Azerbaidžanin lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Azerbaidžanin lippu[1]
mittasuhteet: 1:2
Värien symbolit:
sininen
on turkkilaisten väri
punainen
kuvaa energiaa ja edistystä
vihreä
onislaminsymboli
Azerbaidžanin demokraattisen tasavallan lippu (1918–1920)

Azerbaidžanin lippuonAzerbaidžanintunnusvaakunanjakansallislaulunohella. Lipun suhde on 1:2. Se otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1918 maan itsenäistyttyä ensimmäisen kerran. Itsenäisyyttä ei kestänyt kuin kaksi vuotta, kunnespuna-armeijavaltasi maan.

Lippu oli alun perin vuonna 1911 perustetun islamilaiskansallisen Mussavat-puolueen tunnus. Lipussa kuvastuu itsenäisyysjohtajaAli Bey Hussein Zadenmukaankansallismielistentunnuslause:” turkkilaista, islamilaista ja eurooppalaista”. Hänen mukaansa vaaleansininen on erittäin vanha turkkilainen tunnus, mm. tataaripäällikköTimur Lenkinväri. Vihreä taas onislaminväri ja punainen edustaa eurooppalaista edistystä. Islamin puolikuu ja tähti punaisella pohjalla symboloivat verisidettäTurkkiin,silläazeritnimittäin ovat turkkilainen kansa. Tähdessä on kuitenkin Turkin lipusta poiketen kahdeksan sakaraa, jotka symboloivat Azerbaidžanin kahdeksaa kansaa: azerit,ottomaanit,jagatait,kazakit,kiptšakit,seldžukitjaturkmeenit.

Azerbaidžanin sosialistisen neuvostotasavallan lippu.

KunNeuvosto-Venäjävalloitti maan vuonna 1920, maan lippu katosi kokonaan. Vuonna 1922 maa liitettiinTranskaukasian sosialistiseen neuvostotasavaltaan,eikä sillä silloin ollut minkäänlaista lippua. Tämä neuvostotasavalta purettiin kuitenkin vuonna 1936, jolloin muodostettiin erillinenAzerbaidžanin sosialistinen neuvostotasavalta.Neuvostoliiton punalipunalalaitaan oli vedetty leveä tummansininen hirsi eli väripalkki. Lippu oli samantyylinen kuin monissa muissakin neuvostotasavalloissa. Vanhaa ja siten nykyistä itsenäisyysajan Azerbaidžanin lippua käytettiin 1980-luvulla neuvostovallan vastaisissa suurmielenosoituksissa ja siten siitä tuli jälleen Azerbaidžanin lippu maan itsenäistyttyä 1991.

  1. Johnson Barker, Brian:Maailman liput,s. 67. Azerbaidžan. Gummerus, 2006.ISBN 951-20-7135-5.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]