Radioaallot

Wikipediasta
(Ohjattu sivultaRadioaalto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoosähkömagneettisen säteilynspektrin osasta, radioaalloista. Radiotaajuuksien tarkemmasta osioinnista, kertoo artikkeliRadiotaajuusalueet.
Äänen välittäminen radioaaltojen avulla analogisessa tiedonvälityksessä. Kuvan keskellä olevat "amplitude-"ja"frequency modulation"ovat vaihtoehtoja: yleensä vain jompikumpi on käytössä yhdellä siirtotiellä. Modulointi tapahtuu lähetysasemassa ja demodulointi vastaanottimessa. Kuva visualisoi sitä, miltä radioaallot" näyttävät "eri modulaatioilla.

Radioaallotovatsähkömagneettisia aaltoja,joidentaajuusspektrion määrittelijästä riippuen 30–3 000hertsistänoin 300–3 000gigahertsiin(GHz) jaaallonpituusmillimetreistä kymmeniin tuhansiin kilometreihin.[1]Periaatteessa radioaaltoja ovat kaikki tätäkin pidemmät (pienitaajuisemmat) sähkömagneettiset aallot.[2]

Radioaallot eivät ole vain ihmisen tuottamia radiolähetysten lähetysaaltoja, sillä radioaaltoja on ympärillämme myös luonnostaan: kaikki kappaleet, joiden lämpötila onabsoluuttista nollapistettäkorkeampi, emittoivat radioaaltoja.[2]

Luonnolliset säteilylähteet, kutensalamat,Aurinkojapulsarit– kuten myös ihmiskeho – tuottavat radiotaajuusalueen sähkömagneettista säteilyä.[2][3][1]

Sähkömagneettinen säteily yleisesti

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Sähkömagneettisen säteilyn yksittäisen kvantin elifotoninenergia on suoraan verrannollinen säteilyn taajuuteen ja kääntäen verrannollinen aallonpituuteen. Kuiva ilma on radioaalloille käytännössätyhjiöönverrattavaväliaine.Tyhjiössäsähkömagneettisen kentänenergia jakautuu tasan magneetti- ja sähkökentän kesken. Se mikä ei ole vakio, on säteilynintensiteetti,eli pinta-alayksikölle osuvan säteilynergian määrä aikayksikössä. Intensiteetti määritellään yleensä watteina yhden neliömetrin alalle. [2](s. 42)

Fotonin energiaEmääräytyy taajuudesta:,jossahonPlanckin vakio6,626196·10-34Js,jafontaajuus.Fotonilla on myösliikemäärämomenttip,suuruudeltaan,missäλon aallonpituus.[2](s. 42, 45)

Sähkömagneettinen aalto hidastuu väliaineessa, jolloin sen aallonpituus lyhenee, mutta taajuus ja kvantin energia eivät muutu. Sähkömagneettisen aallon nopeus väliaineessa riippuu väliaineen suhteellisestapermeabiliteetistaja suhteellisestapermittiivisyydestä.Koaksiaalikaapelissanopeus hidastuu noin 2/3:aan verrattuna valon nopeuteen tyhjiössä.[2](s. 43)

Sähkömagneettisen aallon nopeus tyhjiössä onvalonnopeus,eli299 792 458 m/s.Likiarvo300 000 000 m/son usein riittävän tarkka moniin käytännön laskuihin. Aallonpituus saadaan jakamalla nopeus taajuudella. 300 MHz:n taajuudella aallonpituus on yksi metri: 300 106m/s ÷ 300 106Hz = 1 m. (Taajuuden yksikköHz= 1/s).[2](s. 43)

Radioaaltojen historiaa

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli:Radio#historia

Radioaaltojen olemassaolon ennusti skotlantilainen matemaattinen fyysikkoJames Clerk Maxwellvuonna 1867. KatsoMaxwellin yhtälöt.

Maxwellin teorian todisti oikeaksiHeinrich Hertz,joka ei kuitenkaan nähnyt radioaalloilla mitään hyötypotentiaalia.

Italialainen keksijäGuglielmo Marconikehitti ensimmäiset käytännönradiolähettimetja -vastaanottimetnoin v. 1894–1895.

Pitkiä ja matalataajuisia 30–300 kilohertsin radioaaltoja käytettiin 1920- ja 1930-lukujen varhaisissa yleisradiolähetyksissä. Yleisradion radiolähetykset alkoivat vuonna 1926 ja TV-lähetykset vuonna 1955[1].Nykyisinyleisradiotoiminnassakäytetään yleisesti 87–108 megahertsin taajuisia radioaaltoja (Suomessa ja Länsi-Euroopassa 87,5–108 MHz[4]).

Hyödyntäminen

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli:Radio

Lähes kaikki langattomat yhteydet[a]perustuu radioaaltojen käyttöön. Radioaaltoja hyödyntäviä laitteita ovat muun muassa televisio, radio, WLAN- ja muut langattomat tiedonsiirtolaitteet, bluetooth-laitteet, langattomat kuulokkeet ja matkapuhelimet.[1]Sen sijaan television kaukosäädin toimii pääsääntöisestiinfrapuna-aaltoalueella.

Radioaalloilla voidaan välittää signaaleja radioaaltoamoduloimalla.Yksinkertaisin radiotoiminnassa käytettävä modulaatio onamplitudimodulaatio(AM) ja yleisintaajuusmodulaatio(FM).

Radiolähetyksissä käytettäviä amplitudimoduloituja (AM) ja taajuusmoduloituja (FM) radioaaltoja.

Radiovastaanottimenpitää tukea lähetyksessä käytettyä modulaatiota kyetäkseen vastaanottamaan lähetystä.

Pääartikkeli:Radio

Katso:Radiolähetin

Radioaaltojen eteneminen lähetysantennista (puoliaaltodipoliantennista). Sähkökenttä on suorassa kulmassa etenemissuuntaan nähden. Magneettikenttää ei näytetä, mutta se olisi suorassa kulmassa etenemissuuntaan ja sähkökenttään nähden.
Kuvaajamaatasoantenninsäyeilykuviosta. Antenni on musta pystyviiva keskellä kuvaa. Vaihekaavio alhaalla oikealla; kentät (sähkökenttä(E),magneettikenttä(H)) ovat suorassa kulmassa toisiaan ja etenemissuuntaa vasten.

Radio(aalto)lähetinmuodostaa käyttötarkoituksensa mukaisen (määrätaajuinen radioaalto (kantoaalto), mahdolliset apukantoaallot, informaatio, modulaatio ja teho)sähkömagneettisen kentän,jonka piirissä radioaallot ovatvastaanotettavissa.

Radioaaltoja voidaan lähettää eripolarisaatioilla,kuten esimerkiksi vaaka-, pysty- ja ympyräpolarisaatiolla[4].Lähetysantenni määrittää polarisaation. Vastaanottimen antenni pitää sovittaa lähetyksen polarisaatioon radioaaltojen mahdollisimman hyvän vastaanottamisen tukemiseksi.

Käytännössä radioaalto synnytetään johtamalla määrätaajuinenvaihtojänniteantenniin,joka siirtää energian radioaaltoina eteneväänsähkömagneettiseen kenttään.[2]

Radioaaltojen eteneminen

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Radioaaltojen liikettä lähettimestä eteenpäin kutsutaan etenemiseksi. Tyhjiössä, johon mittatarkkuuden puitteissa voidaan lukea maan ilmakehä, ympärisäteilevän lähetysantennin kentän signaalin tehotiheys vaimenee verrannollisenaetäisyyden neliöönlähetysantennista loitonnuttaessa, kun aallot leviävät yhä laajemmalle alueelle.[2][1]Hukkatehoa voidaan minimoidasuunta-antennilla.

Radioaaltojen etenemisnopeus riippuu väliaineesta. Tyhjiössä radioaallot etenevätvalonnopeudella.Radioaallonaallonpituussaadaan jakamalla radioaallon etenemisnopeus sentaajuudella:

missä:

  • von radioaallon etenemisnopeus (m/s) (tyhjiössä 299 792 458 m/s),
  • fon radioaallontaajuus(Hz).

Aallonpituus muutetaan taajuudeksi vastaavasti jakamalla etenemisnopeus aallonpituudella:

Radioaaltojen etenemisessä on kyse energian siirtymisestä paikasta toiseen sähkömagneettisen kentän värähtelyinä.[4]

Kaikki radioaallot eivät etene samalla tavalla. Eritaajuisilla radioaalloilla on erilaiset etenemisominaisuudet maan ilmakehässä:pitkät aallot(engl.long wave,LW, 148,5–283,5 kHz) voivat hajaantua esteiden, kuten vuorten, ympäri ja seurata maan muotoa (maa-aallot).Keskipitkät aallot(engl.medium wave,MW, 526,5–1 606,5 kHz) voivat heijastuaionosfääristäja palata maahan horisontin ulkopuolelle (taivasallot), jopa toiselle puolelle maapalloa, kun taaslyhyet aallot(engl.short wave,SW, 2 300–26 100 kHz) taipuvat tai hajautuvat hyvin vähän ja kulkevat suoraviivaisesti, joten niiden etenemisetäisyydet rajoittuvat horisonttiin.[2]

Ilmakehä on lähes läpinäkymätön radioaalloille noin 30 GHz:stä (10 mm) noin 20 terahertsiin (15 um) asti. Tämä johtuu radioaaltojen absorboitumisesta ilmakehän vesihöyryyn[2](s. 56)

Paikallisesti radioaaltojen etenemiseen vaikuttaa ilmasto, vuodenaika, vuorokaudenaika ja säätila kuten lämpötila, sade, kosteus, sumu, utu, tuuli ja pilvipeite. Vaikutus ei välttämättä ole negatiivinen. Niin sanotulla hyvällä radiokelillä[b]kantamat voivat moninkertaistua. Myös keinovalaistuksella, pölyllä, kuin pilvikorkeudellakin voi tajuusalueesta riippuen olla etenemistä heikentävä vaikutus.[2](s. 56-57)

Vastaanottaminen

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Katso:Radiovastaanotin

Vastaanotossa otetaan vastaan radioaallon energiaa. Antenni on sovitin sähkömagneettisten aaltojen ja radiovastaanottimen virtapiirien välillä.

Vaakapolarisaatioisen radioaallon vastaanottoanimaatio. E = sähkökenttä ja V = antenniin indusoituva jännite.

Radiovastaanottimen pitää tukea lähetystaajuutta ja lähetyksessä käytettyä modulaatiota kyetäkseen vastaanottamaan lähetyksiä.

Vastaanotossa saattaa olla tarpeen ottaa huomioon myös lähetetyn radioaallonpolarisaatiovastaanoton varmistamiseksi. Tämä on lähes välttämätöntä maanpäällisiä TV-lähetyksiä vastaanotettaessa.

  1. langaton yhteys:kiinteän yhteyden (langallisen yhteyden) vastakohta. Langattomassa yhteydessäinformaatioei kuljesähköjohtimessa,aaltoputkessatai muussa vastaavassa, vaan informaatio kulkee radioaallossa,lasersäteessä,infrapuna-aallossatai muussa johdottomassasiirtotiessä
  2. radiokeli:"ilmiö johtuuilmakehänyläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä radioasemia voi kuulua parin tuhannen kilometrin päästä ".Yle Areena: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Termistön lähteet

  1. abcdeRadioaallot ympäristössämmeSäteilyturvakeskus. Viitattu 1.10.2021.
  2. abcdefghijkl[https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-25-2503-4DIGITAALINEN TAISTELUKENTTÄ - informaatioajan sotakoneen tekniikka, kolmas uusittu laitos]urn.fi.Viitattu 14.10.2021.
  3. Radio source(astronomy) Encyclopedia Britannica. Viitattu 15.11.2018.(englanniksi)
  4. abc Radioaaltojen etenemismuodot Suomen kolmella kansainvälisellä yleisradioalueella Pulkkinen, Lauri-Pekka Johannes (2019)urn.fi.Viitattu 2.10.2021.tarvitaan parempi lähde
  5. Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?areena.yle.fi.Arkistoitu13.8.2020. Viitattu 18.10.2021.
  6. Radiokelitieteentermipankki.fi.Viitattu 18.10.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]