Agglutinatiivinen kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Agglutinatiiviseteliagglutinoivat kieletovatkielitieteessäsellaisten kielienluokka,joissasananvartaloon liittyy (useita) päätteitä ja muitaaffikseja.Tämä ilmiö on nimeltäänagglutinaatio.Tyypillisimpiä esimerkkejä agglutinoivista kieliryhmistä ovaturalilaiset kielet,kutensuomi,jaaltailaiset kielet,kutenturkki.

Äärimmäistapauksessa kaikilla kielen affikseilla olisi vain yksi muoto ja näitä voitaisiin liimata mekaanisesti peräkkäin muodostaen toisiaan vastaavia merkityksiä. Käytännössä yksikään tunnettuluonnollinen kieliei kuitenkaan ole täysin agglutinoiva, sillä niin sanavartaloissa kuin päätteissäkin tapahtuu monenlaistaassimilaatiotaja muita äännevaihteluita.

Esimerkiksi suomen kielessä kantaantalovoidaan mekaanisesti liittää monikon tunnus [i] sekäinessiivinsijapääte[ssa], jolloin saadaan sanan muototaloissa.Mikäli sama säännönmukaisuus säilyisi kaikkien sanojen muodostamisessa, kieltä voisi kutsua puhtaasti agglutinoivaksi. Esimerkki suomen kielen epätäydellisestä agglutinaatiosta on se, että kannastakissaäännevaihtelun vuoksi muodostuukissoissaeikä *kissa|i|ssa.

Kielitieteilijä Juha Janhusen mukaan uralilais-altailaiset kielet ovat agglutinatiivisia kuten suomen lisäksi myös turkki, mongoli, tunguusi, korea ja japani[1].Monissa agglutinatiivisissa kielissä onvokaalisointu.Kielten rakennetyypistä johtuen suomella ja turkilla on samantapaisia piirteitä, kuten agglutinoiva (päätteitä liimaileva) morfologia ja vokaalisointu[2].

Agglutinoivia kieliä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Muinaisista kielistä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Tämäkieliintaikielitieteeseenliittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.