Piikkisika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piikkisika
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen[1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: AitotumaisetEucarya
Kunta: EläinkuntaAnimalia
Pääjakso: SelkäjänteisetChordata
Alajakso: SelkärankaisetVertebrata
Luokka: NisäkkäätMammalia
Lahko: JyrsijätRodentia
Alalahko: Piikkisikamaiset jyrsijätHystricomorpha
Osalahko: PiikkisikamaisetHystricognathi
Heimo: PiikkisiatHystricidae
Suku: PiikkisiatHystrix
Laji: cristata
Kaksiosainen nimi

Hystrix cristata
Linnaeus,1758

Katso myös

Piikkisika Wikispeciesissä
Piikkisika Commonsissa

Piikkisikaelipiikikäs(Hystrix cristata) onpiikkisikojeneli piikikkäiden heimoon kuuluvajyrsijälaji.[2]Lajia tavataanItaliassasekäPohjois-jaKeski-Afrikassa.

Täysikasvuinen piikkisika painaa 15–30 kg. Se on pituudeltaan noin 70 cm ja korkeudeltaan noin 25 cm.[3]Piikit ovat pitkiä; niitä kasvaa päässä, niskassa ja selässä. Piikkien pituus vaihtelee välillä 15–40 cm. Väriltään piikkisika on valkoruskea. Sillä on kaksi etuhammasta yläleuassa ja kaksi alaleuassa sekä näiden lisäksi takahampaat ylä- ja alaleuassa pureskelua varten.

Käyttäytyminen

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Piikkisika pelottaa vihollisia pois ravistamalla häntäänsä saaden aikaan ratinaa. Puolustautuessaan se kääntää takapäänsä vihollista kohti ja heiluttaa piikikästä häntäänsä. Piikeissä on satoja pieniä väkäsiä, jotka vaikeuttavat pistäneen piikin irroittamista.

Piikkisikoja pyydystetään ruoaksi sen elinalueilla. Laji myös tuhoaa ihmisten viljelyksiä syömällä kasvustoja, niin juuria kuin varsiakin.

Pisimpään elänyt piikkisika kuoli vankeudessa 28-vuotiaana.[4]

Nimestään huolimatta piikkisika ei ole sukuasioille.Nimi lienee käännöslaina jostakin eurooppalaisesta kielestä, joihin sen uskotaan siirtyneen latinan ilmauksestaporcus spinus,joka tarkoittaa piikikästä sikaa[5].

Nisäkäsnimistötoimikuntaehdotti, että piikkisiansuomenkieliseksinimeksi vaihdettaisiin” piikikäs”.[6]

  1. Grubb, P., Amori, G., de Smet, K. & Bertolino, S.:Hystrix cristataIUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1.2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.7.2014.(englanniksi)
  2. Piikikäs (piikkisika) –Hystrix cristataLaji.fi.Viitattu 16.3.2021.
  3. Pieni Tietosanakirja / III. Masku - Sanomalehti,palsta 798. Helsinki: Otava / Project Runeberg, 1927.Teoksen verkkoversio.
  4. African porcupine (Hystrix cristata) longevity, ageing, and life historyHuman Ageing Genomic Resources.(englanniksi)
  5. Porcupine (n.)Etymonline.(englanniksi)
  6. Hystrix cristataLinnaeus, 1758. (vahvistamaton ehdotus nisäkkäiden nimiksi)Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet, Nisäkäsnimistötoimikunta.2008.Arkistoitu25.5.2012. Viitattu 11.9.2011.