Hoysala
Hoysalaoli mahtavaeteläintialainenvaltakunta, joka hallitsi nykyistäKarnatakanosavaltiota vuosina1040–1346.Valtakunnan pääkaupunki oli aluksi Belurissa, myöhemmin Halebidussa.[1][2]
Hoysalan hallitsijat olivat lähtöisin Karnatakan vuoristoisilta seuduilta. He käyttivät hyväkseenLänsi-ChalukyanjaKalachurinkuningaskuntien välistä sotaa ja laajensivat valta-aluettaan Karnatakaan jaKaverijoenpohjoispuolelle nykyisenTamil Nadunalueelle. 1200-luvun alussa he hallitsivat pääosaa nykyisestä Karnatakasta, osia Tamil Nadusta jaAndhra PradeshinlänsiosiaDeccanin ylängöllä.
Hoysalan valtakausi oli tärkeää aikaa kuvataiteiden, arkkitehtuurin ja uskonnon kehittymiselle Etelä-Intiassa. Nykyisin Hoysalat muistetaan ennen kaikkea temppeliarkkitehtuuristaan. Yksi tunnetuimmista on Somnathpurin temppeli, joka on rakennettu vuonna 1260.[3]Temppeleitä on säilynyt yli sata. Hallitsevat uskonnot olivatjainalaisuusjavaishnavismieli vishnulaisuus, eräs hindulaisuuden pääsuuntauksista.[4]Kuningas Vishnuvardhana rakennutti useita temppeleitä osoittaakseen taloudellista ja sotilaallista riippumattomuuttaan. Kaiken kaikkiaan Hoysalan valtiaat rakennuttivat noin 1500 temppeliä.[5]Kannadaa ja sanskriittia käytettiin molempia kirjallisuuden kielinä.
Hoysalan talous perustui maanviljelyyn.[6]Viljelymaat oli organisoitu kaksitasoiseen feodaalijärjestelmään. Valtion kustannuksella rakennutettiin tekoaltaita kastelua varten, sekä kattava tieverkosto.
Lähteet
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]- ↑Koramangala(Arkistoitu– Internet Archive)
- ↑www.hoysala.in
- ↑Ebookers / Bangalore(Arkistoitu– Internet Archive)
- ↑Our Karnataka(Arkistoitu– Internet Archive)
- ↑Flonnet
- ↑OurKarnataka(Arkistoitu– Internet Archive)