Otto Brunila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Otto Arthur Brunila(23. elokuuta1897Kymi3. lokakuuta1966Helsinki) oli suomalainenmerikapteenijalaivanvarustaja.

Hän syntyiKotkanedustalla sijaitsevallaKuutsalonsaarella, joka tuolloin kuuluiKymiin.Hänen suvussaan oli runsaasti merenkulkijoita. Hänen isänsä oli ammatiltaanluotsi.Käytyään kansakoulun Kuutsalossa Brunila lähti merille. Ennenensimmäistä maailmansotaahän purjehtiSuomenlahdellajaItämerellä.Vuonna 1918 hän osti ensimmäisen oman aluksensa. Hän suorittialiperämiehentutkinnonViipurissa1919.

Tämän jälkeen hän toimi perämiehenäJohn Nurmisenvarustamon purjelaivoilla. Keväällä 1922 hän suoritti yliperämiehen tutkinnonRauman merenkulkuopistossa,minkä jälkeen hän työskenteliSuomen Höyrylaiva Oy:n laivoilla. Vuonna 1927 hän suoritti merikapteenin tutkinnon ja työskenteli sen jälkeen eri aluksilla perämiehenä ja aluksen päällikkönä.

Laivanvarustajana

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Brunila rupesi yrittäjäksi ja laivanvarustajaksi 1930-luvun loppupuolella. Ensin hän perustiJohn Nurmisenkanssa Laiva Oy -varustamon, jonka omistukseen hankittiin vanha höyrylaiva. Laiva sai nimekseen S/S Lahti. Varustamo siirtyi myöhemmin kokonaan Brunilalle, ja sen nimeksi muutettiin vuonna 1963 Brunila & Co Oy. S/S Lahti upposi myrskyssä 1940-luvun lopulla, mutta Brunila hankki uuden aluksen, M/S Kotkan. Se oli moottorialus, joka osoittautui myös epäonniseksi, koska se kaatui ja upposi malmilastissa 1953. Tämän jälkeen Brunila hankki kaksi uutta alusta, jotka saivat nimikseen M/S Kuutsalo ja M/S Otto. Myöhemmin hänen varustamonsa hankki vielä Norjasta laivan, joka laskettiin vesille 1964 ja sai Brunilan tyttären mukaan nimekseen M/S Anu.

Laivanvarustuksen lisäksi Brunila perusti 1928 Hedelmä-Komppania Oy:n, jonka toimitusjohtajana hän työskenteli vuoteen 1960, jolloin hän myi yrityksen. Hän omisti lisäksi veljensä kanssa huonekalutehtaan Lahdessa. Sen toiminta loppui 1950-luvun alussa.

Järjestötoiminnassa

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Brunila osallistui aktiivisesti laivanvarustajien järjestötoimintaan. Lisäksi hän oli perustajajäsenenä Yksityisyrittäjien liittoon kuuluneessa Hedelmätuontiliikkeiden yhdistyksen toiminnassa. Hän kuului myös Kauppakilta ry:n perustajiin.

Hän asui Helsingissä 1930-luvulta lähtien, mutta piti kiinteästi yhteyksiä kotiseudulleen Kotkaan. Hän tukiKymenlaakson osakuntaaja oli perustamassa Kymenlaakson kulttuurirahastoa 1960.

Kunnianosoitukset

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Hän saimerenkulkuneuvoksenarvonimen 1964. Arvonimihakemuksen ensimmäisinä allekirjoittajina olivat Kymenlaakson Osakunta ja Kymenlaakson Valtuuskunta. Lisäksi allekirjoittajien joukossa olivat Brunilalle läheiset yhteisöt ja järjestöt sekä suuri joukko arvovaltaisia yksityishenkilöitä, joiden joukossa oli keskusvirastojen ja pankkien pääjohtajia sekä professoreita.

Yksityiselämä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Hän löysi puolisonsa Anna-Liisan (o.s. Mukula) Kymenlaakson osakunnan piiristä vasta varttuneella iällään 1950-luvulla. Avioliitto solmittiin vuonna 1961, ja siitä syntyi tytär Anu. Tyttären mukaan nimettiin Anu Rederi-varustamo, jonka lipun alla M/S Anu purjehti. Alus myytiin pian Otto Brunilan kuoleman jälkeen.

Otto ja Anna-Liisa Brunila on haudattuKulosaaren hautausmaalle.