پرش به محتوا

کرت

مختصات:۳۵°۱۲٫۶′شمالی۲۴°۵۴٫۶′شرقی/ ۳۵٫۲۱۰۰°شمالی۲۴٫۹۱۰۰°شرقی/35.2100; 24.9100
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
استان کِرِت
Περιφέρεια Κρήτης
استان
مختصات:۳۵°۱۲٫۶′شمالی۲۴°۵۴٫۶′شرقی/ ۳۵٫۲۱۰۰°شمالی۲۴٫۹۱۰۰°شرقی/35.2100; 24.9100
کشوریونان
مرکزهراکلیون
مدیریت
• فرماندار منطقهآثاناسیوس کارونتازوس
مساحت
• کل۸٬۳۳۶ کیلومتر مربع(۳۲۱۹ مایل مربع)
بلندی
۲۴۵۶ متر (۸۰۵۸ پا)
جمعیت
(۲۰۱۱)
• کل۶۲۱٬۳۴۰
• تراکم۷۵/کیلومتر مربع (۱۹۰/مایل مربع)
منطقه زمانییوتیسی ۱+(CET)
• تابستانی (DST)یوتیسی ۲+(CEST)
کد ایزو ۳۱۶۶GR-M
وبگاه

کِرِت(یونانی:Κρήτη Kríti؛ترکی عثمانی:گرید، Girit؛لاتین:Candia,Creta) یااقریطس[۱]در منابع کهن عربی بزرگترینجزیرهیوناناست که ۸٬۳۳۶ کیلومتر مربع پهناوری دارد و پنجمین جزیره بزرگدریای مدیترانهنیز است. کرت کانون تمدنمینوسیهاکهنترینتمدناروپابودهاست.

تاریخچه[ویرایش]

کرت مرکز کهنترین تمدن در اروپا، تمدنمینوسیهابودهاست. گاه این جزیره را گهوارهٔ تمدن اروپا نیز میخوانند. برخی از دانستهها در مورد کرت ازافسانهتاریخنگاران و شاعرانیونانیهمچونهومرباقی ماندهاست.

در زمانرومیانکرت درگیرجنگهای مهردادیشد.مارکوس آنتونیوس کرتیکوسدر ۷۱ پیش از میلاد به این جزیره تاخت ولی ناکام ماند؛ سرانجامکوئینتوس کایچیلیوس متلوس، سردار رومی پس از سه سال و با سهلژیونتوانست این جزیره را ضمیمهٔ روم کند. از این پس این جزیره بخشی ازامپراتوری رومو در آیندهامپراتوری بیزانسگردید تا اینکه در ۸۲۴ میلادیعربهابر کرت دست یازیدند. در ۹۶۰ میلادی بیزانسیها کرت را باز پس گرفتند. درجنگهای صلیبیاین جزیره چند بار دستبهدست شد تا اینکه در ۱۶۶۹امپراتوری عثمانیبر کرت چیره شد. محاصره کرت به دست عثمانیها بیست و یک سال، درازترین محاصره در تاریخ به طول انجامید

درجنگ استقلال یونان، که از۱۸۲۱آغاز شد؛ مردمان کرت بسیار کوشا بودند و این جزیره صحنهٔ خشونت عثمانیها گردید. در زمان استقلال یونان ۴۵ درصد مردمان این جزیرهمسلمانبودند که بسیاری از آنان پس از آن به کیش پیشین خویشمسیحیتبازگشتند و بازماندهٔ مسلمانان نیز در۱۹۲۴در روند جابهجایی تبعههای دو کشورترکیهویوناناز این جزیره بیرون رفتند.

در روندجنگ جهانی دومکرت در مهٔ۱۹۴۱صحنهٔنبرد کرتمیان چتربازانآلمانیو نیروهایانگلیسیبود.

نگارخانه[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. حدودالعالم ۴‏.۳۶