Mitali
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliintarkistettavissa olevialähteitä ja merkitsemällä neohjeenmukaan. |
Mitalion esimerkiksimuistoksitaipalkinnoksitehtykolikkoamuistuttava metallilaatta.[1]Mitali voidaan antaa kunnianosoituksena urheilukilpailuista ja myös muista siviiliansioista, tai se voidaan antaasotilasansioista tai henkilön tai tapahtuman muistoksi. Jotkin mitalikunniamerkit ovat osoituskunniamerkkiinliittyvänritarikunnanjäsenyydestä. Mitali on usein pyöreä, mutta muitakin muotoja esiintyy. Nelikulmaista mitalia kutsutaan monestiplaketiksi.
Urheilukilpailuissa jaetaan palkinnoiksikulta-,hopea- taipronssimitaleja. Näiden ei tarvitse olla tästä metallista tehtyjä, vaan mitalien aidonkaltainen väri on voitu saada aikaanpintakäsittelyllä.Ainakintalviolympialaisissaon jaettu kristallisia mitaleja. Joskus jaetaan myösplatinamitaleita, jotka voidaan saada vain tiettyjä tehtäviä suorittamalla.
Mitalitaide on oma taiteenalansa. Monetkuvanveistäjättekevät mitaleita, jotka voivat olla luonteeltaan puhtaasti taide-esineitä.
Mitaleita, kunniamerkkejä ja rahoja tutkiinumismatiikkaeli rahatiede. Mitalit ovat myös numismaattisen keräilyn kohteita.
Katso myös
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]- ↑MOT Kielitoimiston sanakirja.Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2007.
Kirjallisuutta
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]- Talvio, Tuukka:Mitalit ja mitalitaide.Helsinki: Museovirasto, 2007.ISBN 978-951-616-172-6
Aiheesta muualla
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheestaMitaliWikimedia Commonsissa
- Suomen Mitalitaiteen Kilta(Arkistoitu– Internet Archive)
- Mitä on numismatiikka?(Arkistoitu– Internet Archive)
|