Amplitudi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amplitudi on puolet kuvassa näkyvän käyrän korkeimman ja alimman kohdan välisestä erotuksesta. (Kuvaan merkitty λ onaallonpituus.)
Siniaalto
1 = Amplitudi(),
2 = Huipusta-huippuun amplitudi (peak-to-peak) (),
3 =RMS-amplitudi elitehollisarvo(),
4 =Jaksonaika(ei ole amplitudi)

Amplitudielivärähdyslaajuustaiääriväliilmaiseevärähdysliikkeenlaajuutta. Värähtelyn ääripisteiden etäisyys toisistaan jaettuna kahdella on amplitudi. Jos esimerkiksijännitevaihtelee välillä 200–300volttia,sen vaihtelun amplitudi on ylemmän ja alemman jännitteen erotus jaettuna kahdella eli 50 volttia.Äänion sitä voimakkaampi, mitä suurempi ääniaaltojen amplitudi on.

Matemaattisestiesimerkiksisinimuotoisenliikkuvanaallonkorkeusyvoidaan ilmaista ajantja paikanxfunktiona amplitudin avulla:

missäAon amplitudi,konkulma-aaltoluku,ωonkulmataajuusjaθon aallonvaihepisteessä (x = 0, t = 0).

Amplitudi tähtitieteessä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Tähtitieteessäamplitudi on kirkkaudeltaanmuuttuvan tähdenvalonvaihtelun suuruus. Jos esimerkiksitähdenkirkkausvaihtelee välillä 4 – 11m,sen valonvaihtelun amplitudi on 7magnitudia.

Todennäköisyysamplitudi kvanttimekaniikassa

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Kvanttimekaniikassahiukkasiin liittyyaaltofunktio,jota kuvaaSchrödingerin yhtälö.Amplitudi on yleensäkompleksiluku.Sitä sanotaantodennäköisyysamplitudiksi,koska sen itseisarvon neliö osoittaatodennäköisyydensille, että hiukkanen on tietyllä alueella, kun tuo niin sanottu todennäköisyystiheys integroidaan alueen rajojen ylitse.

Tämäfysiikkaanliittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.