Tietojenkäsittely
Tämä artikkeli tai sen osa painottuu liikaa joihinkin aiheen osa-alueisiin. Artikkelia tulisi muuttaa tasapainoisemmaksi. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. Tarkennus: Artikkelin sisältö ei vastaa otsikkoa. Tietojenkäsittelyn merkittävin osa-alue ei ole sen opetus, joka lisäksi on esitetty hyvin yksipuolisesti ja luettelomaisesti. |
Tietojenkäsittely (engl. data processing tai information processing) on tiedon keräämistä, muokkaamista, varastoimista ja jakamista. Tietojenkäsittely voi olla manuaalista tai automaattista; edellisessä tapauksessa tietoa käsitellään käsin tai yksinkertaisilla välineillä, kun taas jälkimmäisessä tapauksessa tietojenkäsittelystä on olemassa selkeät säännöt, joita välineet osaavat itsestään noudattaa.
Automaattiseen tietojenkäsittelyyn käytetyt välineet muodostavat ATK-järjestelmän. Atk-järjestelmään kuuluvat toisaalta laitteisto (hardware), eli laitteet, jotka tietoa käsittelevät ja toisaalta ohjelmisto (software), joka ohjaa laitteiston toimintaa käyttäjien antamien käskyjen mukaisesti. Lisäksi ATK-järjestelmään lasketaan joskus mukaan myös mahdolliset laitteiden ja ohjelmistojen toiminnasta vastaavat käyttäjät. ATK-järjestelmää laajempi käsite on tietojärjestelmä. Erityisesti siihen liittyy ajatus käyttäjien sisällyttämisestä sen alaan.[1]
Opetus Suomessa
muokkaaSuomessa tietojenkäsittelyn tutkintoon (tradenomi (AMK)) johtavaa koulutusta tarjotaan seuraavissa ammattikorkeakouluissa.
- Haaga-Helia ammattikorkeakoulu (Helsinki)
- Hämeen ammattikorkeakoulu (Hämeenlinna)
- Jyväskylän ammattikorkeakoulu
- Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
- Kajaanin ammattikorkeakoulu
- Karelia-ammattikorkeakoulu (Joensuu)
- Lahden ammattikorkeakoulu
- Lapin ammattikorkeakoulu
- Laurea-ammattikorkeakoulu
- Ammattikorkeakoulu Novia
- Oulun ammattikorkeakoulu
- Satakunnan ammattikorkeakoulu
- Savonia-ammattikorkeakoulu (myös verkkokurssi)
- Tampereen ammattikorkeakoulu
- Turun ammattikorkeakoulu
- Vaasan ammattikorkeakoulu
Katso myös
muokkaaLähteet
muokkaa- Beyer, Hugh & Holtzblatt, Karen: Contextual design : defining customer-centered systems. San Francisco (Calif.): Morgan Kaufmann, 1998. (englanniksi)
- Tietotekniikan liitto ry:n sanastotoimikunta: Atk-sanakirja. (11. uud. p.) Helsinki: Satku, 2001. ISBN 952-14-0433-7
Viitteet
muokkaa- ↑ Beyer, Hugh & Holtzblatt, Karen: Contextual design : defining customer-centered systems. San Francisco (Calif.): Morgan Kaufmann, 1998. (englanniksi)
Aiheesta muualla
muokkaa- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tietojenkäsittely Wikimedia Commonsissa