Allegoria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo käsitteestä. Reino Hietasen samannimisestä maalauksesta kertoo artikkeliAllegoria (maalaus).
Tizian,Harkitsevuuden allegoria1565. Kolme ihmispäätä symboloivat ikävaiheita ja kolmipäinen peto (susi, leijona, koira) edustaa viisauden asteita.

Allegoria(kreikansanoistaἄλλος’toinen, muu’ jaἀγορεύειν’puhua julkisesti’) elivertauskuvatai vertauksellinen esitystapa[1]onkirjallisuudessataikuvataiteissakäytettäväsymbolistinenkuvaustapa, jossa alkuperäinen käsite tai idea korvataan toisella. Nimitystä allegoria käytetään myös tällaisen esitystavan mukaisesta taideteoksesta.

Allegorian periaate

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Allegoriassa teoksen tai ilmaisun todellinenmerkityson jokin muu kuin sen kirjaimellinenilmiasu.Esimerkiksi jokinabstraktikäsite tai luonnonvoima voidaan kuvata elollisena oliona tai ihmiset muina eläiminä. Tyypillisiä esimerkkejä allegoriasta ovatfaabelitja osaRaamatunnäyistä.

Allegoria on periaatteeltaan lähellämetaforaa.Metaforan tavoin myös allegoriassa jotakin asiaa (teema) kuvataan toisen asian (reema) kautta. Allegorian ja metaforan keskeisimpänä erona on se, että allegoriassa kaksi käsitettä korvaa toisensasopimuksenvaraisesti,kun taas metafora edellyttääteemanja sitä kuvaavanreemanvälillä jotakin luonnollista yhteyttä. Allegoriat perustuvat sitenmerkkiensymboliseenkäyttöön. Allegorista vertauskuvaa ei siis voida yleensä ymmärtää suoraanpäättelemällä,vaan sitä tulkitsevan on myös tiedettävä tai oivallettava, mitä käsitteitä vertauskuvassa on korvattu.[2]

Tunnettuja esimerkkejä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
  1. MOT Kielitoimiston sanakirja, Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy
  2. Tanni, Mikko: Merkityksen muodostuminen.Uta.fi.25.3.2005.Arkistoitu8.8.2010. Viitattu 22.9.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Tämätaiteeseenliittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.