Balttilainen muinaisusko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Balttilainen muinaisuskotarkoittaa muinaisessaLatviassa,LiettuassajaItä-Preussissaasuneidenbalttilaisia kieliäpuhuneiden heimojenkristinuskoaedeltäviä uskontoja. Tunnetuimpia balttilaisiajumaliaon ehkäukkosenjumalaPerkūnas(slaavilaisten muinaisuskossaPerun), jonka palvontaan Liettuassa liittyvätpyhät tammilehdot.Perkūnakseen liittyvä kansanperinne on balteilla erittäin runsas. 1600-luvulta peräisin olevan kuvauksen mukaan latvialaiset uhrasivat kuivana aikana Perkūnakselle mustan kotieläimen ja olutta pyytäen sadetta. Toinen liettualainen jumala on seppä Teliavelis, auringontakoja. Kristinusko levisi Baltiaan vasta 1100-luvulta lähtien, ja sen omaksuminen jäi usein pinnalliseksi. Tästä syystä balttilaiseen muinaisuskoon liittyvät tavat ja uskomukset säilyivät pitkään.JesuiittojenLatvian alueella 1600-luvulla organisoima lähetystyö törmäsi pakanallisiin uhrimenoihin, joissa kunnioitettiin pyhiä puita ja lehtoja. Tammi oli miesten uhripuu, ja lehmus naisten. Tammen alla laitettiin munia, lehmuksen alle voita, maitoa, juustoa ja rasvaa.[1]

Balttilaisessa muinaisukossa on monia yhtäläisyyksiäskandinaavienjasuomalaistenmuinaisiin uskomuksiin. Esimerkiksi ukkosenjumala on mies, ja hänellä onvasara,jolla hallitsee taivasta ja iskeesalamoita.

  1. Harvilahti, Lauri:Jumalat, tammet ja laulut,s. 59–71. Teoksessa Dainojen henki. Latvian ja Liettuan kirjallisuudesta ja kulttuurista. SKS, 1990.ISBN 951-717-622-8.
Tämäuskontoonliittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.