Lievo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lievo,vaakalintu, lieveelilapalievoon suomalainen taruolento, joka yleensä toimiinoidantaitietäjänapurina.Lievo on toisinaan käsitetty kaarneeksi elikorpiksi,kotkaksi[1],toisinaan taas madoksi tai käärmeeksi tai näidenkantavanhemmaksilähde?.Erään näkemyksen mukaan Lievo on vanha nimityslohikäärmeelle[2].Joissain yhteyksissä mainitaan, että noita itse muuttuu lievoksi joko todellisessa maailmassa tai transsitilassa henkimaailmassa kulkiessaan[3].

Kokko-lintuakin kutsutaan toisinaan lievoksi, esimerkiksi silloin, kunLouhi-noita tekee Kokon lentääkseen meren yli. Lievon eräs nimitys vaakalintu on myös Kokko-linnun nimitys[1].Sanaan "vaakalintu" liittyvä "vaaka" tulee mahdollisesti sanastavaa'as,joka tarkoittaa muun muassa kipua, aaltoa ja tulta. Ehkä vaakalintu merkitsee jotakuinkin tulista lintua. Vaakalinnun etymologinen vastine on saamelaisen noidan linnunhahmoista apuhenkeä tarkoittavanvuokonlainaoriginaali.

Lievo kansanrunoissa

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Martti Haavioolettaa kirjassaanSuomalainen mytologia[1],ettäArhippa Perttunenja tämän poikaMiihkalieivät tunteneet lievo/lieve sanaa ja sekoittivat sen pientä lintua tarkoittavaan leivoon.

Pohjon akka harvahammas
Nousi leivon lentimille,
Sirkun siiville kohosi,
Vassat siiviksi sivalti
Kokon kynkkäluun nenille;
Lenteä lepettelööpi
Selvällä meren selällä,
Ulapalla aukiella.
Liiteleksen, laateleksen
Päähän pielen Väinämöisen;
Tahtoo pursi päin puota.
Laiva lassuin lohkiella.
Niin sanoopi Väinämöinen:
"Iku Tiera, Nieran poika,
Ylimäinen ystäväni,
Ota nyt miekkasi omasi
Käelläsi oikiella
Vasemelta reieltäsi,
Kokon koprille sivalla,
Vaakalinnun varpahille! "
(Arhippa Perttunen LatvajärviSKVRI 1:54 1834)

Käärmeensyntysanoissa,joita luettiin käärmeenpuremaa parannettaessa, lapalievo esiintyy käärmeiden kantavanhempana. Toisaalta käärmeiden kantavanhempana pidetäänKärestä tai Mammotarta.Lapalievon yhteydessä mainitaan myösSyöjätär,paha noita-akka:

Mist' on synty syysmaolla,
Tahi talvi käärmehellä?
Sylki Syöjätär vesille,
Lapa lievo lainehille...
(SKVR:I4 385)

Lievettä verrataan kaarneeseen eli korppiin muun muassa "vävyn virsissä", joissa kerrotaan, miten vävy tulee mustalla orilla kuin lieveellä.

Esimerkiksi:

Väv' on mussalla orolla,
Niinkun syöjällä suvella,
Kantavalla koarnehella,
Lentävällä lievehellä...
(SKVR:I3 1591)

Muita mainintoja lievosta

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Toivo Vuorelamainitsee[2],että Lievo onkansanr. tarunomainen henkiolento, vaakalintu, lohikäärme t. vene mainitun ihmeolennon vertauskuvana.Veneellä saatetaan tässä tarkoittaauiskoa,jonka arvellaan merkitsevän käärmettä.

Lievo saattaa olla lainaasaamelaisilta,joilla noidan apulintu olivuokko.Vuokko on ehkä lainavaakaatarkoittavasta sanasta. Vuokko oli sekä jättiläismäinen lintu, joka vaani kivisaarella ohikulkevia laivoja, että lintu, joka kuljetti noidan sieluatranssitilanaikaisella matkalla. Vuokko myös toimitti asioita noidan puolesta.[1]Hans Skanke kirjoittaa (n. 1731) että "lappalaisnoita horrostilassa maatessaan käyttää palvelukseensa sillä matkustaakseen ja monenmoista toimittaakseen"vuoko eli vojeklintua.[1][4]


"Lievo~Lieve on vanha suomalais-lappalainen myyttisen, usein korpiksi kutsutun linnun nimitys. Lapin kielessä tavataan lævve-nimi alkuosana yhdyssanassa, jonka loppuosa merkitsee 'sulkaa, höyhentä'. Luulajan lappalaiset selittävät, että leventålki on kotkan, korpin tai käen onnea tuottava höyhen, lævve-dolgge, joka ohjaa sen saaliin luo. Jos tappaa korpin ja kynii sen, kaikki muut höyhenet lentävät tuulen mukaan, mutta lævve-höyhen lentää vastatuuleen.
T. I. Itkosenmuistiinpanema tieto on seuraavanlainen: lěävvi-đolegi on sulka, joka putoaa kuolevasta kaarneesta, lentää vastatuuleen ja tekee löytäjänsä ruuasta rikkaaksi[5].Kertomus korpin usein valkoisesta höyhenestä on tuttu myös Suomesta; italialaisessa sadussa taasgriippion se lintu, jolla on ihmeellinen höyhen[6][7].MyösGarula-kotkalla, joka esiintyyMahãbhãrata-eepoksessa amrtan ryöstäjänä, on taikahöyhen. Se pudottaa höyhenen >>sen pyhän miehen kunniaksi, jonka luusta on valmistettu (Indran)ukonvaaja>> ja saavuttaa täten Indran ikuisen ystävyyden. ~ Garuda-kotkan mainitsen myös siksi, että sitä on verrattu vaakalintuun -Uno Harvanimittäin kirjoittaa: >>Sitä paitsi useat Euraasian ja Amerikan kansat ovat puhuneet suuresta linnusta, joka lentäessään aiheuttaa myrskyn. Sellainen ihmelintu oli mm. intialaisten Garuda, ja mahdollisesti juuri tähän tarupiiriin kuuluu myös se runomme jättiläislintu, jonka 'siipi taivasta tapasi, toinen merta kuobaisi'>>[4]Noilla sanoilla luonnehditaan eräissä toisinnoissa vaakalinnun lentoa."[1]

Näin kertoo Martti Haavio kirjassaan Suomalainen mytologia (hän ei kerro tarkempaa mikäsaamelaiskielistäon kyseessä).


Y. H. Toivonenkirjoittaa[3],että suomalaisten ja saamelaisten lieveen, lievon, vaakalinnun ja vuokon uskottiin olevan sellaisten korppien ja kotkien nimityksiä joiksi noidan tai yleisemmin Pohjois-Euraasian kansojen noitien tai shamaanien uskottiin voivan muuttua tai joita heillä oli apueläiminä palveluksessaan maan päällä tai henkimaailmassa.

  1. abcdefMartti Haavio:Suomalainen Mytologia,s. 211-214. WSOY, 1967.
  2. abToivo Vuorela:Kansanperinteen sanakirja.WSOY, 1979.
  3. abYrjö Henrik Toivonen:Sanat puhuvat: muutamien sanojen ja kuvitelmien historiaa,s. 127. WSOY, 1944.
  4. abUno Harva:Sammon ryöstö,s. 126-127. WSOY, 1943.
  5. T. I. Itkonen:Lappalais-suomalaisia sanavertailuja II,s. 31. Suomalais-ugrilaisen Seuran Toimituksia LVIII, 1928.
  6. Kaarle Krohn:Die Wunderfeder,s. 109. Zeischrift des Vereins für Volkskunde. Fünfunddreissigster Jahrgang, 1925.
  7. Kaarle Krohn:Kalevalaistudien III Ilmarinen - IV Sampo,s. IV 47. Folklore Fellows Communications No. 67., 1927.
Tämämytologiaanliittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.