Jalavat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jalavat
Vuorijalava (Ulmus glabra)
Vuorijalava(Ulmus glabra)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: KasvitPlantae
Kladi: PutkilokasvitTracheophyta
Kladi: SiemenkasvitSpermatophyta
Kladi: KoppisiemenisetAngiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Rosidit
Lahko: Rosales
Heimo: JalavakasvitUlmaceae
Suku: JalavatUlmus
L.[1]
Katso myös

Jalavat Wikispeciesissä
Jalavat Commonsissa

Jalavat(Ulmus) onjalavakasveihin(Ulmaceae) kuuluvasuku.Siihen kuuluu 45lajia,jotka kasvavat pohjoisella pallonpuoliskolla.[2]Jalavat ovat korkeita, usein karhealehtisiä puita, jotka kukkivat keväällä ennen lehtimistään. Niidenkukatovat pieniä, ruskeita jamykerömäisissäsarjoissa.Hedelmäon siipipalteinenpähkylä,jonka siivet ovat paperinohuet.[3]Jalavien, varsinkinvuorijalavienlehdistöt kasvavat etenkin nuorilla yksilöillä tasannemaisesti, joten ne varjostavat hyvin maata.

Suomen luonnossa kasvaa kahta jalavalajia, jotka ovat Etelä-Suomessa kasvavatvuorijalava(Ulmus glabra) jakynäjalava(Ulmus laevis). Kumpaakin näistä lajeista istutetaan ja käytetään myös puistopuina. Suomen jalavaesiintymät ovat jäännejääkaudenjälkeiseltä lämpimämmältä hemiboreaaliselta,atlanttiseltakaudelta, jolloin ne ovat voineet olla melko runsaitakin Etelä-Suomessa. Tämän takia jalavia kasvaa luonnossa vain muutamissa paikoissa, eivätkä ne kuulu enää Suomen tavallisimpaan metsälajistoon. Varsinkin Länsi-Euroopassahollanninjalavatauti(Ophiostoma ulmi) on tuhonnut jalavia. Tämän sienenitiötleviävät puusta puuhun pienten kovakuoriaisten avulla. Nykyään molempia jalavalajeja pidetään Suomessauhanalaisina,ja ne ovatrauhoitettuja.[4]Kaupunkialueiden metsissä kasvavat jalavat, etenkin nuoret jalavayksilöt, lienevät kuitenkin todennäköisemmin puistopuina käytettyjen jalavien luontoonkaranneitajälkeläisiä kuin luonnonvaraisista jalavaesiintymistä peräisin olevia jalavia.

Vuorijalava on kynäjalavaa selvästi runsaampi puu. Se kasvaa tosin harvinaisena, ja yksittäisinä esiintyminä pääosin vain Etelä-Suomen tammivyöhykkeellä, paikoittain pohjoisempanakin. Esiintymiä löytyy pohjoisempaa muun muassaTampereelta,Korpilahdeltaja jopaKuopiosta.

Harvinaisempi kynäjalava kasvaa Suomessa vainVanajavedenseudulla muutamissa paikoissa, Tampereen ja Hämeenlinnan välillä. Pieniä esiintymiä on myös Etelä-Suomenhemiboreaalisella vyöhykkeellä,joka onkin kaikkein parasta aluetta Suomessajalojen lehtipuidenkasvulle. Esiintymiä on etelässä esimerkiksiLohjanjärvenalueella.

Jalavan siemeniä voi syödävillivihanneksenatouko-kesäkuussa, kun ne ovat vielä vihreitä. Jalavan sitkeää ja huonosti lohkeavaapuuainestaon käytettyhevosajokaluihin,ulko-oviin ja huonekaluihin[5].

Lajeja, risteymiä ja lajikkeita

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Punajalavan(Ulmus rubra) kukkia
Punajalavan(Ulmus rubra) hedelmiä

Lajikkeita:

  • Ulmus glabra’Camperdownii’ –sateenvarjojalava(vuorijalavan lajike)
  • Ulmus glabra’Exoniensis’ –kartiojalava(vuorijalavan lajike)
  • Ulmus glabra’Horizontalis’ –riippajalava(vuorijalavan lajike)
  • Ulmus minor’Hoersholmensis’ –kujajalava(lehtojalavan lajike)
  1. ITIS(englanniksi)
  2. Tampereen kaupunki
  3. Anderberg, A. & A.-L.:Den virtuella floran: Almar (Ulmus)Den virtuella floran.2004–2009. Tukholma: Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 7.7.2009.(ruotsiksi)
  4. Koko maassa rauhoitetut kasvitYmpäristökeskus
  5. Hannula, Mandi & Wiherheimo, Alli (toim.):” Kotiteollisuuden raaka-aineet”,Emännän tietokirja II, uudistettu laitos, Katto–Nauris,s. 773. WSOY, 1953.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]