Oortin pilvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oortin pilven (sininen vyöhyke) sijainti muun Aurinkokunnan suhteen.

Oortin pilvieliÖpikin-Oortin pilvionaurinkokunnanulko-osissa sijaitsevakomeettapilvi.Se on nimettyalankomaalaisentähtitieteilijänJan Oortinmukaan. Oortin pilven olemassaolosta ei ole toistaiseksi tehty suoria havaintoja, vaan pilven olemassaolo on päätelty tarkkailemalla komeettojen ratoja. Oortin pilven ulkoraja on noin 100 000AU:n kohdalla, eli yli 2 000 kertaaPlutonetäisyyttä kauempana ja noin kolmasosassa lähimmäntähdenetäisyydestä. 100 000 AU:ta vastaa 15biljoonankilometrin eli yli 1,5valovuodenetäisyyttä. Tässä pallomaisessa "pilvessä" voi olla jopa miljoonia komeetan aihioita. Komeettoja on kaikkiaan ehkä noin 10 Maan massan verran. Teorian mukaan useimmat näistä ovat vakaita, koska tällä etäisyydellä Auringon säteily on erittäin heikkoa. Vain pieni osa käy aurinkokunnan sisimmillä alueilla.

Oortin pilvi on pitkäjaksoisten komeettojen lähde. Nämä komeetat saapuvat aurinkokuntaan satunnaisista suunnista, mikä viittaa Oortin pilven pallomaiseen luonteeseen. Auringon kiertäessäLinnunradankeskustaa sitä seuraisi siis joukko komeettojen ytimiä. Koska nämä ytimet ovat kuitenkin niin kaukanaAuringosta,kaukaisenkin tähden ohitus riittää syöksemään komeettojen ytimiä hyvin soikeille radoille. Oortin pilven kappaleet ovat ilmeisesti muodostuneet lähempänä Aurinkoa kuinKuiperin vyöhykkeenkappaleet.

Arvellaan, että Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus sinkosivat komeetat Oortin pilveen painovoimallaan[1].Jos jokin kappale ohittaa massiivisen kappaleen hyvin läheltä, se voi saada valtavan nopeuden. Komeetat ovat jääneet Oortin pilveen, koska sen lähellä ja läpi kulkevien tähtien radat ovat muuttaneet komeettojen ratoja niin, että komeetat kiertävät Oortin pilvessä.

Maaliskuussa2004löytyneenSednanon epäilty kuuluvan Oortin pilveen. Se kiertää kuitenkin kauimmillaankin alle 1 000 AU:n päässä Auringosta, joten tällöin Oortin pilven sisäraja jouduttaisiin määrittämään uudelleen. Sednan tapauksessa kyse olisi niin sanotustaHillsin pilvestäeli sisemmästä Oortin pilvestä.

  1. Bailey 1990, s. 233, 243

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]