Humphry Davy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Humphry Davy
Henkilötiedot
Syntynyt17. joulukuuta1778
Penzance,Englanti
Kuollut29. toukokuuta1829(50 vuotta)
Geneve,Sveitsi
Kansalaisuus Englantilainen
Koulutus ja ura
Instituutti Royal Society,Royal Institution
Oppilaat Michael Faraday
Tutkimusalue Kemia,fysiikkajageologia
Tunnetut työt Davyn lamppu,elektrolyysi,potaska
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Humphry Davy(17. joulukuuta1778Penzance,Englanti29. toukokuuta1829Geneve,Sveitsi)[1]oli englantilainen kemisti. Hän olisähkökemianuranuurtajia.[2]

Davy oli 16-vuotias, kun hänen puuseppäisänsä kuoli. Davystä tuli paikallisen lääkärin ja apteekkarin oppipoika. Hän innostui tekemään kemian kokeita luettuaanAntoine Lavoisier'noppikirjan. Kokeidensa ansiosta Davy pääsi 19-vuotiaanaThomas BeddoesinBristoliinperustaman pneumaattisen instituutin johtajaksi. Davy teki ensimmäisiä merkittäviä tutkimuksiaanilokaasulla.Hän hengitti kaasua ja havaitsi, että sitä voi käyttääanestesiassa.

Davy oli professorina LontoonRoyal Institutionissavuosina 1802–1812. Hänen luentonsa saavuttivat suurta suosiota. Vuonna 1812 Davyaateloitiin.

Davy valitsi assistentikseenMichael Faradaynvuonna 1813. He kehittivät yhdessä hiilikaivoksia varten turvallisenDavyn lampun.Davy toimiRoyal Societynpuheenjohtajana 1820–1827. Hän kuoli Genevessä 1829. Davyn terveyttä olivat heikentäneet haitalliset kaasut, joita hän oli hengittänyt kokeita tehdessään.

Sähkökemian tutkimukset

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Davy eristi useitaalkuaineitaelektrolyysinavulla. Davy yritti ensin hajottaa sähkölläpotaska- jasoodaliuoksia,mutta tuloksena oli vainvetyäjahappea.Kun Davy vuonna 1807 käytti liuosten sijaan sulatettuja suoloja, hän pystyi eristämäänkaliumiajanatriumia.Seuraavana vuonna Davy yritti hajottaa muun muassakalkkiajamagnesiumoksidia,mutta hän ei saanut niitä sulamaan. Lopulta hänen onnistui eristääkalsiumiakäyttämälläelohopeaaapuna. Samalla tavalla Davy eristibariumin,strontiuminjamagnesiumin.Davy eristibooriaboorihapostakaliumin avulla samoihin aikoihinJoseph Louis Gay-LussacinjaLouis Jacques Thénardinkanssa.

Davy ei ollut varma, olivatko hänen eristämänsä aineet alkuaineita. Hän epäili, että alkuaineiden lukumäärä voisi olla hyvinkin pieni ja yritti hajottaa muun muassatyppeä,rikkiäjafosforia.Davy teki tutkimuksia myös oksimuriaattihapolla, jota Lavoisier oli pitänytyhdisteenä.Oksimuriaattihappoa saatiin hapettamalla muriaattihappoa elivetykloridia.Tuolloin ajateltiin tavallisesti, että kaikissahapoissaoli happea ja että muriaattihappo oli hapen ja jonkin muun alkuaineen yhdiste. Davy tuli kokeidensa perusteella siihen tulokseen, että oksimuriaattihapossa ei ollut happea vaan että se oli happea muistuttava aine. Hän antoi aineelle nimenkloori.Lisäksi Davy osoitti, että muriaattihappo koostuu vedystä ja kloorista, joten happi ei ole happojen välttämätön ainesosa. Gay-Lussac ja Thénard tekivät jälleen vastaavia kokeita samaan aikaan.

  • Hudson, John:Suurin tiede – kemian historia,s. 145–152. (Suomentanut Kimmo Pietiläinen) Art House, 2002.ISBN 951-884-346-5
  1. Humphry Davy
  2. Lindell, Ismo:Sähkön pitkä historia,s. 103–104. ( "Humphry Davy" ) Helsinki: Otatieto, 2009.ISBN 978-951-672-358-0