Frederick Banting

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frederick Banting
Frederick Banting.
Frederick Banting.
Henkilötiedot
Syntynyt14. marraskuuta1891
Alliston,Ontario,Kanada
Kuollut21. helmikuuta1941(49 vuotta)
Newfoundland,Newfoundland ja Labrador,Kanada
Kansalaisuus Kanada
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Lääketiede
Palkinnot Nobel-palkintoNobelin lääketieteen palkinnon(1923)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Frederick Grant Banting(14. marraskuuta189121. helmikuuta1941) oli kanadalainen lääketieteilijä, joka saiNobelin palkinnonyhtenäinsuliininkeksijöistä 1923. Palkinnon johdosta hän sai ritarinarvon jaSir-arvonimen.

Brittiläissyntyinen Banting muutti Torontoon, Kanadaan 1921, ja alkoi työskennellä professoriJohn Macleodinalaisena yhdessä jatko-opiskelijaCharles Bestinkanssa. Hän sitoi koe-eläiminä käytettyjen koirien haiman tiehyet niin että niihin kertyi salaperäistä "haimaeritettä", jota saatettiin käyttää diabeteksesta kärsivien koirien hoitoon.

Yhdessä James Collipin kanssa he kehittivät menetelmää edelleen niin että saatettiin käyttää tavallisten syntymättömien vasikoiden ja sikojen haimoja. Niiden "haimaeritteestä" erotettua ainetta alettiin kutsua insuliiniksi. Kokeiluvaiheessa aineen työnimi oliisletiinikoska sitä eristettiin ns. saarekesoluista (engl.islet)[1]

Ajatus syntyi koska Banting maalaispoikana tiesi että maanviljelijät useinkin astuttivat teurastukseen menossa olevat lehmät ja siat koska teurastamo maksoi eläimestä kokonaispainon mukaan. Tiedemiehenä hän myös tiesi että eläin ei tarvitse ruuansulatusnesteitä sikiötilassa eli niiden haimassa olisi vain saarekesoluja joista hän saisi tarvitsemaansa ainetta. Menetelmää kehitettiin ja siitä tulikin tavanomaisin insuliinin tuotantotapa aina uuteen menetelmään asti eli bakteerikantaan kytkemiseen.

Banting ja Macleod saivatNobelin palkinnon1923. Banting jakoi osakkuutensa Charles Bestin kanssa, koska katsoi tämän ansainneen palkinnon Macleodin sijaan. Macleod puolestaan jakoi palkintosummansa James Collipin kanssa.

Insuliinin kehitystyö oli poikkeuksellisen nopeaa; muutamien kuukausien kuluttua alkuperäisestä ajatuksesta ainetta voitiin jo tuottaa massoittain. Ensimmäisen insuliinilla hoidetun diabetespotilaan nimi oli Leonard Thompson.

Banting menehtyi lääkintämajurin arvoisena Kanadan kuninkaallisten ilmavoimien eliRCAF:n kuljetuskoneen maahansyöksyssä Ontariossa. Best kertoo muistoartikkelissaan Bantingin jääneen eloon itse onnettomuudessa mutta käyttäneen voimansa loppuun huolehtiessaan muista onnettomuuden uhreista.[1]

  1. ab"Lääk. tri Charles Best:Kuinka keksimme insuliinin,artikkeli, Valitut Palat helmikuu 1971