Graz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Graz
vaakuna
vaakuna

Graz

Koordinaatit:47°4′13″N,15°26′20″E

Valtio Itävalta
Osavaltio Steiermark
Pinta-ala
– Kokonaispinta-ala 127,56 km²
Väkiluku (2014) 269 997
Väestötiheys 2 100 as./km²









Graz(sloveeniksiGradec) onItävallantoiseksi suurin kaupunki jaSteiermarkinpääkaupunki. Sen asukasluku on 269 997 asukasta (2014). Grazin vanhakaupunki on listattuUNESCOnmaailmanperintöluetteloon.

Grazin raatihuone.
NäkymäSchlossbergistä.

Graz sijaitsee Itävallan kaakkoisosassa lähelläSlovenianrajaa, noin 200 kilometriäWienistälounaaseen[1]ja 50 kilometriäMariboristapohjoiseen. Kaupungin läpi virtaavan joen nimi onMur.Grazia ympäröi Steiermarkille tyypillinen kukkulamaisema. Kaupungin eteläpuolella sen sijaan on alankoa. Grazin korkein kohta on Plabutschin 763 metriä korkea huippu[2].Kaupungin ympäristö kuuluuGraz-Umgebunginpiiriin.

Grazinkaupunginosat.

Graz on jaettu 17Bezirkiineli kaupunginosaan. Kaupunginosat ovat numeroituja, mutta päinvastoin kuin Wienissä, Grazissa kaupunginosista puhutaan niiden nimillä. Pinta-alaltaan suurin kaupunginosa on Andritz, kun taas Jakomini on asukasmäärältään suurin.

  1. Innere Stadt(Keskusta:Raatihuone,keskusaukio,kellotorni,ostoskatu Herrengasse)
  2. St. Leonhard(Teknillinen korkeakoulu)
  3. Geidorf(Kolme muutayliopistoa)
  4. Lend(Rautatieasema)
  5. Gries(Työläiskortteli)
  6. Jakomini(Jakominiplatz,tärkeäraitioliikenteensolmukohta)
  7. Liebenau(Graz-Liebenaun stadion)
  8. St. Peter
  9. Waltendorf
  10. Ries
  11. Mariatrost(Mariatrostin basilika,pyhiinvaelluskohde)
  12. Andritz
  13. Gösting
  14. Eggenberg(Eggenbergin linna)
  15. Wetzelsdorf
  16. Straßgang
  17. Puntigam

Grazin kaupunkiin kiinni kasvaneita tärkeitä esikaupunkialueita ovat muun muassaSeiersbergjaFeldkirchen bei Graz.

Graz sijaitseelauhkealla ilmastovyöhykkeellä,mutta ilmastoon vaikuttaa myösVälimerenilmasto.Kaupungin sijaintiAlppienkaakkoispuolella suojaa sitä Keski-Euroopan sääoloilta: sadevyöhykkeet saapuvat tyypillisesti etelästä.

Vuonna 2006 Grazin keskilämpötila oli 10,1 °C. Kylmin kuukausi oli tammikuu (–3,4 °C) ja lämpimin heinäkuu (+22,3 °C).[3]

Kaupungin linnavuorella (Schlossberg) oli luultavasti linnoitus jo 800-luvulla. Graz sai kaupunkioikeudet vuonna 1240, ja keskiajalla siitä kehittyi Steiermarkin keskus. Habsburgit asuivat kaupungissa vuodesta 1379. 1400- ja 1500-luvuilla rakennettujen muurien avulla kaupunki pystyi puolustautumaan unkarilaisia ja turkkilaisia vastaan. Napoleonien sotien aikana kaupunkia hallitsivat ajoittain ranskalaiset, jotka räjäyttyivät Schlossburgin linnoituksen 1809, ja paikalle rakennettiin puisto.[4]

NäkymäGrazin vanhastakaupungista.
Ferdinand II:nmausoleumi.

Grazissa asuu 250 099 asukasta, ja asukastiheys on 1 960,49 asukasta/km².

Grazin väestöpyramidin mukaan alle 15-vuotiaita on 13,5 %, 15–59-vuotiaita 63,8 %. Yli 59-vuotiaiden osuus väestöstä on 22,7 %. Naisia on väestöstä 52 %. Grazilaisten keski-ikä on 41,1 vuotta. Elinajanodote naisilla on 82,4 vuotta ja miehillä 76,2 vuotta.[5]

Väestönkehitys

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Lähde: Statistik Austria[6]

Grazin 250 000 asukkaasta 32 072 eli 13,1 prosenttia on ulkomaalaisia. Eniten ulkomaalaisia onTurkista,Bosniasta ja HertsegovinastasekäSerbiasta.Prosentuaalisesti eniten ulkomaalaisia (25,7 %) asuu Griesin kaupunginosassa. Puhutuimmat kielet Grazissa ovatsaksanjälkeenkroatiajaturkki.[7]

Hofgassen katuGrazin vanhassakaupungissa.

Grazin poliittisessa hallinnossa työskentelee kaksi päätöselintä: kaupunginvaltuusto (Gemeinderat) ja kaupunginhallitus (Stadtregierung). Väestö valitsee kaupunginvaltuuston viideksi vuodeksi, ja kaupunginvaltuusto puolestaan valitsee kaupunginhallituksen, johon myös kaupunginjohtaja kuuluu.

Graz ja Wien ovat ainoat Itävallan kaupungit, joissa valitaan myös kaupunginosavaltuusto (Bezirksrat). Kaupunginosavaltuustoissa on 7–19 jäsentä kaupunginosan asukasluvusta riippuen. Kaupunginosavaltuustoilla on oikeus tulla kuulluiksi monissa kaupunginosaa koskevissa päätösasioissa.

Kaupunginvaltuustossa on 56 jäsentä. Vuonna 2021 kunnallisvaalit voittiItävallan kommunistinen puolue(KPÖ) 28,9 prosentilla äänstä,Itävallan kansanpuolue(ÖVP) sai 25,7 prosenttia.[8]

Kaupunginvaltuuston jäsenet sekä jokaisen 17 kaupunginosan edustajat kokoontuvat kerran kuukaudessaGrazin raatihuoneessa.Istunnot ovat yleisölle avoimia.

Marraskuussa 2021 Grazin pormestariksi valittiinKommunistisen puolueen(KPÖ) Elke Kahr.[9]

Kaupunginhallitus kokoontuu kerran viikossa[10].

Grazin taideyliopistonpäärakennus.

Graz on merkittävä yliopistokaupunki, jonka yliopistoissa opiskelee 40 000 opiskelijaa. Seuraavassa kaupungin neljä yliopistoa ja niiden opiskelijaluvut:

  • Karl-Franzens-Universität,perustettu 1585 ja Itävallan toiseksi suurin yliopisto, 22 000 opiskelijaa[11]
  • Technische Universität,n. 9 000 opiskelijaa[12]
  • Medizinische Universität,n. 6 000 opiskelijaa
  • Universität für Musik und darstellende Kunst,n. 1 500 opiskelijaa

Lisäksi Grazissa toimii kaksi ammattikorkeakoulua.

Grazissa toimii kaupungin ylläpitämä pääkirjasto, joka perustettiin vuonna 1895. Kirjasto on vuodesta 1995 sijainnut Griesin kaupunginosassa. Kirjastossa on niteitä yli 38 000[13].Lisäksi Grazin kaupunginkirjastolla on viisi muuta toimipistettä ympäri kaupunkia (Gösting,Eggenberg,St. Leonhard,Geidorf ja Andritz) sekä Mediathek-niminen mediakirjasto, jolla on yli 15 000 niteen kokoelma videoita sekä CD- ja DVD-levyjä. Kaupungin alueella liikennöi myös kirjastoauto.

Grazin yliopiston kirjastoon Steiermarkin osavaltion suurin tieteellinen kirjasto.

Raitiovaunu Grazissa.

Grazissa toimii Grazin liikennelaitoksen (Grazer Verkehrsbetriebe) suunnittelema kattava julkinen liikenne. Sisäisen liikenteen merkittävä solmukohta on keskusaukion eteläpuolella sijaitsevaJakominiplatz.Tunnin voimassa oleva kertalippu maksaa Grazissa 2,20 euroa. Grazissa liikennöi kuusiraitiovaunulinjaaja kaksikymmentäneljä bussilinjaa. Lisäksi öisin liikennöi seitsemän yöbussilinjaa ja kaksiraitiovaunulinjaa.Liikennelaitos vastaa myösSchlossbergillevievästäköysiradasta.Joukkoliikennematkoja tehdään vuodessa noin 99 miljoonaa, joista yli puolet on raitiovaunumatkoja. Koko joukkoliikenneverkoston pituus on 337 kilometriä.[14]

Grazin päärautatieasema(Graz Hauptbahnhof) sijaitseeMur-joenlänsipuolella, Itävallan eteläradan varrella. Asema on myös Steiermarkin itäradan päätepiste. Grazista lähtee junia säännöllisin väliajoin muun muassaWieniin(kesto n. 2,5 tuntia, suora yhteys joka toinen tunti),Zagrebiin(n. 4 tuntia, kaksi suoraa yhteyttä päivässä) jaLjubljanaan(n. 3,5 tuntia, kaksi suoraa yhteyttä päivässä). Lisäksi Grazista on hyvät yhteydetItaliaan(vaihtoBruck an der Murissa).[15]

Graz sijaitseeeurooppateidenE57, E59 ja E66 varrella.

Grazin lentoasemasijaitsee kaupungin keskustan eteläpuolella. Muun muassa lentoyhtiötAustrian Airlines jaLufthansa.

Kaupunkikuva ja nähtävyydet

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Schloßberg.
NäkymäSchlossbergiltä,mukanamodernin taiteen museo.
Mariatrostin basilika.
Kunsthausyöllä.
Stadtpark, taustalla kellotorni.
Herrengasse,kaupungin tärkein ostoskatu.

Graz levittäytyyMur-joenitäpuolella sijaitsevan Schlossbergin ympärille. Vanhakaupunki, pääostoskadut ja kaikki yliopistot sijaitsevat joen itäpuolella.

Schlossberg eli linnavuori on 123 metriä kaupungin keskusaukion yläpuolelle[16]kohoava vehreä kukkula keskellä Grazin vanhaakaupunkia. Kaupunki on saanut nimensä linnavuoresta: alkuperäinen slaavilainen sanagradectarkoittaa pientä linnaa.Schönbrunnin rauhansopimuksenjälkeen 1809Napoleon Ivalloitti Schlossbergin, mutta ennen sitä kaupunkilaiset ostivat kellotornin omakseen, ja ranskalaiset säästivät sen. Schlossbergin huipulle vie useita metsäpolkuja, maanalainen hissi sekä köysirata (valmistunut 1894). Huipulle pääsee myös Schlossbergplatzilta lähteviä, 1914–1918 rakennettuja portaita pitkin. Schlossbergiltä näkee koko kaupungin sekä ympäröivää maisemaa.

  • Kukkulan tärkein nähtävyys on Grazin symboliksi muodostunutkellotorni,jonka erikoisuutena on minuuttiviisaria pidempi tuntiviisari.

Grazin vanhakaupunki lisättiin vuonna 1999UNESCOnmaailmanperintöluetteloon[17].Punaiset katot ovat tunnusomainen osa vanhaakaupunkia. Sen tärkeimmät nähtävyydet ovat

  • Grazin tuomiokirkko,joka rakennettiin vuonna 1438. Se edustaagotiikantyylisuuntaa.
  • KeisariFerdinand IIon haudattu tuomiokirkon vieressä sijaitsevaan mausoleumiin. Keisari antoi italialaiselle hoviarkkitehdilleen vuonna 1614 tehtävän rakentaa mausoleumi. Ferdinand haudattiin mausoleumiin 1637 ja grazilainenJohann Bernhard Fischer von Erlachsuunnitteli sisätilat. Mausoleumi ja sen yhteyteen rakennettu Pyhän Katariinan kirkko ovat olennainen osa vanhankaupungin näkymää.
  • Vuonna 1899 avattuGrazin oopperataloon Itävallan toiseksi suurin oopperatalo.
  • Kaupungin keskuspiste on Hauptplatz eli keskusaukio. Aukiolla on lukuisia pikaruokakojuja ja 1878 pystytettyArkkiherttua Johanninpatsas. Hauptplatzilla sijaitsee myös 1893 valmistunutGrazin raatihuone.
  • Herrengassella sijaitsevaStadtpfarrkircheedustaabarokintyylisuuntaa.
  • Herz-Jesu-Kirche on Grazin suurin kirkko. Kirkossa on maan kolmanneksi korkein kellotorni.
  • Eggenbergin linnaon barokkipalatsi, jota ympäröi suuri puutarha.
  • Steiermarkin tärkeimpiin pyhiinvaelluskohteisiin kuuluu Grazin keskustan ulkopuolella sijaitsevaMariatrostin basilika.
  • Grazin Kunsthaus on 2003 avattu modernin taiteen museo. Grazilaiset kutsuvat sitä lempinimellä "Friendly Alien"lähde?(ystävällinen avaruusolio).
  • Neue Galerie ja Alte Galerie
  • Landeszeughaus eli haarniskamuseo
  • Arnold Schwarzenegger museo sijaitsee Thalissa, Grazin vieressä

Puistoja ja ulkoilualueita

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Grazin pinta-alasta 40 prosenttia on vihermaata, ja kaupungissa on hyvin paljon ulkoilumahdollisuuksia keskeisistä puistoista ympäröiviin metsiin.

  • Grazilaisten keskuspuisto eli Stadtpark levittäytyy vyömäisesti vanhankaupungin itäpuolelle.
  • Hilmteich on keskustan itäpuolella sijaitseva paikallisten suosima lampi, jota ympäröivät lukuisat kävely- ja lenkkeilypolut.
  • Mur-joen länsipuolella sijaitsee Plabutschin ulkoilualue, joka käsittää myös kaupungin korkeimman pisteen sekä 122 kilometriä vaelluspolkuja.
  • Kaiser-Josef-Platz on keskustan merkittävin torialue. Siellä on käyty kauppaa vuodesta 1928. Kauppatorin pinta-ala on melkein 5 000 neliömetriä.[18]
  • Lendplatz, Mur-joen länsipuolella, on myös tärkeä kauppatori.
2003 rakennettu keinotekoinen saariMurinsel.

Graz oli vuonna 2003 Euroopan ainoakulttuuripääkaupunki.Itävallan toiseksi suurimman oopperatalon lisäksi kaupungissa toimii kaupunginteatteri eliSchauspielhaus.Kesäisin paikalla järjestetään suuri musiikkifestivaaliStyriarte.

Tunnettuja grazilaisia

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Ystävyyskaupungit

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Grazilla on seuraavatystävyyskaupungit:

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]