Laji

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo biologisesta lajista. Muita merkityksiä ontäsmennyssivulla.
Orkidealajeja

Laji(lat.species,lyhennesp.,monikkospp.) onbiologiassaeliöidenryhmä, jonka jälkeläiset pystyvät lisääntymään keskenään[1]tai jotka ovat joillakin muilla tärkeillä tavoilla keskenään samankaltaisia.Taksonomisessa luokittelussaeliöt luokitellaanhierarkkiseenjärjestelmään, joka heijastelee lajien välisiä sukulaisuussuhteita. Tämän luokittelun perusyksikkö on laji.

Maapallolla nykyään elävistä lajeista onkuvattu ja nimettyyli neljä miljoonaa. Arviot lajien todellisesta lukumäärästä vaihtelevat yleensä välillä 5–30 miljoonaa.[2]

Tieteellinen lajinimi

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Biologiassa käytettyjen nimistösääntöjen mukaan lajintieteellinen nimikoostuu kahdesta osasta (binominen nimistö), sukunimestä ja lajimääritteestä. Jälkimmäisestä käytetään kasvitieteessä myös nimitystä epiteetti. Esimerkiksi ihmisen lajinimi onHomo sapiens,jossaHomotarkoittaa ihmisen sukua jasapienson lajimäärite, jonka käännös suomeksi on tässä tapauksessa” viisas”.Hieskoivutaas onBetula pubescens,jossaBetulaon koivujen suku japubescensepiteetti, jonka käännös on” nukkainen”. Sukunimeä voidaan käyttää yksinkin, sillä jokaisella suvulla on eri nimi. Sen sijaan lajinimen jälkimmäinen osa ei ole yksinään käyttökelpoinen, sillä sama lajimäärite voi olla useilla lajeilla, jotka kuuluvat eri sukuihin (esimerkiksitammiensuvussa on lajiQuercus pubescenselinukkatammi).

Käytännössä lajia ei voi määritellä yksiselitteisellä tavalla, vaan eri tilanteissa käytetään erilaisia lajikäsitteitä. Mikään tunnettu määritelmä ei sovi kaikkiin elämän muotoihin.[3]

Biologinen lajikäsite

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Yleisimmin käytetty lajikäsite onErnst Mayrinmäärittelemäbiologinen lajikäsite,jonka mukaan eliöt kuuluvat samaan lajiin, jos ne pystyvät luonnonoloissa tuottamaan lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä keskenään. Tämän määritelmän mukaanhevonenjaaasiovat eri lajeja, sillä niiden risteymät elimuulitovat lisääntymiskyvyttömiä.

Biologisen lajikäsityksen etu on, että se pyrkii tunnistamaan sellaisia yksiköitä, jotka eivät ole vain ihmisen mielikuvituksen tuotetta, vaan joilla on todellista biologista merkitystä. Ongelmana on, että biologista lajikäsitystä on usein vaikea soveltaa käytäntöön. Läheskään aina ei ole mahdollista selvittää, voivatko eripopulaatioihinkuuluvat yksilöt lisääntyä keskenään. Tämä on tilanne esimerkiksi silloin, kun populaatiot elävät eri maantieteellisillä alueilla, eivätkä niihin kuuluvat yksilöt koskaan kohtaa luonnossa. Maantieteellinen leviämiseste voi estää risteytymisen sellaisten populaatioiden välillä, jotka pystyisivät lisääntymään keskenään, jos ne tuotaisiin keinotekoisesti vierekkäin. Myösfossiilisten(sukupuuttoonkuolleiden) lajien risteytymiskyvyn selvittäminen on mahdotonta. Biologinen lajikäsitys ei sovellu lainkaan sellaisten eliöiden luokitteluun, jotka lisääntyvät vainsuvuttomasti.Tällaisia ovat esimerkiksibakteerit.

Edes jälkeläisten lisääntymiskyky ei ole yksiselitteisesti luokiteltavissa niin, että sitä joko on tai ei ole. Esimerkiksi muulin tapauksessa useimmat yksilöt ovat lisääntymiskyvyttömiä, mutta tunnetaan myös tapauksia, joissa muuli on pystynyt jatkamaan sukua.Suomessaelävätharmaalokkijaselkälokkieivätristeydykeskenään, mutta lajien keskenään lisääntyviä välimuotoja elää ympäri pohjoisen pallonpuoliskon. Biologisen määritelmän mukaan harmaalokki ja selkälokki ovat vain katkeamattomanrengaslajinääripäät.

Kasveilla rajanveto on vielä vaikeampaa. Euroopassa esiintyvämetsähaapa(Populus tremula) ja Pohjois-Amerikanamerikanhaapa(Populus tremuloides) risteytyvät elinvoimaiseksihybridihaavaksi(Populus×wettsteinii), mutta tämä risteymä on lisääntymiskyvytön. Monet eri lajeina pidetyt pajut sen sijaan risteytyvät keskenään melko helposti. Vaikkatunturikoivuapidetään hieskoivunalalajina,sen perimässä arvellaan olevan myösvaivaiskoivungeenejä.Orkideoillatunnetaan jopa sukujen välisiä risteymiä.

Muita lajikäsitteitä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Morfologinen lajikäsite,joka erottelee lajit niidenmorfologisenrakenteen perusteella. Laji on ryhmä eliöitä, jotka muistuttavat rakenteellisesti toisiaan.

Ekologisessa lajikäsitteessäluokittelussa otetaan huomioon erot eliöidenekologiassaja käyttäytymisessä. Laji määritellään ryhmänä, joka asuttaa muista poikkeavaaekologista lokeroa.

Fylogeneettisessä lajikäsitteessälaji määritelläänsukuhaaranatai kehityslinjana, joka on erilainen muista ryhmistä ja jolla on oma evolutiivinen suuntansa.

Koheesiolajikäsitteenmukaan laji on ryhmä, jonka eliöiden koheesiomekanismit pystyvät pitämään yhtenäisenä. Näillä mekanismeilla voidaan tarkoittaa esimerkiksigeenivaihtoajaluonnonvalintaajotka pitävät lajin yksilöt samankaltaisina.

  • Mayr, Ernst:Evoluutio.WSOY, 2003. ISBN 951-0-27897.
  • Winston, Judith E.:Describing Species – Practical Taxonomic Procedure for Biologists.Columbia University Press, 1999.ISBN 0-231-06825-5.
  1. laji.Kielitoimiston sanakirja.Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.
  2. Mayr 2003, s. 250.
  3. Winston, Judith E.:Describing Species – Practical Taxonomic Procedure for Biologists.Columbia University Press, 1999.ISBN 0-231-06825-5.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]