Pyhä kirjoitus

Wikipediasta
(Ohjattu sivultaPyhä kirja)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SivuGuru Granth Sahibista,sikhien pyhästä kirjoituksesta.

Pyhät kirjoituksetkuuluvat useisiinuskontoihinja hengellisiin liikkeisiin. Niihin kuuluu uskomus, että pyhät kirjoitukset ovat suoraan tai osittain joko jumalallista ilmoitusta tai hengellisesti inspiroituja, joissakin tapauksissa niitä saatetaan pitää myös historian kerrontana. Uskonnosta riippuen kirjoituksia ja niiden fyysistä muotoa (kirja, käärö tms.) saatetaan pitää itsessäänkin loukkaamattoman pyhinä ja suuren kunnioituksen kohteina. Myös ei-uskonnolliset ihmiset osoittavat näille kirjoituksille usein tavallista suurempaa kunnioitusta.

Vaikka muinaiset sivilisaatiot tuottivatkin käsin kirjoitettuja pyhiä kirjoituksia tuhansien vuosien ajan, ensimmäinen laajempaan levitykseen painettu pyhä kirjoitus olibuddhalainenTimanttisutra,joka painettiin vuonna868.Nykyisin painetuin ja laajimmin levinnein pyhä kirjoitus onkristinuskonRaamattu.

Luettelo pyhistä kirjoituksista

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Eri uskontojen pyhiä kirjoituksia:

Uskontojen oma asennoituminen pyhiin kirjoituksiin vaihtelee. Jotkut uskonnot pyrkivät tekemään kirjoituksistaan laajalti vapaasti saatavia, kun taas jotkut uskonnot ajattelevat, että pyhien kirjoitusten tulee olla salaisia kaikilta paitsi lojaaleimmilta uskontoon vihityiltä henkilöiltä. Monissa uskonnoissa pyhien kirjoitusten määrä on rajattu (esim.kaanon) ja muutosten tekeminen on rajoitettua tai kiellettyä. Kirjoitusten käännökset saattavat saada uskonnosta riippuen hyväksynnän, mutta alkuperäistä kieltä ja alkutekstejä pidetään useimmiten korkeammassa ja autoritaarisemmassa arvossa. Jotkut uskonnot levittävät kirjoituksiaan vapaasti ja ilmaiseksi, jotkut taas perivät niistä maksun ja ovat tarkkojatekijänoikeuksista.

Kirjoitusten standardoinnista on hyötyä erityisesti kirjoituksiin viitattaessa. SikhisminGuru Granth Sahibiinviitataan sivunumeroilla, kun taasabrahamilaisten uskontojenja niiden perillisten kirjoituksiin viitataan useimmiten luku- ja jaenumeroilla.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli:en:Religious text