Englanti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo alueesta. Englanti voi viitata myösenglannin kieleen.LisäksiEnglannin kuningaskuntaoli itsenäinen valtio vuoteen 1707.
Englanti
England
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Englannin sijainti Britanniassa ja Euroopassa.
Englannin sijainti Britanniassa ja Euroopassa.

Kartta

Koordinaatit:52°33′42.942″N,1°27′53.474″W

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Hallinto
– suurin kaupunki Lontoo(8,8 milj. as.)[1]
Kuningas Charles III
Pinta-ala 130 000[1]km²
Väkiluku (2021) 56 miljoonaa[1]
väestötiheys 434[1]as./km²

Englanti(engl.England,korniksiPow Sows) onmaa,joka on osaYhdistynyttä kuningaskuntaaja sen osista suurin niin pinta-alaltaan kuin asukasluvultaankin. Se sijaitsee pääasiassaIson-Britannian saarellaja peittää siitä kaksi kolmannesta. Vuoden 2021 väestönlaskennassa Englannissa oli noin 56 miljoonaa asukasta eli 84 prosenttia Britannian koko väestöstä.[1]Englanti rajoittuuWalesiinlännessä jaSkotlantiinpohjoisessa. Maata ympäröivätPohjanmeri,Irlanninmeri,AtlanttijaEnglannin kanaali.

Englannilla ei ole ollut itsehallintoa vuoden 1707unionisopimuksenjälkeen, jolloinIson-Britannian kuningaskuntaperustettiin. Se kuitenkin poikkeaa lakijärjestelmältään Skotlannista jaPohjois-Irlannista,sekä myös pienemmistä alueista kutenMansaaresta,koska se kuuluuEnglannin ja Walesin kokonaisuuteen.Englannin suurinkaupunkiLontooon Yhdistyneen kuningaskunnanpääkaupunki.Englannin nimi juontuumuinaisenglanninsanastaEnglalandja tarkoittaaanglienmaata.

Englanti käsittää Ison-Britannian saaresta kaksi kolmasosaa. Se sijaitsee saaren etelä- ja keskiosassa. Maalle kuuluu myös joitakinsaaria,joista suurin onWightsaari.Englanti on Skotlantia ja Walesia lähempänäManner-Eurooppaa,ja matkaaRanskaanEnglannin kanaalinkautta on lyhimmillään vain 38 kilometriä.Kanaalin tunneliFolkestonenlähellä yhdistää Englannin mantereeseen. Englannin ja samalla koko Britannian sekä Ranskan raja on tunnelin puolivälissä.

Pääosa Englantia on kumpuilevia kukkuloita, mutta pohjoisessa onvuoristoisempaa.SielläPenniinienmatala vuorijono jakaa lännen ja idän. Itäisessä Englannissa on myös matalaasuota,mistä suuri osa on kuivatettu hyötykäyttöön.

Englannin suurin kaupunki on Lontoo, joka koostuu32 kaupunkipiiristä;varsinainenLontoon Cityon hyvin pieni. Toiseksi suurin onBirmingham.Sitä seuraavatLiverpool,Leeds,Sheffield,BristoljaManchester.[2]

Korkein Englannissa mitattulämpötila,40,3 °C, mitattiin 19. heinäkuuta 2022 Coningsbyssä,Lincolnshiressa.[3]Englannin alhaisin todettu lämpötila on −26,1 celsiusastetta 10. tammikuuta 1982Shropshiressa,lähellä Walesin rajaa.[4]

Englannin merkittävimmätjoetovatThames,Severn,Trent,Humber,Ouse,Tyne,Mersey,DeejaAvon.Maassa on myös satoja muita jokia.[5]

Bayeux’n seinävaate,jossa on kuvattuna Englantia valtaavat normannit.
Bodiamin linnarakennettiin keskiajalla.
Pääartikkeli:Englannin historia

Englanti yhtenäisenä maana muovautui 600-luvun ja 800-luvun välisenä aikanaanglien,saksienjajuuttienkuningaskuntien vähittäisen yhdistymisen myötä.WessexinkuningastaEgbertiä(kuoli 839) pidetään yleisesti ensimmäisenä koko Englannin kuninkaana, vaikkakin hänen arvonimensä oli Bretwalda (sananmukaisestiBritannian lääninherra) ja teoriassa hän oli samanarvoisten englantilaisten hallitsijoiden johtaja. ArvonimiEnglannin kuningassyntyi kaksi hallitsijapolvea myöhemmin, ja sen ensimmäinen kantaja oliAlfred Suuri,joka vapauttiLontoonviikinkienhallinnasta ja hallitsi 871–899. Seuraavina vuosisatoina skandinaavit saivat jalansijaa Englannista, ja Englannin kuningaskunnasta tuli yli puoleksi vuosisadaksi osaKnuut Suurenluomaa laajaatanskalaisvaltakuntaa,kunnes se sai hetkeksi itsenäisyyden anglosaksiEdvard Tunnustajantultua kuninkaaksi.Vilhelm Valloittajannormanniensaapuminen muutti Englannin suunnan 1066.

Joskus Englannin historian katsotaan alkavan vasta Vilhelm Valloittajan valtaannoususta vuonna 1066. Hän järjesteli uudelleen englantilaisenaristokratian,mutta hänen ei voida sanoa perustaneen tai yhdistäneen maata. Suuri osa olemassa olevistaanglosaksisistarakenteista säilyi ja normannisiirtolaiset muodostivat Englannissa vain vähemmistön, joskin vallassa olevan sellaisen. Normannivalloitus on kuitenkin merkittävä useista syistä. Se lähensi Englantia manner-Eurooppaan, vähensi skandinaavivaikutusta, loi yhden Euroopan kehittyneimmistä hallitusjärjestelmistä, muutti englannin kieltä ja kulttuuria sekä laski perustan Englannin ja Ranskan välisille konflikteille, jotka jatkuivat 1800-luvulle.

Seuraavina vuosisatoina Englanti oli Ranskaan painottuvan valtion tärkeä osa, tittelin” Englannin kuningas” ollessa lähinnä ranskankielisten, Ranskan alueita hallinneiden herttuoiden toissijainen titteli. He käyttivät Englannin voimavaroja Ranskan alueidensa vahvistamiseen ja laajentamiseensatavuotisessa sodassa.Vasta kun Ranskan alueet oli menetetty, Englannin kuninkaat omaksuivat Englannin valtaväestön” kansallisuuden” ja kielen.

Plantagenet-kuninkaanEdvard III:njälkeläiset kävivät niin sanottujaruusujen sotia1400-luvulla. Osapuolina olivatLancaster-sukujaYork-suku.Ruusujen sodat loppuivat lancasterilaisten voittoon, kun Beaufortin suvun kautta lancasterilainenHenrik Tudorlöi yorkilaisenRikhard III:nBosworthin taistelussaja nousi kuninkaaksi. Hän yhdisti kilpailevat suvut naimallaYorkin Elisabetin,Edvard IV:ntyttären. Samalla hän vahvisti asemaansa ja varmisti jälkeläistensä laillisen polveutumisen Edvard III:sta. UusiTudor-sukunousi valtaan ja se johdatti maata kohtirenessanssiaja myös kansainväliset suhteet Manner-Eurooppaan lisääntyivät muun muassa kuninkaallisten avioliittojen kautta.

Walesin ruhtinaskunta oli Englannin kuninkaiden alaisuudessaRhuddlan-asetuksesta1284, ja osa Englantia siitä tuli 1535.

Englannin reformaatiossa,joka alkoiHenrik VIII:nkaudella vuonna 1521,katolisen kirkonvalta poistettiin ja korvattiin kuninkaanvallalla ja katolisesta kirkosta riippumatonEnglannin kirkkoperustettiin. Englannin reformaatio erosi muun Euroopan reformaatiosta siinä, että se oli luonteeltaan enemmän poliittinen kuin teologinen.

Elisabet Ikuoli lapsettomana vuonna 1603. Se merkitsi Elisabetin ajan, sekä samalla koko Tudor-suvun sammumista.SkotlanninJaakko VI nousi Englannin ja Irlannin valtaistuimelle nimelläJaakko I.Näin Jaakosta tuli ensimmäinen hallitsija, jonka alaisuudessa olivat kokoBritteinsaaret,mutta valtakunnat pysyivät itsenäisinä vuoteen 1707 saakka.

Englannin sisällissotaoli sarja aseellisia yhteenottojaparlamentaristienjarojalistienvälillä vuosina 1642–1651. Se johti kuningasKaarle I:nmestaamiseen, Englannin julistamiseen tasavallaksi jaOliver Cromwellinhallitsemaksi lordiprotektoraatiksi. Sisällissodan vuoksi Englannin kirkon monopoliasema uskontokysymyksissä murtui. Pian Cromwellin kuoleman jälkeenKaarle IInousi valtaistuimelle ja monarkia palautui. Poliittisesti sisällissota merkitsi sitä, etteivät kuninkaat voineet enää hallita ilman parlamenttia, joskin asia vahvistui vastamainiossa vallankumouksessamyöhemmin samalla vuosisadalla.

Jo aiemmin personaaliunionissa olleet Englannin ja Skotlannin kuningaskunnat yhdistyivät saman poliittisen järjestelmän alle vuonna 1707.[6]

Englannin asioista päättääBritannian parlamentti.Parlamentin ylä- ja alahuone kokoontuvatWestminsterin palatsissaLontoossa.

EnglanninjaSkotlannin kuningaskunnatliittyivätpersonaaliunioniinvuonna 1603 jareaaliunioniinvuonna 1707. Tällöin ne muodostivat yhden valtion,Ison-Britannian kuningaskunnan.Vuoden 1800unionilaillaIrlannin kuningaskuntaliitettiin Ison-Britannian kuningaskuntaan. Myöhemmin liittoon jäi vainPohjois-Irlantija nykyisen mallinen Britannian valtio, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta, syntyi. Sen jälkeen Britanniaa on hallinnut yhteinen hallitus,Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus.Vuonna 1999SkotlantijaWalessaivat omatparlamenttinsaja Englanti jäi ainoaksi Britannian osaksi, jolla ei ole edustavaa elintä. Lainsäädännössä Englanti on vuoden 1284Rhuddlan-asetuksenja vuoden 1536 unionisopimuksen voimaanastumisten jäljiltä samassa yksikössä kuin Wales (Englanti ja Wales). Skotlanti ja Pohjois-Irlanti ovat erillisiä yksiköitä myös lainsäädännössä.

Skotlannilla, Pohjois-Irlannilla ja Walesilla on alueparlamentit, joilla on valtaa oman alueensa asioihin, mutta Englannin, Britannian suurimman alueen, asioista päättääBritannian parlamentti.Tämä johtaa siihen, että samalla kun englantilaisilla ei ole valtaa moneen Skotlantia koskevaan asiaan, skotlantilaisilla on valtaa vastaaviin Englantia koskeviin asioihin. Brittipolitiikassa ongelmaa kutsutaan nimelläLänsi-Lothianin kysymys.[7]Eräät tahotselvennäovat kaivanneet uuttaEnglannin parlamenttia,mutta muun muassaTyöväenpuoluepitää Englantia liian suurena, jotta sille voisi perustaa oman edustuselimen, ja ajaa sen sijaan paikallishallitusten perustamista. Kannatus Englannin parlamentille on suurinta maan pohjoisosissa.lähde?

Alue- ja paikallishallinto

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Englannin alue- ja paikallishallintoa on uudistettu useaan kertaan 1990- ja 2000-luvuilla.[8]Ylimmällä tasolla maa on jaettu yhdeksäänalueeseen,jotka muodostettiin toimialueiksi vuonna 1994 perustetuille aluehallintovirastoille. Virastot kuitenkin lakkautettiin 2011, minkä jälkeen aluejako on ollut käytössä lähinnä tilastoinnissa.[8][9]AinoastaanSuur-Lontoonalueella on yhä itsehallinto, josta vastaa vuonna 2000 toimintansa aloittanutSuur-Lontoon yleishallintoviranomainen.[8]

Varsinaisia aluehallinnon yksiköitä ovat 63yhtenäishallintopiiriä(unitary authorities) ja 21shire-kreivikuntaa(shire counties), joista jälkimmäiset jakautuvat edelleen 164hallintopiiriin.Suur-Lontoon alueella paikallishallinnon yksiköitä ovatLontoon kaupunkipiirit(London borough). Paikallishallinnon alimpana tasona toimivatkunnat(civil parish), joilla on varsin vähän poliittista valtaa. Englannissa oli 10 480 kuntaa 1. huhtikuuta 2022, ja siihen kuului myös alueita, joissa ei ole lainkaan kunnallista itsehallintoa.[8]

Vanhempi jako pääosin jo keskiajalta periytyviinmuodollisiin kreivikuntiintoimii usein maantieteellisenä viitekehyksenä. Jokaisella muodollisella kreivikunnalla on kuningattaren paikallisina edustajina lordiluutnantti ja suurseriffi. Kuusi niistä onmetropolikreivikuntia,joissa kaikki paikallishallinto on keskitetty metropolikaupunkipiireille.[10][11]

Kansalliset symbolit

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Englannin lipussaon ollutPyhän Yrjön risti1200-luvulta asti. Vuodesta 1606 se on ollut osaYhdistyneen kuningaskunnan lippua.Muita symboleja ovatTudor-ruusu,valkoinen lohikäärme ja kolme leijonaa. Tammi Englannin symbolina kuvaa vahvuutta, ja liitetään Kaarle II:n piilopaikkaan. Leijonat vaakunassa liittyvät Rikhard Leijonamieleen.

Oxfordin yliopisto.
Pääartikkeli:Koulutus Englannissa

Englannissa koulutuksella on pitkä perinne, ja siellä sijaitsee kaksi englanninkielisen maailman vanhintayliopistoa:OxfordjaCambridge,jotka ovat nykyään myös maan kaksi parasta ja arvostetuinta yliopistoa. Maan suurimpien joukossa ne eivät kuitenkaan ole: kummassakin on noin 12 000 opiskelijaa. Yhteensä maassa on yli 90 yliopistoa, jotka ovat yleensä hyvin itsenäisiä ja joilla on paljon päätäntävaltaa antamaansa opetukseen. Yliopistoissa ovat käytössä lukukausimaksut, joiden maksamista valtio kuitenkin tukee myöntämällä opiskelijoille lainaa.

Englantilaisnuoret pyrkivät yliopistoon tavallisesti 18-vuotiaina ja hakuprosessin takia monet myös aloittavat opinnot tuolloin. Perustutkinto eli” Bachelor’s degree” on tavallisesti kolmivuotinen. Maisterin tutkinto suoritetaan tyypillisesti erikseen, ja niiden lukukausimaksut ovat myös korkeammat. Maisterin tutkinnon suorittaminen kestää normaalisti vuoden.

Wembley Stadiumon Englannin jalkapallomaajoukkueen kotistadion.

Joissakin urheilulajeissa Englannilla on oma maajoukkueensa, kun taas toisissa lajeissa ja esimerkiksi olympialaisissa englantilaiset urheilijat ovat osa Ison-Britannian joukkuetta. Omia joukkueitaan ovat esimerkiksiEnglannin jalkapallomaajoukkue,Englannin krikettimaajoukkuejaEnglannin rugby union -maajoukkue.

Monien suosittujen lajien säännöt on kehitetty Englannissa 1800-luvulla. Näitä ovatjalkapallo,kriketti,rugbynkaksi muotoa,tennis,nyrkkeily,sulkapallo,squash,maahockey,biljardi,darts,keilausjaverkkopallo.

Jalkapallo on Englannin suosituin urheilulaji.Englannin jalkapallomaajoukkuevoitti maailmanmestaruudenvuonna 1966.Tunnettuja englantilaisseuroja ovat muun muassaMestarien liigantai sitä edeltäneen Euroopan cupin loppuottelussa pelanneet ja edelleen Englannin pääsarjassa pelaavatManchester United,Liverpool,Chelsea,jaArsenal.

Päivämäärä Suomenkielinen nimi Paikallinen nimi Huomautuksia
1. tammikuuta Uudenvuodenpäivä New Year’s Day
perjantaiennenpääsiäissunnuntaita Pitkäperjantai Good Friday
maanantaipääsiäissunnuntain jälkeen Toinen pääsiäispäivä Easter Monday
toukokuunensimmäinen maanantai Vappu May DaytaiLabour Day
toukokuun viimeinen maanantai Helluntai Whitsun
elokuunviimeinen maanantai Summer Bank Holiday
5. marraskuuta Guy Fawkesin yö Guy Fawkes Night
Bonfire Night
Fireworks Night
Guy Fawkes yritti räjäyttää parlamenttitalon.
Päivää muistetaan polttamalla nukkeja,
joilla on valkoinen naamio.
25. joulukuuta Joulupäivä Christmas Day
26. joulukuuta Tapaninpäivä Boxing Day Perinteen mukaan juhlapäivää lykättäisiin
päivällä, jos se sattuisi sunnuntaiksi,
mutta nykyään tätä noudatetaan harvemmin.

Englantilainen keittiöon kehittynyt omaperäiseksi, mutta on samalla ottanut vaikutteita esimerkiksiIson-Britannian siirtomaidenruokakulttuureista. Englantilaisen keittiön tunnetuimpia ja oleellisia osia ovatenglantilainen aamiainen,tee,pubit,fish and chipsjapaahtopaisti.[12]

Englannin ja Walesin väestökartogrammi 2011. Kunkin osa-alueen pinta-ala kuvastaa sen osuutta koko väestöstä.

Vuonna 2021 Englannissa oli noin 56 miljoonaa asukasta ja suurimpiaasutuskeskuksiaolivat:[1]

Asutuskeskus Muodollinen kreivikunta Väkiluku (2021)
Lontoo Suur-Lontoo 8 780 000
Birmingham Länsi-Midlands 1 120 000
Leeds West Yorkshire 536 000
Liverpool Merseyside 507 000
Sheffield South Yorkshire 501 000
Manchester Suur-Manchester 470 000
Bristol Bristol 425 000
Leicester Leicestershire 407 000
Coventry Länsi-Midlands 344 000
Bradford West Yorkshire 334 000
Nottingham Nottinghamshire 300 000
Newcastle upon Tyne Tyne ja Wear 286 000

Vuodesta 2021 alkaen Englannin ja Walesin asukkaiden enemmistö ei ole enää väestönlaskennan mukaan kristittyjä. Lisäksi yhä useampi maiden asukkaista sanoi laskennassa olevansa uskonnoton ja kokevansa itsensä ensisijaisestibritiksienglantilaisensijaan. Tulokset ovat merkittävästi erilaisia verrattuna vuoteen 2011. Kristityiksi itsensä määritteleviä oli vuonna 2021 46 prosenttia Englannin ja Walesin väestöstä, kun kymmenen vuotta aiemmin heitä oli 59 prosenttia. Uskonnottomien määrä on sen sijaan kasvoi selvästi, sillä heitä oli vuonna 2021 väestöstä 37 prosenttia, kun kymmenen vuotta aiemmin määrä oli 25 prosenttia. Kolmanneksi suurimman ryhmän muodostavatmuslimit,joita oli vuonna 2021 6,5 prosenttia. Vuonna 2011 heitä oli 4,9 prosenttia väestöstä. Toisaalta on arvioitu, että laskennassa uskonnottomiksi itsensä määritteleviin mahtuu kaikenlaisia ihmisiä. Jotkut ovat hengellisiä ja harjoittavat hengellisyyttä.[13]

Vuonna 2021 Englannin suurimmat uskonnolliset ryhmät olivat uskonnottomat (46 %), kristityt (44 %), muslimit (2 %), hindulaiset (0,4 %) ja buddhalaiset (0,3 %).[14]

Englannissa ja Walesissa vuonna 2022 syntyneistä vauvoista jo 30,3 prosenttia syntyi äideille, jotka olivat itse syntyneet ulkomailla.[15]

  1. abcdefBrinkhoff, Thomas:United Kingdom: Countries and Major Cities - Population Statistics, Charts and MapCity Population.Viitattu 7.7.2024.(englanniksi)
  2. Principal CitiesCitypopulation
  3. Record high temperatures verifiedMet Office.Viitattu 1.12.2022.(englanniksi)
  4. Weather extremes(Arkistoitu– Internet Archive) Met office
  5. Amelia Du Plessis:Major Rivers Of England(Arkistoitu– Internet Archive) www.england.org.za
  6. http://www.historic-uk.com/HistoryUK/Scotland-History/ActofUnion.htm
  7. Sipilä, Annamari: Kuka määrää, kysyvät englantilaiset.Helsingin Sanomat,23.9.2014, s. A21.
  8. abcdEnglandOffice for National Statistics. Viitattu 13.7.2024.(englanniksi)
  9. Cooper, Hilary:Tiers shed as regional government offices disappearThe Guardian.29.3.2011. Viitattu 10.3.2017.(englanniksi)
  10. Other UK LieutenanciesThe Greater London Lieutenancy.Viitattu 10.3.2017.(englanniksi)
  11. What is a High SheriffHigh Sheriff's Association of England and Wales.Arkistoitu9.2.2017. Viitattu 10.3.2017.
  12. Moore, Honor:Culinaria Makujen Eurooppa,s. 10–11. Dominé, André & Römer, Joachim & Ditter, Michael (päätoimittajat). Könemann, 2001 (alkuteos 1999).ISBN 3-8290-5810-1.
  13. Englantilaisten enemmistö ei ole enää kristittyjä ja näyttää hylänneen myös englantilaisuuden, selviää väestönlaskennastaYle Uutiset.30.11.2022. Viitattu 1.12.2022.
  14. Religion (detailed) - Office for National Statisticswww.ons.gov.uk.Viitattu 4.12.2022.
  15. Kolumni | Jo yli 40 prosenttia Lontoon asukkaista on ulkomailla syntyneitä – Britannia on liian vetovoimainen.Helsingin Sanomat.3.2.2024. Viitattu 6.2.2024.