Makrolidit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erytromysiinin rakennekaava

Makroliditovat monimutkaisia kemiallisia yhdisteitä, joille tyypillinen rakenneominaisuus on makrosyklinenlaktonirengas,jossa hiiliatomeja on tyypillisesti 13–15. Laktonirenkaaseen on liittyneenä yksi tai useampi sokerijohdannainen.

Makrolidien on huomattu soveltuvan lääkinnälliseen käyttöönantibioottina,koska ne estävätbakteerienproteiinisynteesiä.Antibakteerista tehoa makrolideilla on muun muassastafylokokkejajastreptokokkejavastaan, mutta tehoa on osoitettu myösklamydiaa,riketsiaa,mykoplasmaaja jopatuberkuloosiaaiheuttaviamykobakteerejavastaan. Osa bakteereista kykenee kuitenkin muodostamaanresistenssinlääkettä kohtaan.

Makrolideja käytetään ylempien ja alempienhengitysteideninfektioiden, kutenposkiontelotulehduksen,keuhkokuumeenjakeuhkoputkentulehduksenhoitoon. Niillä hoidetaan myösihonja pehmytkudosten infektioita.

Makrolideilla on todettu vakaviayhteisvaikutuksiaeräiden muiden lääkkeiden kanssa. Esimerkiksiantihistamiininakäytettäväterfenadiinisaattaa makrolidien kanssa yhdessä aiheuttaasydämenrytmihäiriöitä.

Makrolidit kuuluvatanatomis-terapeuttis-kemiallisessa lääkeluokituksessaluokkaan J01FA. Makrolidien ryhmään kuuluvat muun muassa seuraavat lääkeaineet:

  • Pharmaca Fennica 2007

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]