Jules Massenet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jules Massenet

Jules-Émile-Frédéric Massenet(12. toukokuuta1842Montaud,Saint-Étienne13. elokuuta1912Pariisi) oliranskalainensäveltäjä.[1]Massenet tunnetaan nykyään eritotenoopperoistaan.

OpiskeltuaanAmbroise Thomas’njohdollaPariisin konservatoriossaMassenet voittiPrix de Romenja muutti kolmeksi vuodeksiRoomaan.Italiassahän meni naimisiin ja tapasi muun muassaFranz Lisztin.Hänen ensimmäinen oopperansa oli yksinäytöksinenGrand’TanteOpéra-Comiquessa1867.Ranskan–Preussin sodansytyttyä Massenet palveli sotilaana, mutta palasi vuoden kuluttua sävellystyöhön.

CendrillonineliTuhkimonjuliste vuodelta 1899.

1870-luvun alun kahdella oopperalla,Don César de BazanillajaMarie-Magdaleinella,Massenet nousi valokeilaan saaden tunnustusta muun muassaTšaikovskiltajaGounod’lta.SuursuositussaManonissaMassenet käyttijohtoaiheita,minkä vuoksi häntä nimitettiin” MademoiselleWagneriksi”– ehkä hieman kateudestakin, sillä Massenet oli tällöin Ranskan suosituin oopperasäveltäjä. Seuraavat oopperatLe Cid,Le MagejaEsclarmondeeivät menestyneet, mutta vuoden 1892Werthersai jälleen suuren suosion.

Massenet opettajana

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1878–1892 Massenet toimi Pariisin konservatoriossa professorina opettaen sävellystä. Hänen kuuluisimpia oppilaitaan ovat olleetPaul Vidal,George Enescu,Ernest ChaussonjaGustave Charpentierja suomalainenArmas Järnefelt.

Myöhemmät vaiheet

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Joksikin aikaa Massenet siirtyiverismo-oopperoihin, mutta palasi vanhaan, kevyempään ja runollisempaan tyyliinsä. Ranskalaiset musiikkivirtaukset olivat kuitenkin muuttaneet suuntaa, eivätkä Massenet’n vuosisadan vaihteen jälkeen sävelletyt oopperat ehkäDon Quichottealukuun ottamatta saavuttaneet menestystä.

Thérèseon kaksinäytöksinen 70 minuuttia kestävä ooppera, joka sijoittuuRanskan vallankumoukseen.[2]

Oopperoiden lisäksi Massenet sävelsi myösbalettimusiikkia,oratorioitajakantaatteja,orkesteriteoksia sekälauluja.Vincent d’Indykuvaili hänen varhaisempia oopperoitaan ja oratorioitaan” puoliuskonnollisesti eroottisiksi”. Massenet antoi itsekin ymmärtää ettei juuri perusta” jeesushömpötyksistä”, mutta tekevänsä niitä mikäli yleisö niin haluaa. Hänen teoksistaan voi löytää myös itämaisia vaikutteita koko uran ajalta.

Massenet’sta sanottua

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

”Niin kuin jokaisella italialaisella muusikolla on itsessään pieni osaVerdiätaiPuccinia,kantaa jokainen ranskalainen sydämessään vähän Massenet’ta.” –Francis Poulenc

  1. Jules Massenetbritannica.com.Viitattu 17.7.2022.(englanniksi)
  2. Massenet Thérèsegramophone.co.uk.Viitattu 11.8.2022.(englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]