Kaurakkeet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaurakkeet
Keltakaurake eli keltakaurakko eli keltakaura (Trisetum flavescens)
Keltakaurakeeli keltakaurakko eli keltakaura
(Trisetum flavescens)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: KasvitPlantae
Alakunta: PutkilokasvitTracheophyta
Kaari: SiemenkasvitSpermatophyta
Alakaari: KoppisiemenisetMagnoliophytina
Luokka: YksisirkkaisetLiliopsida
Lahko: Poales
Heimo: HeinäkasvitPoaceae
Suku: KaurakkeetTrisetum
Pers.
Katso myös

Kaurakkeet Wikispeciesissä
Kaurakkeet Commonsissa

Kaurakkeet[1]elikaurakotelivillikaurat[2](Trisetum) onheinäkasvien(Poaceae)heimoonkuuluva kasvisuku.Sukuunlasketaan kuuluvaksi 87lajia.[3]Joitakin suvun lajeja on sijoitettu aiemmin muun muassakaurojen(Avena),lauhioiden(Aira),tupsutoppojen(Koeleria) taikastikoiden(Calamagrostis) sukuihin. Monet lajit ovatkin olleet suomenkielisiltä nimiltään aiemmin kauroja, kun nykyisin ne ovat kaurakoita[4]tai kaurakkeita.

Kaurakkeet ovatmonivuotisiajakasvutavaltaanjokseenkin mätästäviä heiniä. Niidenvarretovat tasapintaisia ja niissä voi lajista riippuen ollakarvoja.Lehdetovat tasapintaisia ja useimmiten hienokarvaisia. Kaurakkeidenkukinnotovat tiiviitä sekä ulkonäöltääntähkämäisiä,ja niissä on lukuisia pieniätähkylöitä.Tähkylät ovat 4–7 mm pitkiä ja niissä on kahdesta neljäänkukkaa.Tähkylöidenkaleetovat eripituisia sekä usein kalvolaitaisia.Ulkokaleon usein yksisuoninen jasisäkalekolmisuoninen sekä ylettyy usein yli tähkylän puolenvälin. Kussakinulkohelpeessäon ohut ja taipunutvihne.[5]

Kaurakkeiden (Trisetum) suvuntieteellinen nimion suomeksi vapaasti käännettynä "kolmivihneinen" ja se tulee kaurakkeiden tähkylöissä olevista vihneistä, joita on yleensä kolme kappaletta[5].

Suvun lajeistaSuomessaon havaittu viittä eri lajia. Näistä lajeistatähkäkaurake(Trisetum spicatum) jalapinkaurake(Trisetum subalpestre) ovat yleisimpiä, joskin niitä tavataan Suomessa lähes pelkästäänKäsivarren Lapissa.Lopuista kolmesta lajista on lähinnä vain yksittäisiä tai muutamia havaintoja eri puolilta maata.[6]

Lajeja ja alalajeja

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

[4]

  1. Kaurakkeet –TrisetumLaji.fi.Viitattu 16.3.2021.
  2. TrisetumFinto, Kassu.Viitattu 16.3.2021.
  3. The Plant List (Trisetum)The Plant List.2013. Viitattu 5.5.2017.(englanniksi)
  4. abKassu – Kasvien suomenkieliset nimet (Trisetum)Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet.Viitattu 5.5.2017.(suomeksi)
  5. abArne A. Anderberg:Den virtuella floran: Småhavren (Trisetum)Den virtuella floran.1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 5.5.2017.(ruotsiksi)
  6. Raino Lampinen & Tapani Lahti:Kasviatlas 2015: Villikaurat (Trisetum)Kasviatlas.2015. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 5.5.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]