Koordinaatit:71°N,8°W

Jan Mayen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jan Mayen

Jan Mayen

Sijainti
Vesialue
Korkeimmat kohdat
Beerenberg,2 277 mView and modify data on Wikidata
Pinta-ala
373 km²
Väestö
Asukasluku
ei pysyvää asutusta
Kartta

Jan MayenonNorjallekuuluvaPohjoisen jäämerensaari, jonka pinta-ala on 373 neliökilometriä. Saari on vuoristoinen ja ilmastoltaan arktinen, tuulinen ja sumuinen.

Jan Mayenin sijainti
Merenpohjan muodostus Jan Mayenin ympärillä

Jan Mayenin saaren löysi 500-luvullairlantilainenPyhä Brendan.Brendan-munkki purjehti saaren ohitse juuri, kun alueella oli paljon vulkaanista toimintaa. Brendan oli näkemästään niin vaikuttunut, että hän vakuuttui nähneensähelvetinportit.

Henry Hudsonlöysi saaren vuonna 1607, ja antoi sille nimenHudson's TutchestaiTouches.Saaren löysi uudestaan vuonna 1614 hollantilainenJan Jacobs May van Schellinkhout,jonka mukaan saari on nimetty. Saari on kuulunut Norjalle vuodesta 1929 lähtien.

Aikaisemmin Jan Mayen oli tärkeävalaanpyytäjientukikohta, ja saarta ympäröivät edelleenkin tärkeätkalastusalueet.Grönlannin ja Norjan välillä oli pitkään kiistaa kalastusoikeuksien ja mahdollisten kaasu- ja öljyesiintymien hallinnasta, mutta sopu syntyi vuonna 1993 kansainvälisen oikeuden välittämänä. Saarella ei ole luonnonvaroja. Sillä on sääasemia ja radiomastoja sekä yksi päällystämätönlentokenttä:pelkkä 1 585 metrin pituinenkiitotie.Saarella on 124,1 kilometriä rantaviivaa, mutta ei satamia.

Jan Mayen on ollut kiinteä osa Norjaa vuodesta 1921, jolloin sille perustettiin norjalainen sääasema. 8. toukokuuta 1929 Norja julisti kuninkaallisella asetuksella saaren kuuluvan Norjalle.

Saaren maantiede ja luonto

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Jan Mayen on vulkaaninen saari, jota peittää osittain lakijäätiköltä virtaavat toistakymmentäjäätikköä.Saari jakautuu kahteenkannaksenyhdistämään osaan. Saari sijaitseeGrönlanninja Pohjois-Norjan välissä. Saaren korkein huippu onBeerenbergpohjoisessa (2 277 m)[1],joka on maailman pohjoisintulivuori.Vuoren luultiin sammuneen, mutta vuonna 1970 se purkautui rajusti.

Jan Mayenia asuttavat miljoonat linnut, muun muassamyrskylinnut,myrskypääskyt,pikkukajavat,pikkuruokit,kiislatjalunnit.Näiden lisäksi saarella on asutustaLoran-C-asemalla 14 ja sääasemalla neljä henkilöä, muutoin saari on asumaton.

  1. Jan Mayen, Norway - 71°N 8°30'Wjan-mayen.no.Arkistoitu22.7.2011.(englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]