Lähilennonjohto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lähilennonjohto(engl.aerodrome control towertailocal control,lyh.TWR,kutsumerkkiTOWER,suomeksi TORNI) johtaa liikennettälentokentänlähialueella (engl.CTR, control zone) ja maassaliikennealueella.Kutsumerkki ja arkinimitystornion peräisin siitä, että perinteisesti lähilennonjohto on pitkään sijainnut lennonjohtotornissa. Lähilennonjohto antaa vastuullaan olevalle ilmaliikenteellelennonjohtopalvelua,jonka tarkoituksena on estää yhteentörmäykset:

  1. lentokentän lähettyvillä, mm. lentokentänlaskukierroksessa,lentävienilma-alustenvälillä
  2. liikennealueella liikkuvien ilma-alusten välillä
  3. laskeutuvien ja lähtevien ilma-alusten välillä
  4. liikennealueella liikkuvien ilma-alusten ja ajoneuvojen välillä
  5. liikennealueella olevien ilma-alusten ja siellä olevien esteiden välillä[1]

Lähilennonjohto vastaa myös lentokentänlentotiedotus- ja hälytyspalveluista.

Vilkkailla lentokentillä (kutenHelsinki-Vantaan lentoasemalla) voi lähilennonjohtotoiminto jakautua kahteen erilliseen osaan: liikennealueella rullaavista koneista ja muista liikennealueella liikkuvista ajoneuvoista vastaavaan maa-alueen rullauslennonjohtoon (engl.ground control,lyh.GND,kutsumerkkiGROUND / RULLAUS) ja kiitotiellä sekä ilmassa liikkuvista ilma-aluksista vastaavaan lähilennonjohtoon. Joillain kentillä rullauslennonjohdosta voi edelleen olla irroitettu asematasolennonjohto(APRON / TASO,YhdysvalloissaRAMP), jonka vastuualueeseen kuuluvat ilma-alusten paikoitusalueet. Eurooopassa järjestely on erityisen yleinen Saksassa.

Joillakin vilkkaimmilla lentokentillä on lisäksi erillinenlähestymislennonjohto.Pienemmillä lentokentillä voi lähilennonjohdon tilalla ollalentotiedotuselin(engl.aerodrome flight information service,lyh. AFIS).Lentokentänlennonjohtoelimet palvelevat ilmaliikennettä yhteistoiminnassa aluetta valvovanaluelennonjohdonkanssa. Perinteisesti sellaisissa maissa, esimerkiksi Suomessa, joissa joka kentällä ei ole lähestymislennonjohtoa, on lähilennonjohto pienemmillä kentillä perinteisesti hoitanut myös lähestymisalueen palveluita niin sanottunamenetelmälennonjohtonailman tutkakuvaa perustuen lentäjien paikkailmoituksiin sekä kartoilla julkaistuihin mittarilentomenetelmiin. 2010-luvulta lähtien Suomessa on kuitenkin asteittain siirrytty ns. tornitutkatoimintamalliin, jossa lähilennonjohdon käyttöön on annettu tutkakuvaa sekä rajoitettu oikeus antaa tutkaan perustuvaa lennonjohtopalvelua.[2]Lähi- ja lähestymislennonjohtopalvelut voidaan toteuttaa myös etätoimipisteenä, jolloin samalta toimipisteeltä voidaan johtaa useamman lentopaikan liikennettä. Vuonna 2019Lontoon City-lentoasemastatuli ensimmäinen suuri lentoasema, jonka lennonjohtotorni korvattiin digitaalisella etätoimipisteellä. Suomessa suunnitellaan niin ikään seitsemän maakuntalentoaseman lähilennonjohdon korvaamista etätyöpisteellä arviolta vuosina 2025-2027.[3][4]

  1. FAAO 7110.65faa.gov.
  2. Porin lennonjohdon taso nouseeYle Uutiset.14.7.2011. Viitattu 2.3.2022.
  3. London City first in UK to get remote air traffic controlBBC News.19.5.2017. Viitattu 23.11.2022.(englanti)
  4. Etälennonjohto vastaisi tulevaisuuden toimintaympäristön vaatimuksiinFintraffic.Viitattu 8.6.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]