Kennedy-oppi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Presidentti J. F. Kennedy ja Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeriNikita HruštšovWienissä vuonna 1961.

Kennedy-oppionYhdysvaltainulkopolitiikan toimintaperiaate presidenttiJohn Kennedyntoimikaudella vuosien1961ja1963välisenä aikana. Kennedy-oppi muotoili erityisesti Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa suhteessaLatinalaiseen Amerikkaan.Opin pyrkimyksenä oli tukeakommunisminleviämisen estämistä ja eritoten poistaa kommunismi läntiseltä pallonpuoliskolta.

Virkaanastujaispuhe

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Puheessaan20. tammikuuta1961,jonka J. F. Kennedy piti ottaessaan vastaan presidentin viran, hän suuntasi puheensa amerikkalaiselle yleisölle ja koko maailman tietoisuuteen. Hän käsitteli sitä ulkopoliittista linjaa, jota hänen hallintonsa tulisi noudattamaan:

"Jotta kaikki kansakunnat tietäisivät, niin haluavatpa he meille hyvää tai pahaa, niin olemme valmiit maksamaan minkä tahansa hinnan, sietämään minkä taakan tahansa, sietämään kaikki koettelemukset, tukemaan kaikkia ystäviämme ja vastustamaan kaikkia vihollisiamme, jotta voimme taata vapauden jatkumisen ja menestymisen".[1]

Hän toisaalta kutsui amerikkalaiset tukemaan yhdessä "taistelua ihmiskunnan yhteistä vihollista vastaan: tyranniaa. köyhyyttä, sairautta ja itse sotaa."

Eräs Presidentti J. F. Kennedyn toimikauden keskeisimmistä tavoitteista oli estää kommunismin eteneminen hintaan mihin hyvänsä. Tämänkylmän sodanperiaatteen puitteissa Kennedy muistutti, että sotilaallinen voima, joka on koottu kommunismia vastustamaan toimii myös takuuna toivotulle aseistariisunnalle ja globaalille yhteistyölle.[2]

Toinen merkittävä seikka Yhdysvaltojen ulkopolitiikassa Kennedyn virkakaudella oli usko amerikkalaisten kykyyn kontrolloida maailmanlaajuisesti kaikkia keskeisiä tapahtumia ja uskottiin tuon tehtävän jopa onnistuvan. ".[3]

Historiallinen konteksti

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Kennedy-oppi perustuu olennaisin osinDwight D. EisenhowerinjaHarry S. Trumaninhallintojen ulkopolitiikan jatkamiseen ja sen yleiseen syventämiseen. Näiden kahden presidentin politiikka oli keskittynyt kommunismiin ja keinoihin, joita Yhdysvaltojen tuli käyttää estääkseen kommunismin eteneminen Länsi-Euroopassa.Truman-oppikeskittyi taloudellisen avun antamiseen Länsi-Euroopan ei-kommunistisille valtioille eliMarshall-avunantamiseen, jotta nämä maat eivät luisuisi kommunistiseen leiriin.

Keskeisiä tapahtumia

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Kennedyn kolme vuotta kestäneellä presidenttikaudella tapahtui merkittäviä kommunismin leviämisen estämiseen liittyviä tapahtumia:

  1. J. F. Kennedyn avajaispuhe on netissä[1](Arkistoitu– Internet Archive).
  2. Viotti, Paul R.;American Foreign Policy and National Security: A Documentary Record.Pearson Prentice Hall.2005,s. 222.
  3. Katso: netissä[2](Arkistoitu– Internet Archive).