Petsamo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Lapissa sijaitsevaa maantieteellistä aluetta ja entistä Suomen kuntaa (1920–1944). Sanan muita merkityksiä ontäsmennyssivulla.
Suomeen kuulunut Petsamon kunta-alue merkitty karttaan keltaisella ja vihreällä. Vihreällä merkityn osan Suomi luovutti NeuvostoliitolleMoskovan rauhassavuonna 1940 ja uudelleenMoskovan välirauhassavuonna 1944. Keltaisella merkityn osan Suomi sai pitää Moskovan rauhassa, mutta joutui luovuttamaan sen Moskovan välirauhassa. Vaaleanpunaisella karttaan on merkittyInariinkuulunutJäniskosken–Niskakosken alue,joka myytiin Neuvostoliitolle vuonna 1947.

Petsamo(ven.Пе́ченга,Petšenga,koltansaameksiPeäccam,pohjoissaameksiBeahcán) oli vuosina 1920–1944 (1947) olemassa ollutSuomen kunta.Se liitettiin Venäjästä SuomeenTarton rauhassavuonna 1920 ja luovutettiin takaisin pieneltä osinMoskovan rauhassavuonna 1940, kokonaanMoskovan välirauhassavuonna 1944. Petsamon kunnan alue sijaitsee nykyäänVenäjänluoteisimmassa kolkassaPohjoisen jäämerenrannalla ja rajoittuu sekäNorjaanettä Suomeen. Kunnan pinta-ala oli 10 470 neliökilometriä. Kunnan itäraja alkoiKorvatunturiltapäätyen Jäämeren rantaanKalastajasaarennonniemimaalla. Raja kulki yli 200 kilometriä täysin suoraan.

Nykyisin alue muodostaa pääosanMurmanskin alueenPetsamon piiristä,johon kuuluvatPetsamon,NikkelinjaZapoljarnyinkaupunkikunnat sekäKorzunovonmaalaiskunta. Petsamon piirissä on 45 400 asukasta (2006).

Petsamo
Entinen kunta – luovutettu Neuvostoliitolle

sijainti

Lääni Lapin lääni
Maakunta Lapin historiallinen maakunta
Kihlakunta Petsamon kihlakunta
Kuntanumero 591
Hallinnollinen keskus Parkkina
Perustettu 1920
Lakkautettu 1948
(luovutettu Neuvostoliitolle 1944)
Pinta-ala km²[1]
(1.1.1938)
– maa 10 480,85 km²
Väkiluku 5 102[2]
(31.12.1939)
väestötiheys 0,5 as./km²

Petsamo Pohjoisen jäämeren rannalla olevanatundraankuuluvana alueena on ollut poronhoito- ja kalastusaluetta, jolla on asunutkolttasaamelaisia.

Vuonna 1590 suomalaistenTornionjaKemintalonpoikien muodostama sotajoukko vaelsi erämaiden halki Petsamoon tuhoamaan ja ryöstämäänPetsamon luostarin.Norjan valtionarkistossa olevanVärdöhusissa7. elokuuta 1590 päivätyn kirjallisen lähteen mukaan kuoliaaksi lyötiinigumeeniGurrij, kolme pappia, 37 munkkia,karjakkoinatoimineet naiset Femenj ja Kyllinna. Rakennuksista mainitaan luostarialueella olleet rakennukset, suurin osa (irtaimesta) tavarasta,karjatalosekämylly,satamarakennuksena toiminut Wickitz-talo, veneiden ja laivojen valmistukseen tarkoitetut tukit ja alukset. Tuhoamatta jäi kaksikotaaja aitta, jotka olivat saaressa.[3]

Tuhoa seuranneena vuonna, 1590, siirrettiin Petsamon luostariKuolan kaupunginlinnoituksen suojiin. Luostarin talouden vuoksi se yritti edelleen saada kalastusoikeuksia ja saadakoltatmaksamaan itselleen veroa. Koltat valittivat asiasta Moskovan suuriruhtinaskunnan hallitsijalle. Venäjän keisariPietari Itutkitutti kolttien valitukset ja antoi 1697 päätöksen, jolla hän kumoaa edeltäjiensä Petsamon luostarille myönnettyjä kolttia alistavia oikeuksia:

- - ja nyt (1688) munkit ja heidän holhokkinsa, jotka ovat nimitetyt valituskirjassa, ovat väärentäneetAlai Mihalkovinverokirjatja vieneet valituksensa mukaan nämä kirjat väärennöksineen Kuolansuun linnoitukseen. Näiden kirjojen väärennysten jälkeen he ovat tehneet useita valituksia ja väärentäneet henkikirjat ja nyt he käyvät oikeutta näiden verokirjojen nojalla. --- Tällä valheellisella anomuksellaan he ovat pettäneet meitä tsaaria, ja tämän petollisen anomuksensa johdosta --- Petsamon munkit eivät saa nyt eikä vastedes pitää hallussaan lappalaisille kuuluvia etuuksia, --- lappalaisten etuuksia ei saa myydä eikä vuokrata.[3]

Katariina IIlakkautti Petsamon luostarin 1764 siksi, että siellä oli enää vain 22 rappioille joutunuttastreltsiä.Petsamon luostaria alettiin rakentaa uudelleen vasta 1886.[3]

Ruotsi-Norjan ja Venäjän yhteishallintoalue

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Petsamon alue oli aikanaan osa Norjan jaVenäjänyhteishallintoaluetta,joka jaettiin maiden kesken vuonna 1826, jolloin Petsamo jäi Venäjän puolelle.Suomen suuriruhtinaskunnanraja määriteltiin kulkemaan sisämaahan,KolmisoaivistaMuotkavaaraan.Norja oli 1814–1905unionisuhteessa Ruotsin kanssa.Norjalle edullisen rajan muodostumiseen, mm. Jarfjordin eliRautavuonon,NäätämönsekäPaatsojoensuunsaamiseen venäläiset kriitikot arvelivat olevan syynä sen, että Venäjän rajankäyntiäRuotsi-Norjankanssa hoitaneen venäläiseneverstin,Galamin, epäiltiin saaneen norjalaisilta lahjuksina 2000hopeataalariaja 20 ketunnahkaa.[4]

Suomessa vuoden 1826 maalle epäedullisia rajanvetoja ei ole juuri käsitelty. Vuoden 1826 neuvotteluissa suomalaisten asumista ja intressejä alueella ei otettu huomioon. Sen sijaan Norjan käännettyä Venäjän arkkiviholliselle Tanskalle selkänsä, Venäjä oli valmis suosimaan Norjan kantoja ja valmis vetämään rajalinjan itään aina Paatsjokeen saakka. Suomalaisille näissä neuvotteluissa luvattiin rajanvedoista riippumatta vapaa pääsy Jäämerelle. Tosiasiassa asujaimisto Paatsjoen länsipuolella koostui saamelaisista, suomalaisista ja norjalaisista. Suomalaisille epäedullisen vuonna 1826 rajanvedon vastineeksi annettu lupaus vapaasta pääsystä Jäämerelle voidaan nähdä osasyynä Petsamon alueen liittämiselle myöhemmin Tarton rauhassa Suomelle, Venäjän antaman lupauksen ja Suomen intressit sivuttaneen rajanvedon lunastamisena.

Suomen suuriruhtinaskunnan aluevaihto varsinaisen Venäjän keisarikunnan kanssa

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1864Venäjän keisarimyönsi Suomen suuriruhtinaskunnalle senaatin aloitteesta Petsamon alueen korvauksenaPietarinlähelläSiestarjoellasijainneesta teollisuusalueesta, joka oli siirretty Suomesta Venäjälle.Aleksanteri II:n nimissä kuulutettavaksiSuomen senaattiehdotti:

Keisarillisen Majesteetin Armollinen kuulutus
Annettu Helsingissä 15. päivänä helmikuuta 1864
Me Aleksander Toinen, Jumalan Armosta, Keisari ja Itsevaltias koko Venäjän maan yli, Puolan Tsaari sekä Suomen Suuriruhtinas, Teemme tiettäväksi: Ilmaantuneesta syystä ja siihen nähden, että Venäjän Kruunun alle kuuluvanRajajoenkivääritehtaaseenKivennavan pitäjässäViipurin läänissäasetetut työntekijät ja tehtaan muu väestö ovat venäläisiä alamaisia eivätkä tunne suomen kieltä, olemme Me armossa katsoneet hyväksi käskeä, että sanottu kivääritehdas lähimpine noin kahdentoista neliö-virstan suuruisena alaneen pitää erotettaman mainitusta läänistä ja yhdistettämänPietarin kuvernementtiin,– jonka ohessa Me armollisimmasti tahdomme ilmoittaa, että vastineeksi kysymyksessä olevasta maasta vasta tulee annettavaksi Suomelle joko se rantamaa Jäämeren luona itäpuolella Jaakopinjokea ja lähellä Stolbovan lahtea, jonka heittämisestä kalastuspaikoiksi suomalaisille Lappalaisille on kysymys tätä ennen on nostettu, taikka, krateerauksen ja arvostelemisen jälkeen, rajalla Suomea kohtaan olevia käytettäviä tiloja yllä mainitussa kuvernementissa.

Rajansiirtoa Suomen suuriruhtinaskunnan puolelle ei ehditty korvata, kun Suomen kuului Venäjän keisarikuntaan.Alexander Lavoniusteki 1861 esityksen jaCarl Johan Jägerhorn1880 siitä, ettäPohjoisen jäämerenkaistale pitäisi liittää Suomeen.Suomen suuriruhtinaskunnan valtiopäivät 1882tekivätUudenkaarlepyynporvarissäädyn edustajan,Robert Castrénin,aloitteesta esityksenAleksanteri III:lle. 1890-luvulle mentäessä Petsamon kysymys poistettiinSuomen senaatindiarioista.

Suomen sisällissodan aika ja retkikunnat Petsamoon

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Suomen sisällissodanaikanaSuomen kansanvaltuuskuntaSuomen sosialistisen työväentasavallannimissäOskari TokoijaEdvard Gyllingallekirjoittivat sopimuksen, jonka mukaan:

Venäjän Federatiivinen Neuvostotasavalta luovuttaa Suomen Sosialistisen työväen tasavallan täydelliseksi omaisuudeksi alempana määritellyn alueen, jos paikallinen väestö vapaasti kysyttynä ilmoittaa siihen suostuvansa.
Venäjän ja Suomen välinen valtakunnan raja kulkee tästedesKorvatunturistanykyisellä Suomen ja Venäjän välisellä rajalla suorassa linjassa Petsamon lähteille, sieltä Petsamon joen itäistä vedenjakajaaMuotkavuononjaKalastajaniemenyli suorassa linjassaJäämerenrannalleSupuskanluona.

Suomen pyytäessä Saksalta itsenäisyytensä tunnustamista 2. tammikuuta 1918, yrittivät suomalaiset saada saksalaiset tunnustamaan myösSuomen pohjoisrajan ja Jäämeren välisen alueen liittämisen Suomeen,mihin se ei suostunut siksi, että sillä oli neuvostovenäläisten kanssa aselepoBrest-Litovskin rauhanneuvotteluja varten. Samaa asiaa yrittivät suomalaiset edistää myösYhdistyneessä kuningaskunnassa,joka kuitenkin Yhdysvaltain tapaan tunnusti Suomen itsenäisyyden vasta 1919 eikä suostunut tunnustamaan Suomen Petsamo-toiveita.Brest-Litovskin rauhanjälkeen Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ryhtyivätPohjois-Venäjän interventioonestääkseenMurmanskissajaArkangelissaolevien kivihiiltensä ja 600 000 tonnin sotatarvikkeiden joutumisenbolševikkienhallitukselle tai Suomen sekä Saksan oman politiikan vuoksi saksalaisille. Arkangelin lisäksi Murmanskin miehittäminen ympärysvaltojen toimesta Venäjän valkoisen liikkeen Pohjoisen hallituksen tueksi johti siihen, että Suomi ja Britannia ajautuivat Venäjän sisällissodan alkuvaiheen vuoksi vastapuolille myös siksi, että britit värväsivätMuurmannin legioonanLuoteis-Venäjällepaenneista pääasiassa Pohjois-Suomessa Suomen sisällissodan alkutaistelut käyneistä punakaartilaisista.

Ensimmäinen Renvallin retkikunta

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Suomen asian jäädessä avoimeksi ja ympärysvaltojen lujittaessa otettaan Kuolan niemimaasta Suomen entisten punakaartilaisten tuella, jäi Petsamon asema avoimeksi. Filosofian tohtoriThorsten Renvallsuunnitteli sotaretkenIvaloonja Petsamoon esittäen suunnitelmansa kirjallisestiylipäällikölle,C. G. E. Mannerheimillejoka hyväksyi sen 16. maaliskuuta 1918 aseavun osalta. Retkestä oli poliittisessa vastuussaSvinhufvudin itsenäisyyssenaatti,mutta sitä toimeenpantiinOulun lääninmaaherran,Matts von Nandelstadhinvalvonnassa. Suomen senaatin päätöksen mukaanSenaatti on nähnyt hyväksi myöntää 250 000 markan suuruisen määrärahan 250 miehen suuruisen rajavartioston muodostamista varten Pohjois-Suomen itärajalle.

Renvallin rinnalla toinen retkikunnan johtaja oli tohtoriOnni Laitinen,joka oli helmikuussa 1918Satakunnan ryhmäänkuuluneena sotilaslääkärinä ehdottanutJäämerenrannikon valtaamista. Valkoisten vallattua Tampereen pidettiin siellä 7. huhtikuuta 1918 liikemiesten kokous, joka päätti Jäämeren retkikunnan perustamista yksityisin varoin. Tampereelta Vaasaan matkustanut lähetystö sai kuulla Renvallin hankkeesta ja päätti osallistua siihen. Laitinen johtiLapin rakuunoiksikutsuttua ratsuväkiosastoa. Renvall puolestaanLapin jääkäreiksinimettyä pääjoukkoa[5].

Retkikunta koostui neljästä 16 miehen vahvuisesta komppaniasta, 13 miehen konekivääriosastosta sekä Laitisen 12 ratsumiehestä. Lisäksi retkikuntaan kuului huoltojoukkoja parikymmentä henkeä, mukaan lukien kuusi keittäjätärtä[6].Tunnettuja osallistujia olivat taidemaalaritEero Nelimarkkalähde?sekäJalmari Ruokokoskija hänen rouvansa Saima Ruokokoski.

Renvallin retkikunta ylitti Suomen rajan 27. huhtikuuta 1918 kello neljä aamulla. Tuntureille noustaessa huomattiin, ettei ratsuista ollut hyötyä runsaassa lumessa. Niinpä ne palautettiin Salmijärven tukikohtaan.

Aamulla 10. toukokuuta retkikunta kohtasi vajaan neljänkymmenen miehen vahvuisen konekiväärillä vahvistetun venäläis-brittiläisen osaston. Syntyneessä pari tuntia kestäneessä taistelussa vihollinen pakotettiin perääntymään.[7]

Suomalaiset etenivät 12. toukokuuta Laitisen johdolla Petsamovuonon länsipuolella sijainneelle luostarille lähellä Näsykän kylää. Siellä heitä vastassa oli pari sataa englantilaista merisotilasta risteilijä Cochranelta, joka vartioi Liinahamarin satamassa. Tällä kertaa suomalaiset joutuivat taistelussa alakynteen. Vetäydyttyään taistelusta koko retkikunta kääntyi paluumatkalle.[8]

Vaikeuksien jälkeen lisävoimien pyynnöistä huolimatta Renvallin retkikunta hajotettiin 3. heinäkuuta 1918. Suomen yleisesikunta siirsi rajanvartioinnin kokonaan Lapin rajakomendantille.

Toinen Walleniuksen retkikunta

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Kun ympärysvaltojenPohjois-Venäjän interventioalkoi päättyä ja alueelle muodostui Neuvosto-Venäjän täytettävissä oleva sotilaallinen tyhjiö, päättiVennolan hallitus,että Suomi voi miehittää Petsamon.Suomen sotaväenpäällikköKarl Fredrik Wilkamaantoi kolme päivää ennen brittien lopullista poistumista Petsamosta määräyksenJääkäriprikaatinkomentaja,everstiluutnanttiErik Jernströmille,jonka mukaan Petsamo Jäämeren rannalla oli miehitettävä brittiläisiltä jäävien varastojen vartioimiseksi, Suomen lippu nostettava Englannin lipun rinnalle ja komennuskunnan johtajan on ryhdyttävä Petsamon komendantiksi. Suomen sotaväen mukaan Suomen Jäämeren alueeseen eli Petsamon alueeseen kuului maakaista lännessä Pohjoiselta jäämereltä Norjan ja Suomen siihenastiseen rajaan saakka idässäNuortijoki,Nuortijärvija Läätsinjoki (Litsajoki). Neuvostovenäläisten lisäksi suunnitelman mukaan brittien jättämiä tarvikkeita ja väestöä piti suojellaMuurmannin legioonastajääneiltä Pohjois-Suomen entisiltä punakaartilaisilta, mutta vastavallankumouksellisiin Pohjois-Venäjän valkoisen armeijan sotilaisiin tuli suhtautua ystävällisesti. Retken parlamentaariseksi valvomiseksiTasavallan presidenttiKaarlo Juho Ståhlbergpäätti 17. marraskuuta 1919, että retkikunnan johdon tuli hankkia ilmeneviin (ulkopoliittisiin) kysymyksiinulkoasiainministeriön,käytännössä ulkoasiainministeriRudolf Holstikanta.[9]

YhtenäVennolan hallituksenulkopoliittisena perusteena Petsamoon menemiselle oli brittien kanssa taistelevankenraaliluutnanttiJevgeni Millerinpyyntö Suomen hallitukselle Petsamon ja Ivalon välisen lennätinyhteyden kunnostamiseksi Arkangelissa olevan valkoisen hallituksen kansainvälisten yhteyksien turvaamiseksi. Perusteluna pyynnölle oli se, että Venäjän keisarikunnan hallitus ei ollut maailmansodan aikana maksanut Suomen suuriruhtinaskunnan tie- ja vesirakennuslaitokselle mitään maantien ja lennätinlinjan rakentamisesta, jolloin sen katsottiin asiallisesti ottaen olevan maksamattomuuden vuoksi Suomen suuriruhtinaskunnalle vielä kuulunutta omaisuutta.

Valtioneuvosto määräsi perustettavaksi 60 hengen retkikunnan, jonka tehtävänä oli korjata, miehittää ja ylläpitää lennätinyhteys, mutta myös mahdollisuuksiensa mukaan puolustaa Jäämeren rannikolla asuvien etuja, mikäli komennuskunnan voimat siihen riittävät. Rahoitusta myönnettiin 162 000 markkaa 1. maaliskuuta 1920 saakka. 5. tammikuuta 1920 komennuskunnan johtajaksi määrättiin Lapin rajakomendantti, majuriKurt Martti Wallenius.Wallenius totesi pääministeriJuho Vennolalle,ettei 60 miestä riitä miehittämään Petsamoa ja pyysi lisää joukkoja, koska valkoinen hallitus Pohjois-Venäjällä horjuu. Vennolan mukaan kenraalimajuriOscar Enckelloli sanonut, ettei Lapissa ole mahdollista liikutella suurempaa joukkoa. Alivoimatilanteessa hyökkäyksen kohteeksi joutuneena sai Wallenius ohjeen pyytää lopettamaan hyökkäys ohjeiden saamiseksi ulkoasiainministeriRudolf Holstiltasamaan aikaan kun hyökkääjä voisi olla yhteydessä Moskovaan.[10]

Walleniuksen johtama komennuskunta lähti Rovaniemeltä 5.–7. tammikuuta 1920 hiihtämään 520 kilometrin matkaa Petsamoon. Talvitie päättyi 300 kilometrin päässäIvalossaja raja ylitettiin ilman ulkoasiainministeriön suoranaista lupaa 28. tammikuuta 1920. Petsamo tavoitettiin 10. helmikuuta 1920. Petsamoon pääsemiseen mennessä lisäjoukkoja oli tarjottu muun muassa huoltoon sen verran, että kirjavahvuus oli 156 miestä. 22. maaliskuuta 1920 neuvostovenäläiset nousivat maihinTrifonassa.Saman päivän iltapäivänä 480 sotilasta saapui Moskovan kylään, minkä seurauksena komennuskunta vetäytyiSalmijärvelle.Walleniuksen ehdotettua vetäytymistä Suomeen, käskiErichin hallituksensotaministeri,Bruno Jalander,pysyä paikoillaan. 1. huhtikuuta ilmoitti ulkoasiainministeriRudolf Holstivälirauhasta Suomen ja Neuvosto-Venäjän kesken. Kello 3 alkoi neuvostovenäläisten hyökkäys Salmijärvelle ja retkikunta vetäytyi tappioiden vähentämiseksi Suomen puolelleVirtaniemeen4. huhtikuuta 1920.[10]

Petsamo osana Suomea 1920–1944

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Neuvosto-Venäjänkanssa solmitussaTarton rauhassa14. lokakuuta 1920 Petsamo liitettiin Suomeen. Rauha astui voimaan rajoineen 31. joulukuuta 1920. Tarton rauhan rajamäärittelyn vuoksiMuotkanjaUuransekäSuonikylänsuomalaiskylät jäivätVenäjän sosialistisen federatiivisen neuvostotasavallanpuolelle rajaa. Suomalaiset miehittivät Suomen valtioalueeksi Petsamon uudenvuodenpäivänä 1921.[11]

Hallinnollisesti Petsamosta muodostettiin omaPetsamon lääninsä,mutta jo vuoden 1922 alussa alue liitettiinOulun lääniin.Kun Oulun lääni vuonna 1938 jaettiin kahtia, Petsamo määriteltiin osaksi uuttaLapin lääniä.

Petsamon lääni

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Petsamon hallintoa oli pohtinut maanjakokomitea, joka oli ehdottanut, että Petsamon alueesta muodostetaan siirtymäajaksiPetsamon lääni.Läänin ensimmäiseksi maaherraksi määrättiineverstiIlmari Helenius.Alueen haltuunotto oli Lapin rajakomendanttiKurt Martti Walleniuksenvastuulla. Petsamon läänin maaherran ensimmäiseksi virkataloksi tuli Petsamon luostarin munkkien tallikamari ja Lapin rajavartioston paikaksi entinen englantilaisten interventiojoukkojen rakennus. Alueen hallintoa huollettiin meritse kunnon tieyhteyksien puutteessa aluksi höyrylaiva Vaasalla.[12]

Rajankäyntiä alettiin valtioiden välillä suorittaa kesällä 1921.Ilmari HeleniusjaKurt Martti WalleniusSuomen puolelta ja Suomesta Yhdysvaltoihin toisena sortokautena lehtimieheksi siirtynyt ja sittemmin Neuvosto-Venäjälle siirtynytElof Kristiansson,joka toimiVaihtolahdenkansakoulun opettajana sen edustajana sopivat paikallisesti väliaikaisesta rajasta ennen virallista rajankäyntiä. Vaitolahtea toiselta puolelta turvasi sota-alus ja varuskunta, Suomen puolella rajaa oli vänrikki Schönbergin aluksi kaksi, sitten kolme kivääriryhmää.

Rajankäynnin valtioiden edustajien kanssa piti olla loppuun suoritettu 31. heinäkuuta 1921. Rajankäynti suoritettiin loppuun neljä päivää ennen määräaikaa, jolloin rajan katsottiin tulleen vakiinnutetuksi ja Petsamon lääni lakkautettiin. Alue liitettiinOulun lääniin.

Petsamon saamelaiset osana itsenäistä Suomea

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1921 Petsamon alueella tehtiin väkilukuselvitys, jonka mukaan asukkaita oli 1 423. Näistä suurin ryhmä olivat suomalaiset (577), sitten karjalaiset (387) ja kolmantena saamelaiset (221). Petsamonkoltatvannoivat uskollisuutta Suomen valtiolle 1921–1923, mutta epätietoisuus jatkui vuosikymmenen ajan: paljonko heitä oli ja ketkä kuuluivat Suomeen, ketkä Neuvostoliittoon. Alueella oli ortodoksisten kolttien lisäksi luterilaisia poro- ja merisaamelaisia.[13]

Petsamon kylän koltat alkoivat menettää kalastuspaikkojaan suomalaisen kalateollisuuden kehittyessä – asumukset jäivät tehdasrakennusten väliin, eikä kalastuspaikkojen menetyksestä maksettu mitään korvauksia. Suomi myi paatsjokelaisten lohikalastusoikeudet Norjalle ja pääoman korko jaettiin koltille vuosittain – oliko tämä saamelaisten oma tahto vai ei, ei varmuutta asiasta. Yhä useampi joutui kuitenkin satunnaistöiden varaan ja jopa kerjäläisiksi. Jotkut innostuivat harvinaisistakin suomalaisista harrastuksista, kuten Vasko Fedotoff, joka oli kansallisen tason mäkihyppääjä 1920-luvulla. Matkamuistoja myytiin turisteille, mutta turistit myös tunkeutuivat saamelaisten koteihin arvostelemaan. Osa valtaväestön edustajista piti kolttia ryssinä ja hassuina kääpiöinä. Negatiivista asennetta selittää osin yleinen venäläisvastaisuus Suomen itsenäistymisen jälkeen.[14]

Erämaiden takainen kolttien Suonikylä köyhtyi Suomeen liittämisen jälkeen. Suonikyläläiset menettivät rajan taakse ¼ alueestaan ja varkaat veivät sodan aikana ¾ kylän poroista. Uusi isäntämaa valittiin perinteisten sukualueiden mukaan eli vain kolme kylän kolttaperheistä ryhtyi neuvostoliittolaisiksi. Kuolaan ja Kuolanniemelle pääsi matkustamaan enää vain erityisluvalla eli idän talvitiet katkesivat. 1920-luvulla päätettiin rakentaa Suonikylälle uusi talvikylä valtion varoin, että aluetta voitaisiin käyttää hyödyllisesti, kun se ei maanviljelyynkään sopinut.[15]

Suonikylän lapinkyläjärjestelmä edusti 1920-luvulla vielä vanhaa ikimuistoista maankäyttöä, jossa kyläkokous jakoi nautinta-alueet sukujen kesken, jotka puolestaan antoivat ne perheiden nautintaan. Perinne oli särkymässä, kun suomalaiset alkoivat tunkeutua kolttien pyyntialueille. Ammattikalastajia kävi ryöstökalastamassa koltta-alueella ja kettuja pyydettiin laittomasti myrkkysyöteillä Suonikylän metsissä. Poronhoitopaliskunnassa valta oli suomalaisilla ja siksi oli ehdotettu suonikyläläisille omaa paliskuntaa. Niinpä Suonikylästä alettiin 1930-luvulla kaavailla erillistä suojelualuetta, kolttaterritoriota. Koltat tai ainakin osa heistä oli itse aloitteentekijöinä.[16]

Kolttien suojelualuetta koskeneissa lausunnoissa puoltajia olivat mm. ne jotka korostivat kolttien” alkuperäisyyttä” Suonikylässä. Vastustajat leimasivat eristäväksi ja holhoavaksi reservaattipolitiikaksi ja halusivat pidättää uudisasuttajille oikeuden esim. mahdollisiin luonnonrikkauksiin. Lapin sivistysseura alkoi tukea suojeluhanketta ja esim. Yhdysvaltain intiaanijärjestöiltä tiedusteltiin sikäläisiä reservaattijärjestelyjä. Lääninhallitus ehdotti kolttien vähittäistä siirtymistä kiinteään asutukseen asutustilojen avulla: tavallaan 25 vuoden siirtymäaika vuotuiskierron lopettamiseen. Hanke kuitenkin jäädytettiin – tyrmääjiä eivät kuitenkaan olleet” Helsingin herrat” vaan Lapin omat virkamiehet.[17]

Neuvostoliittohyökkäsi Petsamoontalvisodanalussa 1939 jamiehittikoko alueen, muttaMoskovan rauhassa1940 riitti kunnan koillisosan luovutus: alue linjalleKuavlajärvenlänsipuoli –Pieni TšerdekaisiHukkalahtiMaattivuononPunaisessalahdessa[18]eli sisältäen myösKalastajasaarennonluoteisosan jaKeskisaarennonsuuremman osan (ilman edustanHeinäsaaria).

Petsamosta luovutettu alue oli kooltaan 370,21 neliökilometriä, josta 352,45 neliökilometriä oli maata ja 17,76 neliökilometriä sisävesiä.[19]

Pääartikkeli:Liinahamarin reitti

Välittömästi talvisodan päättymisen jälkeen Petsamon ja sen jäättömän sataman Liinahamarin merkitys kasvoi merkittävästi, sillä käynnissä olleen suursodan vuoksi maailmalle avoimia eurooppalaisia satamia olivat vain PortugalinLissabonja Petsamon Liinahamarilähde?.Suomen ulkomaankaupalle ainoa vapaa reitti esimerkiksiYhdysvaltoihinkulki Liinahamarin kautta. Suomessa organisoitiin nopeasti massiivinen tavaraliikenne rautateitse Rovaniemelle ja sieltä autokuljetuksina Petsamoon Jäämerentien kautta. Myös Ruotsi käytti reittiä ulkomaankaupan liikenteelleen. Petsamolle Liinahamarin reitti merkitsi nopeaa työvoiman virtaa alueelle ja panostuksia kuljetusten vaatimaan infrastruktuuriin.

Pääartikkeli:Kolosjoen kaivos

Talvisodan jälkeen Petsamon nikkelikaivokset nousivat nopeasti kiistakapulaksi Suomen neuvotteluissa suurvaltojen kanssa. Malmivaroiltaan rikkaan esiintymän hyödyntäminen oli siirtynyt talvisodan myötä brittiläis-kanadalaiselta kaivosyhtiöltä suomalaisille, ja tuotantoa havittelivat itselleen sekä Saksa että Neuvostoliitto.

Pääartikkeli:Operaatio Platinakettu

Suomen ja Saksan sotilaallinen yhteistyö käynnistyi kauttakulkuliikenteen ja Suomelle myytyjen aseiden myötä. Sotilaallisen yhteistyön tiivistyminen tapahtui vuoden 1941 alusta lähtien. Yhteistyö tähtäsioperaatio Barbarossannimissä tehtyyn hyökkäykseen Neuvostoliitto. Siinä hyökkäyksessä Petsamon suunniteltiin olevan tukialueena Norjasta siirtyville saksalaisjoukoille, joiden tavoitteena oli Murmanskin valtaus.

Petsamon luovutus Neuvostoliitolle 1944

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Jatkosodan1944 päättäneenMoskovan välirauhansopimuksenmukaan Petsamo oli kokonaan luovutettava Neuvostoliitolle. Lisäksi Petsamon länsipuolella sijaitsevaInarinkuntaan kuulunutJäniskosken–Niskakosken aluemyytiin Neuvostoliitolle vuonna 1947Pariisin rauhansopimuksessasovittujen saksalaisten varojen jäädyttämisen vastikkeeksi. Alueella sijaitseePetsamon nikkelikaivoksillesähköä tuottavaJäniskosken voimalaitos.

Petsamon alueelta sodan seurauksena evakuoidutkolttasaamelaisetasutettiin sodan jälkeen suureksi osaksiInarinkuntaan,Sevettijärven,NelliminjaNäätämönkyliin. Koltat oli evakuoitu Lapin sodan alkaessa Kalajoelle. Etenkin nuoremmat, rintamallakin taistelleet kolttamiehet asettuivat vastustamaan ajatusta Neuvostoliittoon muuttamisesta ja Petsamon siirtoväen kokous ehdotti sijoitusalueeksi Inaria. Koltat olivat itse aktiivisesti mukana muuton valmistelussa ja sijoituspaikan valinnassa.[20]

Petsamon vaakuna

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Petsamon läänin vaakuna, myöhempi Petsamon kunnan epävirallinen perinnevaakuna.

Tarton rauhan jälkeen Petsamo muodostettiin omaksiläänikseenjolle valtioneuvosto vahvisti tammikuussa 1921 oman vaakunan, poiketen 1919 annetusta asetuksesta lääninvaakunoiden poistamisesta. E. O. W. Ehrströmin suunnittelema vaakuna toi esille alueen kalastuselinkeinoa; vaakunassa on kolme halkaistuaturskaa.Petsamo kuitenkin liitettiin vuoden 1922 alustaOulun lääniinja Petsamon lääni lakkautettiin. Lääninvaakuna toimi myöhemmin Petsamon kunnan tunnuksena.[21]

Maantiede ja luonto

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Petsamo on luonnonmaantieteellisesti melko yhtenäinen alue. Maisemakuvallisesti se voidaan kuitenkin jakaa kolmeen erilaiseen osaan: Petsamon etelä- ja keskiosan käsittäväänPetsamon metsämaahan,pohjoisosan käsittäväänPetsamon tunturimaahanja aivan pohjoisimman osan käsittävään karuun Jäämeren rannikkoon.[22]Petsamon metsämaa, jota on myösTuuloman Lapiksikutsuttu[22],käsittää pääasiassaLutto-jaJaurujoenvesistöalueita.[23]Alue muistuttaa paljon sen länsipuolistaInarinjärvimaata, mutta Petsamon puolella järviä on vähemmän, maastonmuodot eivät ole yhtä vaihtelevia, ja kuusi- ja koivumetsiä on enemmän, kun taas Inarin puolella on enemmän mäntymetsiä.[22]Petsamon tunturimaa käsittää alueenPaatsjoenitäpuolelta aina vuonorannikolle asti.[23]Tyypillisiä maisemia ovat useat matalahkot ja loivapiirteiset tunturiryhmät, koivumetsiä kasvavat ylängöt, aapasuot ja mahtavat jokilaaksot.[22]Jäämeren rannikkoa halkovat jylhät vuonot ja lahdet.

Kallioperä ja pinnanmuodot

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Petsamo kuuluu kallioperänsä puolesta samaanFennoskandianperuskallioalueeseen kuin sen länsipuolella olevaSuomen Lappija itäpuolinenKuolan niemimaa.Yleisimmät kivilajit ovatgraniitti,gneissija paikoinliuske.[22]Muusta Petsamosta eroavat kuitenkinKalastajasaarentojaHeinäsaaret,joiden kallioperä on huomattavasti nuorempaa,paleotsooistahiekkakiveä,joka liittyySkandienpoimuttumiseen ja jollaista on myösEnontekiön"käsivarrenkärjessä ".[24]Kallioperää peittävä maaperä onmoreenia,ja itse kallioperä on näkyvissä vain tuntureiden huipuilla murroslaaksojen seinillä (pahdoilla).[22]

Pinnanmuodot ovat loivapiirteisiä, jääkauden pyöristämiä ja muovaamia. Aivan Petsamon eteläisimmän osan kautta kaartuuSaariseläntunturiryhmä, jonka korkeimmat tunturit Petsamon alueella ovatJoutsenpää(716 metriä),Talkkunapää(638 metriä),Jonlaki(635 metriä) jaSuorsapää(626 metriä).[24][25]Saariselän pohjoispuolella onLuttojoenallas, joka liittyy lännessäPaatsjoenalueella Inarinjärven altaaseen.[24]Petsamon pohjoisosan poikki, PaatsjoeltaPetsamonjoenitäpuolelle, kaartuuPetsamontunturienryhmä, jonka korkeimmat tunturit ovatKuorpukas(632 metriä),Säräslaki(555 metriä) jaMaattert(528 metriä).[24]Petsamontunturien pohjoislaidalla on matalampien, "malmituntureina" tunnettujen tunturien ketju, johon kuuluvat muiden muassaKaulatunturi,KammikivitunturijaOrtoaivi.[22]Petsamontunturien ketjun itäosan poikki kulkee Petsamonjoen mahtava puhkaisulaakso.[22]Jäämeren rannikolla vuonojen välissä on useita matalampia tuntureita, joista korkein on 507 metriä korkeaPasaritunturi.[24]Kalastajasaarento on sisäosistaan tasaista laakiota, jonka reunoilla on jyrkkiä pahtoja ja kanjoneita, varsinkin Pummanginniemellä.[22]Kalastajasaarennon korkeimpia kohtia onAlegoaivi(328 metriä).[26]Pummanginniemen länsipuolella Barentsinmeressä on matalatHeinäsaaret.[26]

Lähes koko Petsamon alue kuuluu kolmen joen:Paatsjoen,PetsamonjoenjaLuttojoenvaluma-alueisiin. Paatsjoki muodostaa Norjan vastaisen rajanKolttakönkäälleasti, ja siihen laskevat Petsamon länsiosan pienet joet, kutenNautsijoki,KornettijokijaLaukkujoki.[23]Petsamonjoki virtaa Petsamon keskiosasta Petsamontunturien halki ja laskeePetsamonvuonoonperukkaan. Sen valuma-alue käsittää osia Petsamon keski- ja pohjoisosasta. Petsamonjoen sivujokia ovatNaamajoki,NäsykkäjokijaLammasjoki.[26]Saariselältä alkunsa saavan jaTuulomajokeenlaskevan Luttojoen valuma-alue käsittää laajimman alueen Petsamosta, siihen kuuluu alueen eteläosa lähes kokonaan ja keskiosasta osia. Näiden kolmen suurimman joen valuma-alueiden lisäksi merkittäviä ovat vielä Petsamon eteläisimmän osan kautta virtaavaJaurujoki,Norjan rajan pohjoisessa muodostavaVuoremijokija Petsamon länsiosaan ulottuva, entisellä Suomen ja Neuvostoliiton rajaseudulla virtaavaVaalesjoki.

Petsamon alue on runsasjärvistä, tuntureillakin on pieniä järviä. Järvet ovat kuitenkin melko pieniä, eikä selvästi muista koollaan erottuvia järviä ole.[26]Suurimmat järvet ovat Luttojoen valuma-alueella Petsamon eteläosassa olevatYlä-Akkajärvi,Ala-AkkajärvijaHuutojärvi.Pohjois-Petsamon suurimmat järvet ovat Paatsjokilaaksossa Petsamotuntureiden länsipuolella sijaitsevatKuotsjärvijaSalmijärvi.[26]

Suurin osa Petsamosta kuuluuhavumetsävyöhykkeenpohjoisimpaan osaan eli pohjoisboreaaliseen vyöhykkeeseen, jossa sen alue jakautuu vielä Tunturi-Lapin ja Metsä-Lapin vyöhykkeisiin.[22]Aivan pohjoisimmat osat, kuten Kalastajasaarento ja Heinäsaaret, ovattundraatai tundramaista kasvillisuutta. Monet tutkijat eivät kuitenkaan pidä Petsamon pohjoisimpien osien lähes puutonta kasvipeitettä aitona tundrakasvillisuutena.[22]Petsamon, kuten koko Lapin, metsät ovat maailman pohjoisimpia metsiä. Petsamon metsät elävät arktisessa vuotuisessa valorytmissä, ja kuten muuallakin metsän pohjoisraja kulkee siellä, missä heinäkuun keskilämpötila on noin +10 °C.[22]Aivan Petsamon pohjoisimmat metsät ovat hidaskasvuisia, harvoja ja varsin vähätuottoisia, sillä kasvullista metsämaata alueella on vain muutama prosentti maa-alasta.[22]

Kuten muuallakin Fennoskandiassa, muodostaatunturikoivuPetsamossametsänrajan,sekä tuntureilla että pohjoisessa Jäämeren rannikolla.[22]Koivumetsät vaihtuvattunturipaljakaksiPetsamon tuntureilla jo 300 metrin korkeudessa merenpinnasta. Petsamon eteläosissa vastaava raja on 400–500 metrissä.[22]Kalastajasaarennolla koivuja kasvaa paikoittain.[22]

Petsamon hallinnollinen keskus, Parkkinan kylä 1930-luvulla

Valtioneuvosto vahvisti 1930 Petsamon uuden kyläjaon, jossa kunta jaettiin 16 kyläkuntaan. Osaan näistä tuli kuulumaan useita "vanhoja" kyliä (suluissa):[27]

  1. Höyhenjärvi(Nautsi,Kornettijoki,Höyhenjärvi)
  2. Jokikylä(Alaluostari,Moskova,Yläluostari,Puska[28])
  3. Kaakkuri
  4. Kervanto
  5. Kirkonkylä(Parkkina,Näsykkä)
  6. Kolttaköngäs
  7. Maattivuono
  8. Petsamo
  9. Pitkäjärvi(Vouvatusjärvi, Pitkäjärvi)
  10. Pummanki
  11. Salmijärvi(Salmijärvi,Kolosjoki,Menikan saari)
  12. Suonikylä
  13. Vaitolahti
  14. Valasjärvi(Valasjärvi eliTöllevijaKuvernöörinkoski)
  15. Vuonokylä(Liinahamari,Peuravuono,Porovaara)
  16. Vuoreminjoki(Vuoremi)

Lukuvuonna 1937–1938 Petsamo oli jaettu 9koulupiiriin.[29]

Asutus vuonna 1918

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Petsamon alueen asutus oli keskittynyt pääasiassa Paatsjokivarteen, Petsamonvuonon tienoille ja Kalastajasaarentoon. Paatsjokivarressa oli vähäistä asutusta pitkin matkaa, kuten Höyhenjärvellä ja Pitkälläjärvellä, mutta suurimman asutuskeskuksen muodosti Salmijärven kylä, (noin 30 taloa eli savua) eri tahoille suuntautuvien kulkureittien risteyksenä. Siitä pohjoiseen oli vähäinen Töllevin kylä ja Paatsjoen alajuoksulla Kolttakönkään kohdalla, missä raja leikkaa noin 4 km²:n laajuisen alueen, oli Kolttakönkään kylä (Boris Gleb), jossa oli kirkko, yhteisvirkatalo ja lukuisia kolttasaamelaisten mökkejä.

Petsamonvuonon taholla oli Petsamonjoen varressa Yläluostarin kylä. Tästä johti 15 kilometrin pituinen hyvä maantie Alaluostarin kylään, jossa oli venäläisen sotaväen kasarmi ja luostari. Kilometrin verran pohjoiseen oli Näsykkä (20 taloa eli savua), josta johti yhdystie länteen. Jokisuun itäpuolella olivat Kaakkurin kylät ja Poikkijoki eli Lapinkylä (yhteensä noin 40 taloa eli savua). Näsykästä kolme kilometriä pohjoiseen oli vuonon keskuskylä Parkkina (30 taloa eli savua), ja siitä nelisen kilometriä pohjoiseen Trifonan kylä (15 taloa eli savua), sekä sen vastapäätä vuonon itärannalla Porovaara (10 taloa eli savua).Trifonan pohjoispuolella oli vielä Heikinpaikka ja Iivananmukka muutamine asukkaineen.

Vuoremijoensuulla vastapäätä NorjanKonug Oskar II Kul-kylää (nykyisin Lillesanden ) oli Vuoremin kalastajakylä. Kalastajasaarennon kylät, Maattivuono, Pummanki, Kervanto ja Vaitolahti käsittivät yhteensä noin 30 taloa. Kolttasaamelaisten asutuspaikkoina olivat Kolttakönkään lisäksi muutamia kyliä ( "sit" ), kuten Peätsam, Moskua (Moskova), ja Suonikylä (Suonjil).

Vuoden 1921 väestötietoja

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisten paikallisten viranomaisten mukaan Petsamon alueella oli vuonna1921yhteensä 1 423 asukasta, joista olisuomalaisia577,karjalaisia387,saamelaisia221, ja loput 238 henkeävenäläisiä,norjalaisia,ruotsalaisiajakomeja.Lisäksi siellä oli rekisteröimättömiäkolttasaamelaisia475 henkeä eli yhteensä 1 898 henkeä.[30]

Vuoden 1926 väestötietoja

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Vuonna1926Petsamon asukaskulu oli 2 039 (1 112 miestä ja 927 naista). Näistä oliluterilaisia1 078 (suomalaisia 1 022 ja saamelaisia 56).OrtodoksejaPetsamon väestöstä oli samana vuonna 961, joista kolttasaamelaisia 422, karjalaisia 311, venäläisiä 217 ja komeja 11.[31]

Petsamon siirryttyä Suomelle aloitettiin hallituksen toimesta geologiset tutkimukset, joiden yhteydessä alueelta löydettiinnikkeli-kupariesiintymävuonna 1921. Tutkimukset osoittivat malmion olevan Euroopan rikkaimman nikkeliesiintymän. Brittiläis–kanadalaisen yhtiön omistaman toimiluvan suojissa kaivostoiminta pääsi alkamaan vuonna 1935. Suomen hallitus toimitti kuitenkin 80 % tuotannostaSaksaan.Vuonna 1943Kolosjoen kaivostuotti 73 prosenttia Saksan kuluttamasta nikkelistä.

Liikenneyhteydet

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Liinahamarin satama 1930-luvulla.

Vuonna 1916 rakenteille laitettuJäämerentieSodankylästä Petsamoon valmistui 1931. PetsamonYläluostarin lentokenttävalmistui juuritalvisodankynnyksellä marraskuussa 1939. Aero Oy liikennöi säännöllistä lentoliikennettä reitillä Helsinki−Petsamo vuoden verran, 21. kesäkuuta 1940 – 21. kesäkuuta 1941.

Välirauhan aikanaPetsamonLiinahamarinsataman kautta kulki Suomen koko ulkomaankauppa valtamerille, ainoastaan Itämeren alueen maihin suuntautuva kauppa hoidettiin muiden satamien kautta.Liinahamarin reitinmaantiekuljetuksia Jäämerentietä pitkin Rovaniemeltä oli hoitamassa tuhansia siirtotyöläisiä, joille perustettiin pikavauhtia yhdyskuntia Petsamon alueelle. Kuorma-autoja oli liikenteessä yli tuhat.Britanniakatkaisi merikuljetuksetjatkosodansytyttyä. Sodan alkuvaiheessa brittikoneet pommittivat Liinahamarin satamaa.

Meriliikennettä Petsamonvuonoon ja takaisin avustivatNumeroniemenjaRistiniemen majakat(kuten nykyäänkin).

Petsamon rautatiesuunnitelmat

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli:Petsamon rata

Petsamoon suunniteltiin jo Suomen hallinnon alkuvaiheessarautatietäRovaniemeltä.Kulkulaitoskomitea esitti vuonna1920antamassa mietinnössäänPetsamon radanottamista rakentamisohjelmaan.[32]Valtioneuvosto antoi seuraavana vuonna professori Jalmari Castrénin tehtäväksi laatia hankkeen taloutta ja kannattavuutta koskevan selvityksen.[32]Castrén luovutti tämän selvityksensä,Petsamon radan taloudelliset edellytykset,syksyllä1923.Selvityksessä esitettiin radalle kolmea eri reittivaihtoehtoa.[32]Ensimmäinen rataehdotus kulkiTorniostaTornionjokilaaksoaKolariinja sieltäKittilänjaInarinKyrönkauttaInarijärveneteläpuoleltaPaatsjoenlaaksoonSalmijärvelle,josta tunturien yli Petsamoon. Toinen vaihtoehto kulki RovaniemeltäSodankylänkautta Inarin Kyröön ja siitä samaa reittiä Petsamoon kuin ensimmäinenkin ratalinjaus. Kolmas vaihtoehto kulki RovaniemeltäKemijärven,Pelkosenniemenja Sodankylän kautta Inarin Kyröön, josta edelleen Petsamoon samaa reittiä kuin muutkin ratalinjausvaihtoehdot. Kannattavuuden osalta Castrénin komitea antoi negatiivisen lausunnon, jonka vuoksi ratahanketta ei alettu suunnitella sen pidemmälle.[32]

Uudelleen Petsamon radan rakentaminen nousi esille Petsamon nikkelimalmilöydösten hyödyntämisen yhteydessä. Varsinkin Pohjois-Suomen kansanedustajat olivat rata-asiassa aktiivisia ja tekivät vuonna1939useita aloitteita radan rakentamiseksi.[32]

Tunnettuja petsamolaisia

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
  1. Suomen tilastollinen vuosikirja 1940, sivu 42
  2. Suomen tilastollinen vuosikirja 1940, sivu 43, kohta "Kirkonkirjoihin ja siviilirekisteriin merkitty väestö"
  3. abcPetsamo - mittaamattomien mahdollisuuksien maa, sivut 30, K. M. Wallenius via toimittanut Sakari Kännö, Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki, Otavan painolaitokset, Keuruu,ISBN 951-1-13073-0
  4. Petsamo - mittaamattomien mahdollisuuksien maa, s. 37, K. M. Wallenius via toimittanut Sakari Kännö, Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki, Otavan painolaitokset, Keuruu,ISBN 951-1-13073-0
  5. Itkonen, O. V.: Sankareita sotavankeja seikkailijoita, Werner Söderström Osakeyhtiö, Porvoo, K. K:n kirjapaino, Helsinki, 1929. S. 90–92
  6. Itkonen, O. V.: Sankareita sotavankeja seikkailijoita, Werner Söderström Osakeyhtiö, Porvoo, K. K:n kirjapaino, Helsinki, 1929. S. 95
  7. Itkonen, O. V.: Sankareita sotavankeja seikkailijoita, Werner Söderström Osakeyhtiö, Porvoo, K. K:n kirjapaino, Helsinki, 1929. S. 96–99
  8. Itkonen, O. V.: Sankareita sotavankeja seikkailijoita, Werner Söderström Osakeyhtiö, Porvoo, K. K:n kirjapaino, Helsinki, 1929. S. 102–106
  9. Petsamo - mittaamattomien mahdollisuuksien maa, sivut 59–60, K. M. Wallenius via toimittanut Sakari Kännö, Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki, Otavan painolaitokset, Keuruu,ISBN 951-1-13073-0
  10. abPetsamo - mittaamattomien mahdollisuuksien maa, sivut 60–61, K. M. Wallenius via toimittanut Sakari Kännö, Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki, Otavan painolaitokset, Keuruu,ISBN 951-1-13073-0
  11. Petsamo – mittaamattomien mahdollisuuksien maa, sivut 62–63, K. M. Wallenius via toimittanut Sakari Kännö, Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki, Otavan painolaitokset, Keuruu,ISBN 951-1-13073-0
  12. Petsamo – mittaamattomien mahdollisuuksien maa, sivu 63, K. M. Wallenius via toimittanut Sakari Kännö, Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki, Otavan painolaitokset, Keuruu,ISBN 951-1-13073-0
  13. Lehtola, Veli-Pekka: Saamelaiset suomalaiset. Kohtaamisia 1896–1953. SKS 2012, 169–171.
  14. Lehtola, Veli-Pekka: Saamelaiset suomalaiset. Kohtaamisia 1896–1953. SKS 2012, 258–267.
  15. Lehtola, Veli-Pekka: Saamelaiset suomalaiset. Kohtaamisia 1896–1953. SKS 2012, 268–276.
  16. Lehtola, Veli-Pekka: Saamelaiset suomalaiset. Kohtaamisia 1896–1953. SKS 2012, 331.
  17. Lehtola, Veli-Pekka: Saamelaiset suomalaiset. Kohtaamisia 1896–1953. SKS 2012, 334–347.
  18. RAJANKUVAUS-PÖYTÄKIRJA huhtikuun 29 p:nä 1940 tehdyn pöytäkirjan mukaan käydyn Suomen ja Sosialististen Neuvosto-Tasavaltojen Liiton välisen valtakunnanrajan kulusta.Finlex
  19. Suomen tilastollinen vuosikirja 1940, sivu 3
  20. Lehtola, Veli-Pekka: Saamelaiset suomalaiset. Kohtaamisia 1896-1953. SKS 2012, 389-401.
  21. Petsamo-seura ry: Petsamon vaakuna.
  22. abcdefghijklmnopHavas Paavo:Petsamon luonto,s. 17–28. Teoksessa: Vahtola Jouko & Onnela Samuli (toim.)Turjanmeren maa, Petsamon historia 1920–1944.Rovaniemi: Petsamo-seura, 1999.ISBN 952-91-0873-7.
  23. abcPetsamon kartta.Maanmittauslaitos, 1923.
  24. abcdeIso tietosanakirja 7,s. 813–814. Helsinki: Otava, 1934.
  25. Kuolan niemimaan topografinen kartta1:200 000. 8 Svetlyi.Kartan verkkoversio(viitattu 30.10.2009)(venäjäksi)
  26. abcdePetsamon kartta.Maanmittauslaitos, 1943.
  27. Kuusikko Kirsi:Petsamolainen yhteiskunta,s. 125–126. Teoksessa: Vahtola Jouko & Onnela Samuli (toim.)Turjanmeren maa, Petsamon historia 1920–1944.Rovaniemi: Petsamo-seura, 1999.ISBN 952-91-0873-7.
  28. Kuusikko Kirsi:Petsamolainen yhteiskunta,s. 125–126. Teoksessa: Vahtola Jouko & Onnela Samuli (toim.)Turjanmeren maa, Petsamon historia 1920–1944.Rovaniemi: Petsamo-seura, 1999.ISBN 952-91-0873-7.
  29. Kansakoululaitos lukuvuonna 1937–38(pdf)(Taulu XI: Maalaiskuntien kansakoulut lukuvuonna 1937–1938. Yleisiä tietoja kunnittain.) Kansalliskirjaston julkaisuarkisto Doria: Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 2.11.2014.
  30. Uola 2012, 17
  31. Pieni tietosanakirja III,s. 770. Helsinki: Otava, 1927.Project Runeberg(viitattu 9.6.2009).
  32. abcdeTaskila Erkki:Petsamon elinkeinoelämä,s. 238–239. Teoksessa: Vahtola Jouko & Onnela Samuli (toim.)Turjanmeren maa, Petsamon historia 1920–1944.Rovaniemi: Petsamo-Seura r.y, 1999.ISBN 952-91-0873-7.
  • Anttila, Risto:Petsamo: Kaunis ja karu pohjoinen maa.Humppila: KR-kirjat, 1996.ISBN 951-9387-56-0.
  • Keltikangas, Valter:Seitsemän tuntia erämaata.WSOY 1977.
  • Kuussaari, Eero:Taistelu Petsamosta.Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1939.
  • Kytölä, Ritva:Kaarnikasta kalanpaistokeppiin: Petsamonsaamelainen eilinen.1999, Kotka.
  • Kälkäjä], Mirjam:Petsamolaiset.Kirjayhtymä 1977.
  • Nickul, Karl:Petsamon eteläosan koltankieliset paikannimet kartografiselta kannalta.Maanmittaushallituksen julkaisuja N:o 26. Helsinki 1934.
  • Nyyssönen, Jukka:Kaksi historiaa Petsamosta: Muutos ja jatkuvuus historiankirjoituksessa.Osuuskunta Jyväs-Ainola (2008).ISBN 978-952-5353-36-5.
  • Paasilinna, Erno:Petsamo, historiaa ja muistoja.1983–84.
  • Päätalo, Kalle:Ahdistettu Maa.Gummerus 1977.
  • Sergejeff, Kirill – Blåfield, Martti:Petsamon kuvia: Hannes Pukki Petsamon karjalaisten ja kolttien luona 1929–1939.Pohjoinen. Jyväskylä 1992.
  • Skiftesvik, Joni:Petsamon kultatynnyri.WSOY 1991.
  • Soini, Tuulikki & Uurasmaa, Pekka:Petsamo... Petsamo.Naantali: omakustanne, 1972.ISBN 951-99002-7-6.
  • Skiftesvik, Joni (toim.):Petsamo: Suomen itäinen käsivarsi.Helsinki: WSOY, 2008.ISBN 978-951-0-34506-1.
  • Tanner, Väinö:Petsamon alueen paikannimiä: Lappalaisia paikannimiä.Fennia 49:2. Helsinki 1928.
  • Tanner, Väinö:Contricution à la sociologie des Lapons semi-nomades de Petsamo en Finlande.Societas Scientiarum Fennica. Helsinki 1928.
  • Vuorisjärvi, Esko:Petsamon nikkeli kansainvälisessä politiikassa 1939–1944.Otava 1989.
  • Happonen, Timo: Matkalla Petsamoon: osa I/II.Mobilisti,2010, nro 1/2010, s. 74–79.
  • Happonen, Timo: Matkalla Petsamoon: osa II/II.Mobilisti,2010, nro 2/2010, s. 40–45.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]