Bellerofon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bellerofon Pegasoksen selässä keihästää Khimairan, n. 425–420 eaa.

Bellerofon(m.kreik.Βελλεροφῶν,Bellerofōn;lat.Bellerophon) olikreikkalaisen mytologiansuurimpia sankareita ja hirviöiden lyöjiä ennenHeraklesta.Hänen suurin saavutuksensa oliKhimairan,pedon, jolla oli leijonan pää, vuohen ruumis ja käärme häntänään, tappaminen.

Bellerofonin tarina alkoi karkotuksella maanpakoon murhattuaan veljensä. Hakiessaan sovitusta teolleen hän saapuiProitoksen,Tirynsinkuninkaan, luokse, joka asemansa perusteella puhdisti tämän rikoksestaan. Kuninkaan vaimo kuitenkin iski silmänsä tähän, ja tultuaan torjutuksi syytti tätä yrityksestä maata hänet väkisin. Proitos ei kuitenkaan uskaltanut tappaa vierastaan, joten hän lähetti Bellerofonin kuningasIobateksen,appensa, puheille mukanaan sinetöity viesti, jossa pyydettiin tappamaan sen kantaja. Bellerofonin saavuttua perille Iobates kestitsi häntä yhdeksän päivää ennen kuin avasi viestin. Hänkin kuitenkin pelkäsierinyidenkostoa, jos hän murhaisi vieraansa, joten hän lähetti tämän suorittamaan mahdotonta tehtävää: tappamaan KhimairaKaarianmaakunnassa.[1]

Pegasoksen sieppaus

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Lyykialainen selvinnäkijäPolyidoskertoi Bellerofonille, että tämän tarvitsisi tehtäväänsäPegasoksen.Onnistuakseen saamaan tämän avukseen, Polyidos käski Bellerofonin nukkuaPallas Athenentemppelissä. Unessa Athene asetti kultaiset suitset hänen viereensä ja käski hänen uhrataPoseidonille,hevosten kesyttäjälle.

Bellerofon teki kuten hänen oli käsketty, ja löydettyään PegasoksenKorintistaPeirenen lähteenluota kuten Polyidos oli sanonut, hän suitsi tämän ja lensi sinne, missä Khimairan oli kerrottu olevan.[2]

Khimairan lyöminen

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Khimairan lyömisestä on kaksi eri versiota. Pegasos on mukana versiossa, jossa hän surmasi Khimairan ampumalla sen nuolillaan korkealta Pegasoksen selästä[3].Sen sijaan toinen kuvaus ei mainitse Pegasosta lainkaan, ja siinä Bellerofon sitoi keihääseensä suuren lyijykappaleen, jonka hän sai tungettua Khimairan kurkkuun, ja tämän kuuma hengitys sulatti sen tukehduttaen Khimairan.

Bellerofon palasi voitokkaana Iobateen luokse, joka pettyneenä epäonnistumisestaan lähetti tämän uusiin haasteisiin: taistelemaan solymilaisia,amatsonejaja lopuksi palkkaamiaan lyykialaisia vastaan. Bellerofon löi kuitenkin heidät kaikki, jolloin Iobates huomattuaan, kuinka toivotonta oli yrittää tappaa tätä, antoi tälle tyttärensä puolisoksi tehden hänestä samalla kruununperijänsä. He saivat lapsetIsandros,HippolokhosjaLaodamia.

Samalla kun Bellerofonin maine kasvoi, kasvoi myös hänenhybriksensä.Hän päätti nousta taivaaseen Pegasoksen selässä, mutta Zeus lähetti paarman puremaan Pegasosta, joka heitti ratsastajansa selästään. Bellerofon eli loppuelämänsä raajarikkona[4].

  1. Homeros,Ilias 6.144–221(engl. käännös)
  2. Pindaros,Olympia 13(engl. käännös)
  3. Apollodoros,Bibliotheke('Kirjasto') 2.3.2 (engl. käännös)
  4. Hyginus,Fabulaelvii (engl. käännös)

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]