Maksa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmisen maksan sijainti
Ihmisen maksan alapinta. Lähde: Grayn anatomia (1918).

Maksa(lat.hepar, iecur[1]) onruoansulatuselimistöönkuuluva ruoansulatusrauhanen ja elimistön suurinrauhanen.[2]Kuolleen ihmisen maksa painaa noin 1,5 kg, elävän vieläkin enemmän veren takia. Maksa sijaitseevatsaontelonyläosassa oikealla puolella välittömästipalleanalla miltei täysinkylkiluidensuojassa. Maksa sääteleeverensokeriajaaminohappopitoisuutta,muuttaarasvojenhajoamistuotteita elimistölle sopiviksi, valmistaasappinestettä,hajottaahormonejaja varastoiglykogeenia,verta,vitamiinejajarautaa.Maksa varastoiraskasmetalleja.Se myös tuhoaaverenkierronmukana tuleviabakteerejaja myrkkyjä, kutennikotiiniajaetanolia.Sikiöllä maksa toimiiverisolujamuodostavana elimenä.

Maksan kupera puoli suuntautuu kohtipalleaaja kovera puoli suuntautuu kohtivatsaontelonelimiä. Koveralla puolella sijaitsee maksan portti, jonka kautta kulkevat maksaan verisuonet sekä maksasta poispäinsappitietjalaskimot.Maksanverenkiertoon muista elimistä poikkeavaa, sillä siihen tulee hapekastavertamaksavaltimoapitkinkudostenkäyttöön, mutta lisäksi maksaan saapuuporttilaskimo,jonka veri on vähähappista. Porttilaskimo tuo verta pääosastaruoansulatuskanavasta,haimastajapernasta.Porttilaskimoveri sisältääsuolistostaimeytyneitäravintoaineitajakuona-aineita,joita maksan solut edelleen käsittelevät. Maksavaltimon ja porttilaskimon tuoma veri sekoittuu maksan hiussuonipoukamissa, eli sinusoideissa, joiden reunalla sijaitsevatmaksasolut.Maksan hiussuonipoukamista veri kulkee keskuslaskimoita pitkin ulos maksasta ja ne yhdistyvät kolmeksi lyhyeksimaksalaskimoksi,jotka yhtyvätalaonttolaskimoon.

Maksan toiminta

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Maksassa tapahtuufagosytoosiaja ennen kaikkea vieraiden molekyylien detoksifikaatiota, eli kemiallisen rakenteen muuntamista myrkyttömämmäksi. Detoksifikaatio tapahtuu maksan solujen eli hepatosyyttien sileäpintaisessa solulimakalvostossa. Tämän jälkeen maksa erittää kyseisen aineensappeen,josta se kulkeutuusuolenkauttaulosteenmukana ulos.Aminohappojentyppiosasta maksa valmistaaureaa.

Maksa muokkaa ravintoaineita. Se muuttaaglukoosiaglykogeeniksija varastoi sen. Tarpeen vaatiessa glykogeenivarastosta voidaan vapauttaa glukoosia verenkiertoon.[3]Jos glukoosin saanti jatkuu maksan glykogeenivaraston täytyttyä, maksa ryhtyy valmistamaan glukoosistarasvahappoja.

Maksa reagoi tiettyjen aineiden puutteeseen. Maksa kykenee aminohappojen puuttuessa siirtämäänaminoryhmänglukoosilletransaminaasientsyyminavulla, mutta kaikkia aminohappoja elimistö ei kykene syntetisoimaan (katsovälttämättömät aminohapot). Aminohapoista voidaan taas muodostaa glukoosia poistamalladeaminaatiossaaminoryhmiä. Rasvamolekyylin glyserolista maksa voi muokata glukoosia ja rasvahapoistaketoaineita,jotka ovataivojentärkeä energianlähde pitkään jatkuneen paaston aikana. Mikäli maksa ei toimi,ihomuuttuu keltaiseksi, koska maksa ei pysty poistamaan verestäbilirubiinia.

Maksa toimii sikiölläpunasolujenvalmistuspaikkana ja aikuisella verivarastona. Lisäksi maksa varastoi rautaa sekäA-jaB12 -vitamiineja.[3]Hepsidiinion maksan tuottama ja erittämä raudan säätelyn avainhormoni, joka ainoastaan pystyy lukitsemaan raudan absorboitumistien suolesta verenkiertoon ja kudosten tarpeisiin.

Maksa korjaa hyvin itseään ja pystyy toimimaan, vaikka vain pieni osa siitä olisi kunnossa.[4]

Maksasolutmuodostavatsappea,joka kulkeutuusappihiussuoniavasemman ja oikean maksatiehyen kautta yhteiseen maksatiehyeen. Yhteisestä maksatiehyestä lähtee sivuhaarana sappirakon tiehyt, joka vie sapensappirakkoonvarastoon. Sappirakosta sappi kulkeutuu tarvittaessa sappirakon tiehyttä pitkin sapenjohtimeen ja edelleenohutsuolenalkupäähän elipohjukaissuoleen.Sappirakon tyhjenemistä stimuloikolekystokiniini,joka on samamolekyylikuinpankreotsymiini,joka stimuloihaimanesteeneritystä.

Kolesterolistamuodostuneetsappihappojen suolatmuodostavatsapenaktiivisen osan. Ne muodostavat suolessa ravinnon rasvan kanssakolloidin,joka mahdollistaahaimanerittämän vesiliukoisenlipaasientsyymintoiminnan rasvojen pilkkoutumisessa. Kuten edellä on mainittu, sappeen kulkeutuvat myös muun muassa detoksifioidut myrkylliset aineet, joista esimerkiksibilirubiinidiglukuronihappoantaaulosteellesen ominaisen värin.

Maksaa ja maksasairauksia tutkiva lääketieteen ala onhepatologia.

Yleisin maksan sairauksista onrasvamaksa,jossa maksaan kertyy rasvaa ja maksa saattaa suureta. Arvioidaan, että rasvamaksa on aikuisväestöstä noin 25 %:lla.[5]

Muita yleisiä maksasairauksia ovathepatiititeli maksatulehdukset ja maksankasvaimet,kutenhepatosellulaarinen karsinooma,tavallisin primaarinen maksasyöpätyyppi. Muita maksasyöpiä ovat esimerkiksi pienten lastenhepatoblastoomat.Syöpävoi lähteä myös maksan sisäisistäsappiteistä,jolloin puhutaankolangiokarsinoomastaeli sappitiesyövästä. Lisäksi on yleistä, että muutsyöpätauditlähettävät maksaanetäpesäkkeitä.Maksassa tapahtuviin hyvänlaatuisiin muutoksiin lukeutuvatfokaalinen nodulaarinen hyperplasia,maksanhemangioomaja maksanadenooma.

Monet maksasairaudet ovatalkoholinliiallisen käytön seurausta.Alkoholimaksasairausjakautuu rasvamaksaan,alkoholihepatiittiinja maksakirroosiin. Maksa voi palautua rasvamaksasta ja hepatiitista, mutta kirroosi on peruuttamaton maksavaurio, joka yleensä on seurausta yli vuosikymmenen jatkuneesta suurkulutuksesta.[6]

Kirroosion monen maksasairauden loppuvaihe. Sitä voivat aiheuttaa alkoholin suurkulutuksen lisäksi esimerkiksi hepatiitit ja harvinainenprimaarinen biliaarinen kirroosi.Siinä toimivaa maksakudosta tuhoutuu ja maksan toiminta heikkenee. Seurauksena on usein vakaviakomplikaatioitakutenaskitesta,maksan aiheuttama munuaisvaurio,maksaperäinen aivosairausja maksasyöpä.

Harmittomassa, melko yleisessäGilbertin syndroomassamaksan kyky sitoabilirubiiniaon heikentynyt.

Mahdollisia maksasairauksien oireita ovat esimerkiksikeltaisuus,kutinajahepatomegaliaeli maksan suureneminen.

Vakavia maksasairauksia hoidetaanmaksansiirroilla.Ensimmäinen siirto tehtiinYhdysvalloissavuonna1967.Maksansiirron aiheena voi olla paitsi krooninen, vakava maksasairaus, myösakuutti maksan vajaatoiminta,jonka saattaa aiheuttaa esimerkiksi sienimyrkytys. Usein akuutin vajaatoiminnan syy jää tuntemattomaksi.[7]Alkoholista johtuvaa maksakiirroosia vain harvoin hoidetaan maksansiirrolla, sillä alkoholimaksakirroosipotilaan on oltava ennen maksansiirtojonoon pääsyä noin kuusi kuukautta ilman alkoholia.[8]

Maksan toimintaa voidaan tutkia verinäytteistä monipuolisesti. Tyypillisiä tutkittavia ovatALAT-,ASAT-,AFOS-,GT-jabilirubiiniarvot.GT-arvoa nostaa tyypillisimmin pitkään jatkunut alkoholin liikakäyttö. ALAT- ja ASAT-arvot nousevat muun muassa maksatulehduksissa ja AFOS-arvo sappitaudeissa sekä maksassa sijaitsevan kasvaimen seurauksena.[9]Sapen kulun estyminen nostaa bilirubiiniarvoa, jonka selvä kohoaminen näkyy keltaisuutena.[10]

Pääartikkeli:Maksa ruokana

Eri eläinlajien maksoja käytetään ruoanlaitossa monissa kulttuureissa. Tunnettuja ruokalajeja, joissa maksaa käytetään, ovat muiden muassamaksalaatikko,maksapasteija,maksamakkara,hanhenmaksaja maksasipulinkanssa (mm. Fegato alla Veneziana). Kalan maksasta valmistettavaankalanmaksaöljyynon tutkimuksissa yhdistetty useita terveyshyötyjä[11].Maksassa on niin runsaastiA-vitamiinia,että sitä pitäisi syödä enintään kerran viikossa[12].

Joidenkin lajien, kutenjääkarhujen,maksoissa on niin paljon retinolia, että syöminen voi johtaaA-hypervitaminoosiinja vakaviin oireisiin, jopa kuolemaan.[13]

  1. Lääketieteen latina, Uku.fi
  2. König & Liebich:” 7”,Veterinary Anatomy of Domestic Mammals,s. 356. Saksa: Schattauer, 2007.ISBN 978-3-7945-2485-3.englanti
  3. abHapponen, Holopainen, Sariola, Sotkas, Tenhunen, Tihtarinen-Ulmanen, Venäläinen:Bios 4 - Ihmisen biologia,s. 102-104. Helsinki: WSOY, 2005.ISBN 978-951-0-27632-7.
  4. Liver tumours in children
  5. RasvamaksaLääkärikirja Duodecim 27.10.2014.
  6. http://healthlibrary.epnet.com/GetContent.aspx?token=e0498803-7f62-4563-8d47-5fe33da65dd4&chunkiid=35533
  7. Tuntematon äkillinen maksasairaus(Arkistoitu– Internet Archive)
  8. Alkoholikirroosia hoidetaan harvoin maksansiirrollaSuomen Lääkärilehti - Finlands Läkartidning.Viitattu 19.1.2016.
  9. Maksa-arvot (maksakokeet)
  10. Bilirubiini (P-Bil)
  11. Kalanmaksaöljy parantaa sydäntautia
  12. Vitamin warning for liver loversnews.bbc.co.uk.12.1.2005. Viitattu 2.11.2022.(englanniksi)
  13. Will I die if I eat polar bear liver?

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]