Hietakissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hietakissa
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen[1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: AitotumaisetEucarya
Kunta: EläinkuntaAnimalia
Pääjakso: SelkäjänteisetChordata
Alajakso: SelkärankaisetVertebrata
Luokka: NisäkkäätMammalia
Lahko: PetoeläimetCarnivora
Heimo: KissaeläimetFelidae
Suku: KissatFelis
Laji: margarita
Kaksiosainen nimi

Felis margarita
Loche,1858

Hietakissan levinneisyysalue
Hietakissan levinneisyysalue
Katso myös

Hietakissa Wikispeciesissä
Hietakissa Commonsissa

Hietakissaelihiekkakissa(Felis margarita) onPohjois-AfrikanjaEtu-Aasianaavikoillaelävä pienikokoinenkissaeläin.[2]

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Hietakissan pituus on 45–57 cm ja sen häntä on noin 28–35 cm pitkä. Säkäkorkeudeltaan täysikasvuinen eläin on keskimäärin 26 cm ja se painaa 1,4–3,4 kiloa. Hietakissan turkki on vaalean hiekanvärinen, mutta selkäpuolelta turkki on muuta ruumista hieman tummempi. Lajin häntä on kärjestään musta. Hietakissan polkuanturoita peittää tiheä karva, jonka on arveltu helpottavan sen liikkumista hiekassa ja suojaavan polkuanturoita kuumalta hiekalta.[3]Monista muista kissalajeista poiketen hietakissan kynnet ovat tylsät, sillä se käyttää niitä saaliin kaivamiseen hiekasta.

Hietakissa voidaan jakaa kahteen alalajiin:[4]

Hietakissa elää paikoin Pohjois-Afrikassa, erityisestiAlgeriassa,sekäArabian niemimaalla,Jordaniassa,Israelissaja osassaEtelä- jaKeski-Aasiaa,kutenIranissa,PakistanissajaTurkmenistanissa.

Lisääntyminen

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Hietakissan kiima-aika ajoittuuPakistanissaheinä-elokuulle jaSaharassamarras-helmikuulle. Kiima-aikana uros ääntelee haukkumalla karheasti. Koska kuivassa aavikkoilmassa sen ääni kuuluu pitkälle, naaraiden on mahdollista paikallistaa urokset. Noin kahden kuukauden kuluttua parittelusta naaras synnyttää 2–4 pentua maahan kaivettuun koloon. Vastasyntyneet pennut ovat 19 cm pitkiä ja painavat noin 40 g. Pentujen turkissa on tummia raitoja ja läikkiä, jotka kuitenkin haalistuvat melko nopeasti.

Pennut kasvavat nopeasti ja niiden silmät aukeavat 12–16 päivässä. Kolmen viikon kuluessa pennut oppivat kävelemään, ja viisiviikkoisina ne jo kaivautuvat hiekkaan vaistonsa ohjaamina. Pennut itsenäistyvät emostaan noin 6–8 kuukauden ikäisinä.

Hietakissa pyydystääjyrsijöitä,jäniksiä,lintuja,matelijoitajaselkärangattomia.

  1. Sliwa, A., Ghadirian, T., Appel, A., Banfield, L., Sher Shah, M. & Wacher, T.:Felis margaritaIUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2.2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 5.9.2016.(englanniksi)
  2. Nurminen, Matti (toim.):Maailman eläimet: Nisäkkäät 1,s. 44. (Englanninkielinen alkuteosThe Encyclopedia of Mammals 1,sarjassa World of animals) Helsinki: Tammi, 1986.ISBN 951-30-6530-8
  3. Wilson, Don & Mittermeier, Russell:Handbook of the Mammals of the World. Volume 1. Carnivores,s. 166. Lynx Edicions, 2009.
  4. Kitchener, A. C. et al: A revised taxonomy of the Felidae. The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN/SSC Cat Specialist Group.Cat News Special Issue,2017, nro 11, s. 1–80.ISSN 1027-2992Artikkelin verkkoversio.(pdf)Viitattu 27.11.2019.(englanniksi)