Folksonomia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Folksonomia(engl.folksonomy) on yhteisöllisesti tuotettu, avoin luokittelujärjestelmä, jonka avullainternet-käyttäjät voivat luokitella sisältöä, kuten www-sivuja, valokuvia ja linkkejä.Etymologisestifolksonomia on peräisin sanojen "folk" (suom. väki) ja "taxonomy" (suom. taksonomia) leikkimielisestä yhdistelmästä.[1]

Vapaasti määritellyt avainsanat tai tunnisteet (engl.tags), auttavat tiedon järjestelemisessä ja parantamaan hakukoneiden tehokkuutta, koska sisältö on luokiteltu käyttäen tuttua, saavutettavaa ja jaettua sanastoa. Avoimen asiasanoituksen edelläkävijöistä tunnetuimpia ovatFlickrjaDel.icio.us-verkkopalvelut.

Oleellista avoimissa asiasanoituksissa on, että niiden varaan rakentuvat sanastot eivät rakennu hierarkkisesti. Avoimissa asiasanoituksissa ei siis ole täsmällisesti määriteltyjä ylä- ja alakäsitteitä tunnisteille. Sen sijaan niiden välille luodaan automaattisesti assosiatiivisia viittauksia merkittyjen sisältöjen perusteella. Lähestymistapa avoimissa asiasanoituksissa sanastojen rakentumiseen on siis eri kuintaksonomisessaluokittelussa: sen sijaan, että luokittelusta pyrittäisiin tekemään mahdollisimman täsmällinen, sen annetaan rakentua käyttäjien määräämällä tavalla.[2]

Käsitteenä folksonomiaa voidaan kritisoida epätäsmälliseksi: Vander Walin määritelmän pohjalta folksonomian voidaan tulkita tarkoittavan sekä yhden että usean käyttäjän yhtäaikaista tunnisteiden lisäämistä.

  1. Thomas Vander Wal:Folksonomy Definition and Wikipediavanderwal.net.2. lokakuuta 2005. Bethesda, Maryland, USA. Viitattu 2. toukokuuta 2007.(englanniksi)
  2. Adam Mathes:Folksonomies - Cooperative Classification and Communication Through Shared Metadataadammathes.com.joulukuu 2004. Viitattu 20. lokakuuta 2006.(englanniksi)
Tämätietotekniikkaanliittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.