Linnunlahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linnunlahden venesatamaa raviradan takana.

Linnunlahtion laaja kaupunginosaJoensuunkeskustan luoteispuolella. Siihen kuuluu pientalo- ja vapaa-ajanviettoalueita sekä Joensuun tärkeimmät kesä- ja talviurheilupaikat.Pyhäselänrannoilla on satamia, uimarantoja, kulkureittejä ja julkisia rakennuksia. Kaupunginosa rajoittuu idässä Länsikatuun, pohjoisessaSiltakatuunjaNoljakkaansekä lännessä ja etelässä Pyhäselkään[1].Vuonna 2022 Linnunlahdella oli 936 asukasta[2].

Pääartikkeli:Joensuun Laulurinne

Joensuun Laulurinneon suuri kesäjuhlakeskus. Vuonna 1985 valmistuneen katetun suuren Laulurinteen eli laululavan lisäksi alueeseen kuuluu 3,5 hehtaarin yleisökenttä, jonka suurin vuosittainen tapahtuma onIlosaarirock.Alue on entistä matalaa järvenrantaa, johon on siirretty suuria maamassoja talo- ja tietyömailta.

Pääartikkeli:Mehtimäki

Mehtimäellä sijaitsevat muun muassaJoensuun areena,uimahalli Vesikko,Joensuun keskuskenttäjapesäpallostadion.Sieltä lähtevät myös ulkoilureititPielisjoenrantaan,NoljakkaanjaLykynlammelle.

Martinpuistoksi nimitetään Linnunlahden asuinalueiden väliin jäävää laajaa ulkoilualuetta, jossa on metsää, pyörä- ja kävelyteitä, pururata ja hiihtolatu. Kuntorataa kutsutaan Hullunkolmioksi.

Joensuun ravirata sijaitsee Laulurinteen ja Linnunniemen välissä. Radalla on pidettyKuninkuusravit2000 ja 2015[3].Raviradan yhteydessä on kaupungin pieneläinklinikka.

Botania ja arboretum

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

AikaisemminItä-Suomen yliopistonbiologian laitokseen kuulunut kasvitieteellinen puutarha on nimeltään tapahtumapuutarhaBotania.Siihen kuuluu myösperhospuutarha.Kaupungin omistama puupuisto eliarboretumlevittäytyy koko Linnunlahden metsäalueelle.

Vainoniemi Honkaniemen suunnasta kuvattuna.

Pyhäselän rannalla on kolme tärkeää huvilaa. Ne ovat julkisyhteisöjen omistamia, ja niissä pidetään yleisötilaisuuksia. Linnunniemen huvilan omistaakoulutuskuntayhtymä Riveria.Vainoniemen huvila eli entinenNeppenströminhuvila on Joensuun kaupungin omistuksessa, ja sitä käytetään edustustilana. Männikköniemen huvila onJoensuun luterilaisten seurakuntienkesäkoti.

Heinäpurontiellä sijaitseva Linnunlahden päiväkoti valmistui vuonna 2012. Se on maakunnan ensimmäinen viipaletekniikalla rakennettu talo. Rakennuksen omistaa sen rakentanut Parmeco Oy, ja Joensuun kaupunki on sen vuokralaisena. Talon arkkitehti on Päivi Pylkkönen-Palm ja pääsuunnittelija Jyrki Lappalainen. Päiväkodin paikalla sijaitsi aikaisemmin vuonna 1967 rakennettuJoensuun vanhainkotiyhdistyksenperustama vanhainkoti.[4][5]

Pääartikkeli:Joensuun rannat

Linnunlahden uimaranta Länsikadun päässä palvelee kaupunkilaisia, leirintäalueen käyttäjiä ja Ilosaarirockin yleisöä. Toinen suosittu uimaranta on Honkaniemessä.

Linnunlahden leirintäalue sijaitsee Linnunlahden uimarannan ja Laululavan vieressä. Joensuun torille on matkaa vain 1,5 kilometriä. Leirintäalueelle valmistui 2011 uusia loma-osakerakennuksia.

Yliopisto ja Metla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Itä-Suomen yliopistonkampuksen lasketaan kuuluvan suurimmaksi osaksi Linnunlahteen. Kampuksen alueella sijaitsevat myösLuonnonvarakeskuksenMetla-talojaKansallisarkistonJoensuun yksikkö.

  1. Linnunlahti Joensuun karttapalvelussaJoensuun kaupunki. Viitattu 20.7.2023.
  2. Joensuu taskussa 2023(PDF)(s. 8) Joensuun kaupunki. Viitattu 20.7.2023.
  3. Kuninkuusravit Joensuussa vuonna 2015Yle Uutiset.18.5.2011. Viitattu 20.7.2023.
  4. Muuttunut kaupunkikuvaKarjalainen.7.6.2013.Arkistoitu28.10.2013.
  5. Siippainen, Matti:Huoletonta asumista. Joensuun Vanhainkotiyhdistys ry 1952–1997 ja Joensuun Hoiva- ja palveluyhdistys ry 1997–2022,s. 31-38. Joensuun Hoiva- ja palveluyhdistys, 2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
  • Itä-Suomen yliopisto
  • Paalanen, Osmo: Kotikortteli Linnunlahdella: historiikki Joensuun kaupungin korttelista n:o 64(69). 1996.
  • Tapio Kosunen, toim: Linnunlahti. Linnunlahti-seura, 1993