Akateeminen taide

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William-Adolphe Bouguereau:Kevään tulo,1886.

Akateeminen taidetarkoittaa sovinnaista ja tiettyjä vakiintuneita taidekäsityksiä noudattavaa taidetta, joka yleensä nojaaantiikinesikuviin ja klassisiin sääntöihin. Käsitteellä viitataan ennen kaikkea perinteisissätaideakatemioissaopetettavaan taiteeseen.[1]

Akateemisen taiteen käsitettä käytetään tavallisesti joko puhuttaessakriittisestimistä tahansa paikallaan polkevasta,kanonisoidustataiteoreettisestataiteesta tai erityisesti siitämaalaustaiteenjakuvanveistontraditiosta, jonka tekemistä jatkettiin eurooppalaisten taideakatemioiden ohjeiden ja opetusten mukaanmodernisminuusien suuntausten,realismin,naturalisminjaimpressionisminilmestyttyä 1800-luvulla ja sen jälkeen.

Tyypillistä akateemiselle taiteelle on antiikin tradition ja varsinkinpiirustustaidonja muiden teknisten ominaisuuksien mestarillisen hallinnan osoittaminen. Akateeminen taide korostaa klassisiasommitteluihanteita,ja sille on ominaista sovinnaisuus ja kaavamaisuus.

Uusia taiteen liikkeitä kutenimpressionismi,realismi,naturalismijasymbolismialkoi syntyä 1800-luvulla. Euroopan ja varsinkin Ranskan taideakatemioista, joissa lähes kaikki taiteilijat saivat koulutuksensa, tuli myös niiden vastustamisen keskuksia. Akateemiseen taiteeseen liitetään tavallisesti halventavia luonnehdintoja, kuten "konservatiivinen" tai "mielikuvitukseton".

Toisaalta akateemisen taiteen antamat vahvat tekniset perusteet antoivat taiteilijoille välineet panostaa uusiin taidesuuntauksiin ja kehittää niitä. EsimerkiksiVincent van GoghjaPablo PicassoopiskelivatCharles Barguenklassisen piirustuskurssin mukaan.

Akateemisen taiteen aiheita ovat useinantiikintaiRaamatunmytologiataihistoriamaalauksennäyttämöt useinmoralistisestiilmaistuina. Akateemista tyyliä lähellä on myösuusklassismi,joka usein yhdistettiin taideakatemioihin.

Salongeista postmodernismiin

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen taidekoulunAccademia del Disegnonperusti Firenzessä vuonna 1562Giorgio Vasari.Euroopan taideakatemioissa, erityisestiRanskan kaunotaiteiden akatemiassasuosittiin 1600-luvulta peräisin olevaa traditiota, jonka mukaanantiikinKreikan ja Rooman klassisesta taiteesta tuli malli kaikelle taiteen tekemiselle. Akatemiat olivat taide-elämän ylimpiä auktoriteetteja niin käytännön taiteilijakoulutuksen kuin taiteen teoriankin alalla. Akatemiat pyrkivät määrittelemäänklassismintaiteen normiksi. Ranskan kaunotaiteiden akatemiasta tuli 1800-luvulle tultaessa merkittävin Euroopassa ja sen järjestämiin vuosittaisiin salonkinäyttelyihin (Salon de Paris) tuotiin taidetta hyväksyttäväksi ja se myönsi palkintoja siihen hyväksytyille taiteilijoille.

Akateemisen tyylin varhaisina edustajina maalaustaiteessa voi pitää SirJoshua ReynoldsiataiJean Auguste Dominique Ingresiä.Myös sellaisia taiteilijoita kuinJean-Léon Gérôme(1824–1904),William-Adolphe Bouguereau(1825–1905),Jules Joseph Lefebvre(1836–1911),Lawrence Alma-Tadema(1836–1912),Albert Edelfelt(1854–1905) taiHans Makart(1840–1884) on liitetty suuntaukseen.

Modernismia vastaan

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Avantgardeoli alun perin kapinaliike, jonka strategia kohdistui juuri akateemisen taiteen jäykkyyttä vastaan.Modernismivastusti akateemista taidetta, muttapostmodernisminmyötä akateemisen taiteen puolustaminenkin on noussut.

Tänään akateemisen taiteen mestariteoksia tarjotaan ihanteiksi niin taideopiskelijoille kuin taiteen harrastajillekin. Akateemisen taiteen ideologian markkinointi on keskittynytArt Renewal Centeriin, joka mainostaa itseääninternetinsuurimmaksimuseoksi. Akateemisen taiteen perinnettä pyrkivät jatkamaan myös viime aikoina nousseetateljeekoulut,kutenGrand Central Academy of Art.

Akateemista taidetta

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
  • Kämäräinen, Aki et al. (toim.): Suomen ja maailman taide - Hakemisto, Sanasto. WSOY, 1986.ISBN 951-0-10729-8
  1. Kämäräinen et al. 1986, s. 77

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]