Typpi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo alkuaineesta. Lannoitealan yritys oliTyppi Oy.
HiiliTyppiHappi


N

P


Yleistä
Nimi Typpi
Tunnus N
Järjestysluku 7
Luokka epämetalli
Lohko p-lohko
Ryhmä 15,typpiryhmä
Jakso 2
Tiheys0,00125 · 103kg/m3
Väriväritön
Löytövuosi, löytäjä 1772,Daniel Rutherford
Atomiominaisuudet
Atomipaino(Ar)14,00674
Atomisäde,mitattu (laskennallinen)70pm
Kovalenttisäde75 pm
Van der Waalsin säde92 pm
Orbitaalirakenne[He] 2s22p3
Elektronejaelektronikuorilla2, 5
Hapetusluvut−III, −II, −I, +I, +II, +III, +IV, +V
Kiderakenneheksagonaalinen
Fysikaaliset ominaisuudet
Olomuoto kaasu
Sulamispiste63,25K(−209,86°C)
Kiehumispiste77,35 K (−195,8 °C)
Moolitilavuus22,4 · 10−3m3/mol
Höyrystymislämpö2,7928 kJ/mol
Sulamislämpö0,3604 kJ/mol
Äänen nopeus334 (869)m/s293 (76,15) K:ssa
Muuta
Elektronegatiivisuus3,04 (Paulingin asteikko)
Ominaislämpökapasiteetti 1,040 (N2) kJ/(kg K)
Lämmönjohtavuus0,03W/(m·K)
Tiedotnormaalilämpötilassa ja -paineessa

Typpionalkuaine,joka esiintyy luonnossa kaksiatomisena typpikaasuna, N2.Typenjärjestyslukuon 7,kemiallinen merkkiN(lat.nitrogenium) jaIUPACinstandardin mukainenatomimassaon [14,00643;14,00728][1].Typpi on osana monissa elämälle välttämättömissä yhdisteissä.Ilmastanoin 78 % on typpeä.

Daniel Rutherfordlöysi typen vuonna1772,mutta jokeskiajanalkemistittunsivat typen yhdisteitä.[2]

Vuonna1790ranskalainen kemistiJean-Antoine Chaptalantoi aineelle nimennitrogène(<kreik.νίτρον,nitron’sooda’ +ransk.-gène’muodostava’).Antoine Lavoisieroli kutsunut sitä nimelläazote.[3]

Suomenkielinen nimityppion johdettu murteellisesta sanastatypehtyä(’tukehtua’, ’sammua’), koska typpi on palamaton ja tukehduttaa palamisen. Sanaa käytti ensimmäisenäJulius Krohnvuonna 1862 teoksessaanKemiallisia tiedesanoja.1800-luvulla käytettiin myös nimitystätuko,joka oli johdettu vastaavalla logiikalla sanastatukahtua.[4]

Typpi on luonnossa hyvin yleinen alkuaine. Vapaana alkuaineena sitä on runsaastiMaanilmakehässä,jossa on 78 % typpeä.[2]Maaperässä ja vesistöissä sitä esiintyy erilaisina yhdisteinä kutennitraatteinajaammoniumsuoloina.Typpiyhdisteitä on myös kaikissaeliöissämaapallolla. Tärkeitä typpipitoisiaorgaanisia yhdisteitäovat ennen kaikkeaaminohapotja niistä muodostuneetproteiinit.

Typpi onepämetalli,jolla on viisielektroniauloimmalla elektronikuorella. Typpi on hajutonta, mautonta ja väritöntä.

Kahden typpiatomin muodostamassa typpimolekyylissä N2on kestäväkolmoissidos,mikä tekee typestä kemiallisesti erittäin passiivisen. Korkeassa lämpötilassa se voi kuitenkin yhtyävedynkanssaammoniakiksitaihapenkanssatypen oksideiksi.Typen oksideja syntyy esimerkiksipolttomoottoreissa,ja ne aiheuttavathappamia sateita.

Nestemäistä typpeä

Nestemäinentyppi soveltuu matalan kiehumispisteensä ansiosta mm. jäähdytykseen. Tämän lisäksi typen passiivisuus mahdollistaa sen käytönsuojakaasuna.Teollisuudessa typpeä käytetäänammoniakin,lannoitteidensekä perinteistenräjähdysaineidenraaka-aineena.[2]Typpihaponjasuolahaponseos,kuningasvesion yksi harvoja aineita, joka voi liuottaakultaa.Typpeä käytetään myös elintarvikkeiden suojakaasuna. Tässä tarkoituksessa senE-koodion E 941.

Hinnanmuodostus

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Typpiyhdisteiden hinta maailmanmarkkinoilla johtuumaakaasunhinnoista, jotka puolestaan seurailevatöljynhintoja.Maailman yleisintyppilannoiteonurea,jota käytetään Suomessa vain vähän. Urean tuotantokustannuksista 80 % riippuuammoniakinhinnasta.[5]

Maailman viiden johtavan lannoitevalmistajan, joiden yhteinen markkinaosuus koko maailman lannoitemarkkinoista on noin kolmasosa, on suurin typpilannoitteiden valmistaja norjalainenYara International,jolle Suomen valtio myiKemiranlannoitetuotannon,Kemira GrowHow:n.[6]Yara International myi 2008 typpilannoitteita 21 400 000 tonnia. Yara International tuottaa ammoniakkia enemmän kuin toiseksi ja kolmanneksi suurin tuottaja yhteensä.

Biologinen merkitys

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli:Typen kierto luonnossa

Typpi on elintärkeää kaikelle elämälle, sillä sitä tarvitaanaminohappojensekänukleiinihappojenmuodostamisessa. Vaikka suurin osa ilmakehästä onkin typpeä,kasviteivät voi ottaa sitä suoraan ilmasta, vaan ainoastaan maaperässä olevista typen yhdisteistä, joita ovatnitraatitjaammoniumsuolat.Näin ollen kasveilla voi olla typestä puutettakin, mikä näkyy kasvun vähenemisenä jaklorofyllinhajoamisesta johtuvana lehtien kellastumisena. Myösantosyaanivärejäsaattaa alkaa kertyä lehtiin. Tämän vuoksi typpiyhdisteitä tarvitaan runsaastilannoitteisiin.Muun muassahernekasvienjuurinystyröissäelää kuitenkin typensitojabakteereja, jotka sitovat ilmasta typpeä ja luovuttavat sitä kasvillekin, jonka kanssa ne näin elävät mutualistisessa suhteessa. Myös maan kalkituksella voidaan lisätä typen saantia maasta. Jos typpiyhdisteitä joutuu runsaasti vesistöön, ne aiheuttavatrehevöitymistä.

Eläimeteivät voi sitoa typpeä itse lainkaan, vaan saavat tarvitsemansa typen syödessään kasveja tai muita eläimiä.

Typellä on kaksi pysyvääisotooppia,jotka ovat14N ja15N. Luonnossa olevasta typestä 99,64 % on isotooppia14N ja 0,36 % isotooppia15N. Typestä tunnetaan yli kymmenenradioaktiivistaisotooppia. Niistä pitkäikäisin on13N, jonka puoliintumisaika on 9,965 minuuttia.[7]

Laitesukelluksessakäytetyssä paineilmassa oleva typpi voi aiheuttaasukeltajantaudin,jos syvältä noustaan liian nopeasti pintaan. Sukellettaessa paineilmalaitteilla syvälle (yli 30 m:n syvyyteen) vaarana on myöstyppinarkoosielisyvyyshumala.Riittävän korkeassa paineessa hengityskaasun typpi alkaa vaikuttaa alkoholin tavoin hermostoon.[8]Syvyyshumala muistuttaa humalatilaa eikä se ole sukeltajalle sinällään vaarallista, mutta se aiheuttaa sukeltajassa vastuuntunnon menettämistä sekä välinpitämättömyyttä jolloin sukeltaja saattaa olla vaaraksi itselleen sekä jopa muille sukeltajille.[9]

Koska typpikaasu on hajuton, mauton ja näkymätön kaasu, se on aiheuttanut useita kuolemaan johtaneita onnettomuuksia.[10]Nestemäinen typpi kaasuuntuu välittömästi, jolloin suljetussa tilassa hapen suhteellinen määrä laskee nopeasti normaalista 21 %:sta. Typen hengittäminen aiheuttaa tajuttomuuden 15 sekunnissa ja kuoleman alle minuutissa. Uhrille ei tule sitä tukehtumisen tunnetta, joka yleensä tulee kunhiilidioksidintaso veressä nousee. Typpeä hengitettäessä se korvaa hapen ja jokaisella uloshengityksellä CO2poistuu normaalisti. Noin kolmannella sisäänhengityksellä verenhappipitoisuuson pudonnut niin alas, että henkilö menettää tajuntansa. Usein uhriksi joutuu myös auttamaan rientänyt henkilö, joka ei tiedosta vaaraa.[11][12]Tätä ominaisuutta käytetään teurastamoissa tajuttomuuden ja kuoleman aikaansaamiseksi teuraseläimille.[13]

  1. Michael T. Wieser & Tyler B. Coplen: Atomic Weights of the Elements 2009 (IUPAC technical report).Pure and Applied Chemistry,2011, 83. vsk, nro 2. IUPAC.Artikkelin verkkoversio.Viitattu 15.6.2011.(englanniksi)
  2. abcMarko Hamilo:Typpioksiduuli antaa potilaalle hyvän olonHelsingin Sanomat 19.6.2007.Arkistoitu10.2.2010. Viitattu 14.7.2010.
  3. Online Etymology Dictionary(nitrogen)etymonline.com.Viitattu 17.5.2009.(englanniksi)
  4. Kaisa Häkkinen:Nykysuomen etymologinen sanakirja,s. 1373, 1561. Hakusanatyppi.Helsinki: WSOY, 2004.ISBN 951-0-27108-x.
  5. Käytännön Maamies,1/2009, sivu 7 ja 8 Kyösti Arvovuori ja Hanna Karikallio
  6. Käytännön Maamies,1/2009, sivu 9 Kyösti Arvovuori ja Hanna Karikallio
  7. Isotopes of the Element NitrogenJefferson Lab. Viitattu 26.12.2023.(englanniksi)
  8. Turvaohjeet pelastustoimen vesisukellukseen
  9. Laitesukellus
  10. HAZARDS OF NITROGEN ASPHYXIATION
  11. Poliisi epäilee rikosta Porvoon typpiturmassaHS.fi 2.5.2010, Archive.org
  12. Dangers of Nitrogen!
  13. Gas Killing of Chickens and Turkeys

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]