Psykologia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tieteestä.Psykologiaon myös tieteellinen aikakauslehti.

Psykologiaontieteenala,jonka tutkimuksen kohteiksi katsotaan yleisesti kuuluvan ihmisen mieli ja käyttäytyminen. Tarkemmin määriteltynä, psykologian tutkimuskohteisiin lukeutuu moninainen kirjo erilaisia psykologiksi katsottuja aihealueita, kutentietoisuus,tunteet,kognitio,käyttäytyminen,muistijamielenterveys.Psykologian monet erityisalat, kutensosiaalipsykologiataineuropsykologia,sisältävät erilaisia painopisteitä tutkimuskohteissaan.Suomessatosin sosiaalipsykologian opetus onyliopistotasollaeriytetty omaan oppiaineeseensa.

Psykologiaa harjoittavasta ammattilaisesta käytetään nimikettäpsykologi,joka Suomessa on laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö[1].Psykologian asiantuntemus liitetäänkin usein mielenterveystyöhön, joka onkliinisen psykologiansovellusalue. Muita esimerkkejä yhteiskunnan alueista, joissa psykologiaa sovelletaan ovatmainontajamarkkinointi,opetustyö japedagogiikka,suorituksien ja soveltuvuuden arviointi sekä kehittäminen, oikeudelliset kysymykset,liikenneturvallisuusja lääkinnällisen kuntoutustyön tukeminen.

Vuodesta 1942 alkaen psykologia sisältyi suomalaiskoulujen opetukseen omana valinnaisaineenaan[2].Tätä ennen psykologiaa opetettiin yhdistelmänäfilosofianoppiaineen kanssa. Ennen 1970-luvulla toteutettua peruskoulu-uudistusta psykologiaa opetettiinoppikoulunyläluokilla. Sittemmin, vuodesta 2005 alkaen, psykologia on ollutlukioissapakollinen oppiaine, jota on opiskeltava yksi kurssi tai moduuli. Sitä ennen se oli lukioissa valinnaisaine. Vuonna 2005 uudistettiin myös lukio-opetuksen sisältöjä, kun aiempaa, nykynäkökulmasta katsottuna suurelta osin psykologian historiaan liittyvää ainesta karsittiin ja mukaan otettiin uusia, ajankohtaisia näkökulmia, kuten evoluutiopsykologiaa. Psykologia on ollutylioppilaskirjoitustenoppiaine vuodesta 1950.

Psykologia tulee kahdesta kreikankielisestä sanasta:ψυχή,psukhē,eli mieli, ja -λογία-logia,eli oppi.[3]

Pääartikkeli:Psykologian historia

Vaikka psykologisia kysymyksiä on pohdittu vuosisatoja esimerkiksifilosofiassa,itsenäisenä tieteenalana psykologia on suhteellisen nuori, vasta 1800-luvun puoliväliltä[4].SaksalainenWilhelm Wundtperusti vuonna 1879 ensimmäisen psykologian laboratorionLeipzigiinja häntä pidetään kokeellisen psykologian isänä.[5]

Suomen ensimmäinen yliopistollinen psykologian laboratorio perustettiinTurun Suomalaiseen yliopistoonsen perustamisvuonna 1922.[6]Laboratorio oli tuolloin filosofian professorin alaisuudessa. Sen perustaja oli filosofian professoriEino Kaila.Ensimmäinen psykologian professuuri perustettiin Turun yliopistoon vuonna 1956.

2000-luvun alusta alkaen on puhuttu niin sanotusta psykologian toistettavuuskriisistä. Kriisi johtuu siitä, että monet psykologian tulokset jateoriatsaattavat perustua tutkimuksiin, joiden tuloksia ei ole pystytty toistamaan. Lisäksi toistettavuuskokeita ei ole tehty kovinkaan paljon psykologian alalla. Osa ongelmaa on, ettätieteelliset lehdeteivät ole niistä kiinnostuneita, sillä ne haluavat uutta tutkimusta, eivät vanhan toistoa. Monet psykologian tutkijat ovat kuitenkin sanoneet, että toistettavuuskriisi on tehnyt alalle hyvää. Se on pakottanut tarkastelemaan tutkimusmenetelmiä ja karsimaan huonoja tutkimuskäytäntöjä. Kriisi on synnyttänyt liikehdintää, joka voi johtaa parempaan avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen tieteellisessä tutkimuksessa. Lisäksi kriisi on paljastanut, että monet psykologiset tutkimustulokset, joihin on vuosikausien ajan uskottu, eivät perustu yhtään mihinkään.[7]

Psykologian jaottelua

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Psykologian osa-alueita

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Psykologian suuntauksia

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
  1. Terveydenhuollon ammattioikeudet - Valvirawww.valvira.fi.Viitattu 14.3.2019.
  2. Arvo Lehtovaaran rahastoapurahat.skr.fi.
  3. Online Etymology Dictionary. (2001)."Psychology".
  4. Suomalainen tietosanakirja 6, n–reum.Espoo: Weilin + Göös, 1992.ISBN 951-35-4471-0.
  5. Stanford Encyclopedia of Philosophy. (2006)."Wilhelm Maximilian Wundt".
  6. Oppiaineen historiawww.utu.fi.Arkistoitu14.2.2017. Viitattu 13.2.2017.
  7. Monet psykologian tutkimustulokset eivät perustu yhtään mihinkään – yksi näistä on power posen eli voima-asennon vaikutusyle.fi.Viitattu 27.11.2022.
  • Kalliopuska, Mirja:Psykologian sanasto.Helsingissä: Otava, 2005.ISBN 951-1-20094-1.
  • Lagerspetz, Kirsti:Psykologia – järjen ja tunteen tiede.Helsinki: Tammi, 1990.ISBN 951-30-9319-0.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Wikiaineisto
Wikiaineisto
Wikiaineistoonon tallennettu tekstiä aiheesta:
Wikibooks
Wikibooks