Homonymia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Homonymia(m.kreik.ὁμωνυμία'samannimisyys; monitulkintainen sana') tarkoittaakielitieteessäsanojen rakenteellista monitulkintaisuutta. Sanat ovat keskenään homonyymeja, jos ne kirjoitetaan tai äännetään samalla tavalla mutta niillä ei ole muuten mitään tekemistä toistensa kanssa. Jos kyse on nimenomaan kirjoitusmuotojen yhteneväisyydestä, puhutaanhomografiasta.Samoin äännettyjä sanoja taas kutsutaanhomofoneiksiriippumatta kirjoitusasusta.

Koska suomen kirjoitus on suhteellisenfoneemista,suomen kielen homonyymit ovat yleensä sekä homografeja että homofoneja. Joissain yhteyksissä tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Puhekielessä sanatkuinjakunsaatetaan molemmat lausua [ku(n)], mutta, jos ne silti kirjoitetaan eri tavalla, ne ovat homofoneja olematta samalla homografeja. Esimerkiksi englannin kirjoitusjärjestelmänidiosynkrasiatarjoaa enemmän mahdollisuuksia. Sanattwojatooovat homofoneja, mutteivät homografeja.Leadmerkityksessä 'johtaa' jalead'lyijy' taas ovat homografeja, mutteivät homofoneja ([li:d] vs. [lɛd]). Mahdollista on myös, että sanat ovat osassa muodoistaan toisilleen homonyymit mutteivat kaikissa, esim. suomen substantiivi kuusi ja lukusana kuusi, joista ensin mainittu taipuu esim. kuusen, kuusessa, kuusta, kuuseen, mutta viimeksi mainittu kuuden, kuudessa, kuutta, kuuteen.

Homonymian japolysemianvälinen raja on usein hankala määrittää. Käänteisessä tapauksessa, kun usea sana tarkoittaa yhtä ja samaa asiaa, puhutaansynonyymeistä.

Suomen kielentyypillisiähomonyymejäovat esimerkiksi sanat

  • viini(nuolikoteloa tarkoittava sanaviinitaipuuviini - viinen - viintäkun taas juoman taivutus onviini - viinin - viiniä),
  • kuusi(taivutuksetkuuttajakuustaerottavat jälleen eri sanat) ja
  • juuri,jolla on konkreettisen puun juuren lisäksi myös aikamerkitys 'äsken, hetki sitten'.

Kahdesta käsitteestä käytetään siis samaa ilmiasua. Näitä sanoja on pidettävä erilekseemeinä,vaikka ne sekä äänne- että kirjoitusasunsa puolesta ovat samanlaisia.

Homonyymeilla leikittely on suosittu harrastus.[1]Tuttuja homonyymisia lauseita ovat "Osta kiikari, sillä näet nimittäin"[2]sekä "Ensin saunotaan ja sitten syödään vasta."[2]Moni tunnettu mainos- ja iskulause rakentuu homonymian huomioarvolle: "Voita ei mikään voita." "Ravista rahaa."[2]"Älä aja sataa kun sataa."[2]"Stadissa saa pyöriä."[2]"Jano tulee ennen pitkää" (olutmainos).[2]"Haetaan lakkaa satamasta, kun lakkaa satamasta."[2]"Piilevät piilevät piilevät piilevissä piilevissä." "Tukki tukki tukkitien." "Etsivät etsivät aitoja aitoja kepeillä kepeillä."

Suomen kieltä taitamattoman havainnoijan voi olla vaikea uskoa seuraavassa keskustelussa olevan mitään järkeä, jossa isäntä sanoo Kokko-rengille juhannusaattona:

-Kokko! Kokoo kokoon koko kokko. -Koko kokkoko? -Koko kokko, Kokko.[3]

Homonymian asteita

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Täydellisestä homonymiastapuhutaan, kun molempien homonymiasuhteen jäsenten kaikki taivutusmuodot ovat samanlaisia. Tällaisten parien osuus kielessä jää yllättävän pieneksi, sillä yleensä ymmärtämisen kannalta on tärkeää, että edes jokin muoto sanasta voidaan osoittaa erottamaan sanat eri lekseemeiksi. Käytännössä homonymia aiheuttaa synnynnäisille kielenpuhujille kuitenkin erittäin harvoin ongelmia.

Luokkien sisäisestä homonymiastapuhutaan silloin, kun jokin tietty muoto, esimerkiksi jokin sijamuoto, saa kaksi eri sanaa muistuttamaan sattumalta toisiaan. Esimerkiksipaloissavoi olla monikon inessiivi sanoistapalo,palataipalko.Tällöin on oleellista, että homonyymit kohtaavat juuri saman taivutusluokan sisällä. Mikäli sanojen taivutusasut muistuttavat toisiaan, mutta ne eivät ole saman taivutusluokan sisällä, puhutaanluokkien välisestä homonymiasta.Esimerkiksikuustavoi olla sanankuusiyksikön partitiivi tai sanankuuyksikön elatiivi.

  1. Ahlman, Erik: Homonymiat sanaleikin aineksina.Virittäjä,1939, 43. vsk, s. 185-188, 313.
  2. abcdefgKolehmainen 2003
  3. https://www.puhutaan-suomea.net/kokoo-koko-kokko-kokoon/