Babar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kuvitteellisesta hahmosta. Muut merkitykset löytyvättäsmennyssivulta.

Babaron ranskalaisenJean de Brunhoffinluoma kuvitteellinennorsu,joka alkaa kävellä takajaloillaan, käyttää vaatteita ja kohoaa perheen perustettuaan norsujen valtakunnan kuninkaaksi. Ensimmäisen kerran se esiintyi kirjassaL'Histoire du Babarvuonna1931.[1]Babar on suosittu ja tunnettu hahmo ympäri maailmaa.

Varoitus:Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtiajuonesta.

Babarin tarina alkaa viidakossa, jossa paha metsästäjä tappaa Babarin äidin.Pariisissakiltti rouva, joka pitää elefanteista todella paljon, ottaa Babarin suojiinsa, ja sen jälkeen hänen ja hänen perheensä tie johtaa merkillisiin maihin ja jopa vieraalle taivaankappaleelle.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Babarista on lukuisia kirjoja,animaatiosarjaja elokuvia.Francis Poulencon säveltänyt Babarin tarinaan teoksenL'Histoire de Babar, le petit éléphant.

Suomeksi ensimmäinen Babar-kirja ilmestyi 1948, ja myöhemmin niitä on tullut eri vuosikymmenillä monessa eri asussa. Täydellistä sarjaa ei kuitenkaan suomeksi ole. Jo 1937 kuolleen Jean de Brunhoffin poika Laurent jatkoi sarjaa 1948.

Babar saattaa olla ranskankielisen maailman tuottama lastenkulttuurin monumentti samalla tavalla kuinAntoine de Saint-ExuperynPikku prinssija belgialainenHergénTintti.Teossarja on herättänyt ihastusta ja murtanut ranskalaisuuden ilmentymänä harvinaisesti kielivallin niin, että se tunnetaan erittäin hyvin myös englanninkielisinä kirjoina. Sitä on myös arvosteltu ankarasti siirtomaavallan ja keskiluokkaisuuden ylistyksenä. Englanniksi tutkimuksia ja pamfletteja ovat julkaisseet mm.Margaret Blount,Ariel Dorfman,Nicholas Fox Weber,Anne Meinzen HildebrandjaHerbert Kohl.ArvostettuThe New York Review of Booksjulkaisi 2004 joulunumerossaanAlison Lurienlaajan yhteenvedon Babar-kirjoista ja niiden vastaanotosta.

  1. Condé Nast:Freeing the ElephantsThe New Yorker.15.9.2008. Viitattu 27.11.2022.(englanniksi)
Tämäkuvitteelliseenhahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.