Mosit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
mosit
Mosipäällikkö Zomb Wobgo Nakoobo-seremoniassa Andemtengassa Burkina Fasossa.
Mosipäällikkö Zomb Wobgo Nakoobo-seremoniassa Andemtengassa Burkina Fasossa.
Merkittävät asuinalueet
Burkina Faso,Norsunluurannikko,Ghana,Mali,Togo
Kielet moore
Uskonnot islam,perinteinen uskonto,kristinusko
Sukulaiskansat gurilaisia kieliäpuhuvat kansat

Mosit(myösmossit,mooset) ovatBurkina Fasossaja sen naapurimaissa asuvamooren kieltäpuhuva kansa. He muodostavat noin puolet Burkina Fason väestöstä. Moseja on paljon myösNorsunluurannikollajaGhanassa.Ennensiirtomaa-aikaaBurkina Fason alueella olimosivaltioita.Kansan pääelinkeino on maanviljely. Uskontoja ovatislam,perinteinen uskonto jakristinusko.

Asuinalue ja kieli

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Mosit asuvat etupäässä Burkina-Fason keskiosan ylängöllä. He muodostavat noin puolet Burkina Fason väestöstä. Naapurimaihin suuntautuvan muuttoliikkeen seurauksena moseja on paljon myös Norsunluurannikolla ja Ghanassa.[1]Pieniä ryhmiä onMalissajaTogossa[2].

Mosien puhuma mooren kieli kuuluugurilaisten kieltenryhmään. Sitä kirjoitetaanlatinalaisin kirjaimin.Moore toimii Burkina Fasossa eri kansallisuuksien yhteisenä kielenä.[3]Vuoden 2006 väestönlaskennan mukaan sitä puhuu pääkielenään 50,5 prosenttia maan väestöstä[4].

Etninen historia

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Metsästäjiä ja sotureita 1900-luvun alussa.

Mosien uskotaan saapuneen nykyisen Ghanan koillisosasta 1000–1300-luvuilla. He muodostivat mosivaltioita, joista vanhin oli kansanperinteen mukaan TenkodogoValkoisen-Voltankeskijuoksulla. Käytännössä itsenäisten valtioiden muodostamalla mosivaltakunnalla oli yhteinen hallitsija, jonka pääkaupungiksi tuliOuagadougou.1400- ja 1500-luvuilla mosivaltakunta kuului Länsi-Afrikan voimakkaimpien valtioiden joukkoon, mutta myöhemmin se hajosi toistensa kanssa sotineiksi pieniksi osiksi. Valtioiden hajanaisuus helpottiRanskansiirtomaavalloitusta 1800-luvun lopussa.[5]

Elinkeinot ja aineellinen kulttuuri

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Kansan pääelinkeino on maanviljely. Tärkeimmät viljelykasvit ovathirssijadurra.[6]Lisäksi viljellään papuja ja vihanneksia, pohjoisessafonioaja etelässämukulakasvejajamaissia.Muita elinkeinoja ovat karjanhoito, kalastus[2]ja pienimuotoinen kaupankäynti. Varsinaisen kauppiasluokan muodostivat aikaisemmin islaminuskoisetmandet.Vientituotteita olivat karja, aasit japuuvillakankaat.Tuonti koostui suolasta,kolapähkinöistäja ylellisyystarvikkeista.[6]Perinteisiä käsityöammatteja ovat metalliesineiden valmistus, savenvalanta ja punonta[2].Sepät, savenvalajat ja muusikot muodostavat erityisiäkastiryhmiä[6].Miehet käyvät usein ansiotöissä Ghanan eteläosan ja Norsunluurannikonplantaasiviljelmillä[2].

Viljelysmaata hallitsevat sukuryhmät, jotka jakavat sitä tarpeen mukaan. Peltotöihin osallistuu koko perhe. Naiset laittavat ruoan, hakevat veden ja polttopuut sekä vastaavat puuvillan kehräämisestä. Miehet kutovat kankaat ja ompelevat ne vaatteiksi.[6]

Peltojen ympäröimä maaseutuasutus on hajanaista.Savitiilestärakennetuissa, yleensä pyöreissä taloissa on kartiomainen olki- tai nykyään peltikatto.[6]Taloja ja talousrakennuksia ympäröi savimuuri[2].Päälliköt ja kuninkaat asuivat suuremmissa kylissä tai kaupungeissa, joissa oli myös käsityöläisiä ja kauppiaita. Siirtomaa-aikana ja sen jälkeen monet ovat muuttaneet kaupunkeihin, mutta säilyttäneet yhteytensä maaseudulle.[6]

Miesten vaatetus on eurooppalaistyyppinen. Naiset kietoutuvat kahteen kirkasväriseen puuvillakankaaseen. Ruokavalio koostuu hirssi-, durra- ja maissipuurosta, väkevien kastikkeiden kanssa syötävistä kakkaroista ja keitoista. Lisäksi käytetään maitoa, vihanneksia ja hedelmiä.[2]

Yhteiskunta ja henkinen kulttuuri

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Mosinaamio.

Yhteiskunta perustuupatrilineaarisiinsukuryhmiin. Ne muodostavat laajempiaklaaneja,joilla on yhteinen esi-isä jatoteemieläin.Paikallisyhteisön sisällä järjestettävät avioliitot ovateksogaamisia.Leviraatti,sororaattija varsinkin aikaisemmin myöspolygyniaovat yleisiä. Perinteinen vanhimman veljen johtamasuurperhekoostuu veljesten ja heidän naimisissa olevien poikiensa perheistä, joilla on toistensa yhteydessä sijaitsevat asuntonsa.[7]

Mosikuninkaat ja päälliköt ovat menettäneet virallisen asemansa itsenäisessä Burkina Fasossa. Heillä on kuitenkin yhä paikallista merkitystä, ja monet osallistuvat maan politiikkaan.[8]Mosien ylin hallitsijamoro nabaon säilyttänyt symbolisen valtansa ja hänellä on yhä hovinsa Ouagadougoussa[5].

Perinteiseen uskontoon kuuluu maailman luonut korkeampi voima, joka ei vaikuta arkielämään. Suurempi merkitys on maan hedelmällisyyttä ja sadetta hallitsevilla yliluonnollisilla voimilla, joita palvotaan puiden tai kallioiden luona järjestettävissärituaaleissa.Palvonnan kohteena ovat myös jälkeläistensä toimintaa ja menestystä säätelevät suvun esi-isät.[8]

Mosivaltiot olivat yksi harvoista muslimivalloituksen välttäneistäSahelinkulttuureista. Siirtomaavalta heikensi perinteistä uskontoa ja toi mukanaankatolisetja myöhemminprotestanttisetlähetyssaarnaajat.Se loi samalla myös edellytykset afrikkalaisten harjoittamalle islamin levittämiselle. Nykyään ehkä puolet moseista on muslimeja.[8]Kristittyjäon noin kymmenen prosenttia[7].

Mosien veistoksilla ja naamioilla on yhteisiä piirteitäbobojenjadogonienkanssa. Miesten ja naisten naamiot sisältävät yksinkertaisia ihmis- ja eläinaiheita. Pyöreitä veistoksia tavataan harvoin,[5]eivätkä mosit eräistä muista gurilaisita kansoista poiketen koristele savitiiliseiniään[9].Rituaalit sisältävät musiikkia, tansseja ja laulua[2].

  • Afrika: entsiklopeditšeski slovar, tom 2.Moskva: Sovetskaja entsiklopedija, 1987.
  • Encyclopedia of World Cultures: Volume IX, Africa and the Middle East.New York: G.K. Hall & Company, 1995.ISBN 0-8161-1815-9.
  1. Encyclopedia of World Cultures, s. 227.
  2. abcdefgNarody i religii mira: Entsiklopedija,s. 357. Moskva: Bolšaja Rossijskaja entsiklopedija, 1999.ISBN 5-85270-155-6.
  3. Afrika, s. 203–204.
  4. Recensement général de la population et de l’habitation au Burkina Faso (RGPH) en 2006. Thème 2: État et structure de la populationinsd.bf.Arkistoitu25.3.2017. Viitattu 24.12.2018.
  5. abcAfrika, s. 205.
  6. abcdefEncyclopedia of World Cultures, s. 228.
  7. abEncyclopedia of World Cultures, s. 229.
  8. abcEncyclopedia of World Cultures, s. 230.
  9. Encyclopedia of World Cultures, s. 231.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]