Katakana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katakana-kirjoitusta.

Katakana(jap.カタカナ) on toinenjapanin kirjoitusjärjestelmässäkäytetyistäkana-tavumerkistöistä.Tavumerkistöä käytetään myösainun kielen,okinawan kielenjaTaiwanillapuhutunminnaninkirjoittamiseen.[1]

Katakana-merkit (taulukon soluissa vasemmalla) on laadittuman’yōgana-merkkien (oik.) pohjalta. Yhteinen osa korostettuna punaisella.

Katakana-merkit kehitettiinman’yōgana-merkeistä.[2]

Katakanaa käytetään kirjoittamaan esimerkiksi länsimaisia erisnimiä ja lainasanoja,onomatopoeettisiailmaisuja sekä sanoja, joita halutaan korostaa tekstissä.[2]Katakanaa käytetään toisinaan myös kasvi- ja eläinlajien nimien kirjoittamiseen.Japanilaisessa sarjakuvassakatakanaa käytetään myös kuvaamaan normaalista poikkeavalla äänellä lausuttua ilmaisua, esimerkiksi etäisenä kaikuna kuultua puhetta tai poikkeavaa painotusta. Varhaiset tietokoneet kykenivät näyttämään vain katakana-merkkejä, ja vaikka nykyisissä tietokoneissa ei moista rajoitusta olekaan, on koneiden viestit ja robottien puhe sarjakuvissa usein kirjoitettu katakanalla. Tällä tyylikeinolla saadaan aikaan konemainen tuntu.

Alla olevassa taulukossa näkyvät tavalliset katakanat sekä joitain harvinaisempia yhdistelmiä. Punaiset merkit on poistettu käytöstä.

a i u e o (ya) (yu) (yo)
ka ki ku ke ko キャkya キュkyu キョkyo
sa shi su se so シャsha シュshu ショsho
ta chi tsu te to チャcha チュchu チョcho
na ni nu ne no ニャnya ニュnyu ニョnyo
ha hi fu he ho ヒャhya ヒュhyu ヒョhyo
ma mi mu me mo ミャmya ミュmyu ミョmyo
ya yu yo
ra ri ru re ro リャrya リュryu リョryo
wa wi we wo
n
ga gi gu ge go ギャgya ギュgyu ギョgyo
za ji zu ze zo ジャja ジュju ジョjo
da ヂ (ji) ヅ (zu) de do ヂャ (ja) ヂュ (ju) ヂョ (jo)
ba bi bu be bo ビャbya ビュbyu ビョbyo
pa pi pu pe po ピャpya ピュpyu ピョpyo
イェye
ウィwi ウェwe ウォwo
va vi ve vo
ヴァva ヴィvi vu ヴェve ヴォvo
シェshe
ジェje
チェche
ティti トゥtu
テュtyu
ディdi ドゥdu
デュdyu
ツァtsa ツィtsi ツェtse ツォtso
ファfa フィfi フェfe フォfo
フュfyu

Katakana-merkistö ei yleensä kata sillä kirjoitettujen lainasanojen tai nimien alkukielten äännevalikoimaa. Silloin tavuista voidaan valita äänteellisesti lähin, tai tavu muodostetaan kahdesta yksittäisestä kirjainmerkistä. Tavunloppuinen konsonantti korvataan usein katakana-tavulla, joka päättyy useimmiten u-vokaaliin, joskus i:hin tai o:hon.[2]

  1. KatakanaScriptsource.Viitattu 11.10.2019.
  2. abcAraki-Masonen, Kumi:Hiragana ja katakana: Opas japanilaisen tavukirjoituksen maailmaan,s. 11–12, 14, 69–70, 108–109. Finn Lectura, 2006.ISBN 951-792-304-X.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]