Niitty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elinympäristöä. Niitty on myöskauppakeskusEspoossa.
Utönitäinen niitty.
Hovinpellon niittyLappeenrannassa.
Saksalainen niitty. Niityllä kasvaa ainakinkissankello,niittysuolaheinä,puna-apila,niittyleinikkijasalokeltano.

Niitty-sana tarkoitti alun perin karjan talvirehuksi niitettyä aluetta. Sanan merkitys on myöhemmin muuttunut ja hämärtynyt.[1]Kielitoimiston sanakirjan mukaan kyseessä on "puuton, ruohoa ja heinää kasvava maa-alue".[2]Maataloudessa niityksi sanotaan useinheinänsaantia varten raivattua aukiota.

Niittyjä ei varsinaisesti muokata. Tulvan puuttomana pitämää heinämaata sanotaanluhdaksi[3].Niityillä kasvaviaheinäkasvejajasarojaon niitettytuotantoeläintenrehuksi.Niityt ja luhdat olivat ainoa korsirehun lähde ennen vanhaan;pelloillaheinää alettiin viljellä vasta 1800-luvun loppupuolella.[4]Niittotapahtui aiemmin käsinviikatteella,nykyisin korjaaminen tapahtuu koneellisesti. Perinteisesti niitetty heinä kuivatettiin joko seipäillä tai levällään maassa, jolloin sitä päivisin pöyhittiinharavallaja yöksi koottiinrukoihin,kunnes se kuivuttuaan voitiin viedä talteen.

Useissa paikoissa ympäriSuomeaniityt ja luhdat kuuluvat erottamattomana osanakulttuurimaisemaan.On olemassa myös luonnonniittyjä, jotka ovat katoamassa. Ne ovat alun perin syntyneet paikoille, missä puut eivät syystä tai toisesta viihdy. Kun ei ole puita varjostamassa, niin niittykukkien määrä on suuri. Niityn eri kasvilajien määrä voi olla huomattavankin suuri ja joukossa voi olla monia harvinaisiakin kasvilajeja, kuten esimerkiksinoidanlukkoja.

Kukkaniittyjä ja maisemapeltoja on perustettu myös kaupunkiympäristöön.[5][6]

Luonnonniittyjen säilymistä edesauttaa kolme luontaista tekijää: 1) Ne syntyvät paikoille, missä puut eivät menesty maan vetisyyden, niukkaravinteisuuden tai ohuen kasvukerroksen vuoksi. 2) Ne säilyvät hyväkuntoisina ilman ihmisten apua. 3) Puiden vähyys ja vaihtelevat kasvuolot takaavat monipuolisen lajiston, ja runsas valoisuus lisää niittykukkien kukintaa. Edellisestä huolimatta vuonna 2004 kirjoitettiin: "alkuperäiset luonnonniityt ja perinnemaisemien niityt ovat katoamassa, ja niiden mukana on häviämässä paljon uhanalaisia lajeja."[7]Ei kuitenkaan ole ihme, että luonnonniittyjä on nykyään vähän, sillä avointa maastoa on ollut alkuperäisessä luonnossammekin vähän.[8]

Erilaisia niittyjä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Kuivaa niittyä kutsutaan nimelläketo;on olemassa myös kosteita niittyjä sekä esimerkiksi ranta- ja lehtoniittyjä. Tulvaniittyä sanotaan yleensä luhdaksi. Erilaiset niityt ovat nykyään arvokkaitaperinnebiotooppeina.

  • Ketoniityt ovat monesti alun perin luontaisia, kuivien paikkojen pienialaisia niitynsirpaleita, joita laidunnus on laajentanut.
  • Ahot eli ahoniityt ovat syntyneetkaskeamisenseurauksena, kun muutamaan kertaan viljelty kaskipelto on ollut sen jälkeen laitumena.
  • Nurmet eli nurminiityt ovathikeviätai kuivanpuoleisia kovan maan niittyjä.
  • Luhdat eli tulvaniityt jokien ja järvien rannoilla ovat osittain luonnollisia, mutta osittain ihmisen laajentamia.
  • Järven- ja joenrantaniityt ovat vesistön rantoja, joita on pitkään laidunnettu.
  • Lehdesniitytkasvoivat myös puita, joista saatiin lehdeksiä elikerppuja.Syvältä maasta ravinteita ottavat puut estivät avoimilla niityillä muuten tapahtuvan maaperän köyhtymisen.[9]
  • Vedenalaiset niityt, esimerkiksimeriajokasniitty.[10]
  1. Pykälä 2001, s. 64–65
  2. NiittyKielitoimiston sanakirja.
  3. LuhtaKielitoimiston sanakirja.Viitattu 18.8.2016.
  4. Avoimet perinnebiotoopitMaa- ja metsätalousministeriö.Arkistoitu28.8.2014. Viitattu 12.12.2017.
  5. Suojellut niitytHelsingin kaupunki. Viitattu 27.6.2021.
  6. Maisemaniityt ja -pellot(vain arkistossa) Tampere.Arkistoitu30.6.2021. Viitattu 26.11.2022.
  7. Virolainen, ym. 2004, s. 11–13
  8. Haaranen, Tarja, Partanen, Hannele & Tarvainen, Aila:Luonnon ja maiseman monimuotoisuus – perinnebiotoopit(pdf)(s. 2) 2009. Maaseutuvirasto.Arkistoitu.
  9. Pykälä, Juha:Perinteinen karjatalous luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä,s. 55–56. Suomen ympäristö 495. SYKE, 2001.ISBN 952-11-0927-0.pdf(viitattu 12.12.2017).
  10. Meriajokasniityt – Itämeren koralliriutat. WWF-lehti 3/2015. Maailman luonnonsäätiö.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Kaupunkiniityt, perinnemaisemat
Kotipihat
Tämäkasveihinliittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.