Resiina
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliintarkistettavissa olevialähteitä ja merkitsemällä neohjeenmukaan. Tarkennus:Lähteet vain liikunta-alaluvussa. |
Resiinaonrautatiekiskoillaihmisvoimin kulkeva yleensä moottoroimaton kulkuväline. Resiinassa on yleensä kolme tai neljä pyörää, ja se voi olla joko pumpattava tai poljettava. Resiinasta on myös erilaisia moottoroituja versioita.
Suomen kielensanaresiina(saks.Draisine,engl.draisine,ruots.dressin) on peräisinsaksalaisenKarl Christian LudwigDraisvon Sauerbronninnimestä.
Resiinatyypit
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Pumppuresiina
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Pumppuresiina on raskas nelipyöräinen resiina, jonka siirtäminen kiskoille ja pois kiskoilta vaatii kaksi henkilöä. Pumppuresiinan käyttölaitteistona on ylös–alas liikkuva vipuvarsi, ns. "pumppukahva", joka on kytketty välitystangolla suureen hammasrattaaseen. Hammasratas on kytketty yleensä molempiin akseleihin.
Ennen pumppuresiinat olivat radan kunnossapito-osastojen yleisin kulkuneuvo. Nykyisin pumppuresiinaa ei käytetä, sillä raskaana ja kömpelönä kulkuvälineenä se on hankala siirtää pois kiskoiltajunanlähestyessä. Nykyisten nopeiden ja lähes äänettömien junien aikakaudella raskas resiina aiheuttaisi vakavia vaaratilanteita.
Kolmipyöräresiina
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Kolmipyöräresiina on kevyt yhden hengen käsiteltävissä oleva kulkuväline. Sen käyttölaitteistona on edestakaisin liikkuva käden- ja jalansijoilla varustettu vipuvarsi, joka on kytketty hammasrattaaseen välitystangolla. Hammasratas on edelleen kytketty vetoakseliin tavallisella polkupyörän kettingillä. Kolmipyöräresiinaa liikutellaan yleensä käsin ja jaloin.
Kolmipyöräresiinan rakenne muodostuu kahdesta suuremmasta pyörästä, jotka ovat kiinni toisen kiskon päälle sijoitettavassa rungossa, sekä kolmannesta A-kehykseen kiinnitetystä rinnakkaisen kiskon päälle asetettavasta pienemmästä pyörästä, joka vakauttaa resiinan kulkua. Kolmipyöräresiinan suuremmissa pyörissä on laipat molemmin puolin, jotenvaihteenkohdalla resiina voidaan joutua siirtämään nostamalla.
Nykyaikaiset kolmipyöräresiinat ovat kevyitä ja helposti siirreltäviä, ja niitä käytetään yhä sellaisilla liikennepaikoilla, joilla vaihteita joudutaan kääntämään paikallisesti käsin.
Moporesiina
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Moporesiina on yleensä kolmipyöräinen resiina. Käytännössä moporesiinat ovat olleet tavallisiamoottoripyöriä,joihin on pyörien tilalle sovitettu kolmipyöräresiinan suuret pyörät ja lisätty A-kehys pikkupyörää varten. Moporesiinan voi siirtää tai ajaa pois kiskoilta yhden henkilön voimin.
Moottoriresiina
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Moottoriresiinalla tarkoitetaan raskaampaa, yleensä nelipyöräistä laitetta, jota ei ole tarkoitus siirtää pois kiskoilta. Moottoriresiinoissa on yleensä ollut myös umpinainen korirakenne. Moottoriresiina liikkuu junaliikenteen seassa noudattaen samoja sääntöjä kuin junaliikenteessä.
Panssariresiina
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Keski- ja Itä-Euroopassa ja Kaukoidässä käytettiin1920–50-luvuillasotilaskäytössä panssaroituja moottoriresiinoita. Niitä valmistettiin muun muassaNeuvostoliitossa,Saksassa,TšekkoslovakiassajaPuolassa.Panssariresiina oli joko itsenäinen tai sitten eräänlainen raidelavetti, joka kuljetti pientä panssarivaunua kiskoilla ja sai voimansa sen moottorista. Osa oli panssariautoja, joissa kumipyörät oli korvattu raidepyörillä. Panssariresiinoita käytettiin panssarijunien etu- ja jälkitiedustelijoina, tai itsenäisesti esimerkiksipartisaanientorjumiseksi.
Muut resiinatyypit
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Turisti- ja elämysrautatiematkailua varten on rakennettu myös erilaisia ja mitä erikoisimpia resiinatyyppejä. Näistä esimerkkeinä ovat erilaiset usean hengen polkuresiinat sekä penkeillä varustetut "ulkoiluresiinat".
Resiinaliikunta
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Resiinoita on mahdollista käyttää elämysmatkailutyyppiseen liikuntaan lähinnä vain junaliikenteeltä suljetuilla rataosilla.
Suomessaresiinaliikuntaa on mahdollisuus harrastaaHaapamäki–Pori-radansuljetuilla osuuksilla jaJokioinen–Humppila-radalla.Matkailuyrittäjät ja yhdistykset vuokraavat resiinoita. MyösJokioisten museorautatiehankki kesäksi2010neljä uutta pumppuresiinaaVirostanimenomaan resiinaretkiä varten.[1][2][3]Nuorisokeskus Marttinen järjestää ohjattuja resiinaretkiä suljetulla rataosuudellaVirroilla.Toiminnassa käytetään kolmipyöräresiinoita.[4]
Resiinarallioli vuonna1986alkanut leikkimielinen liikuntakilpailu, jossa joukkueet ajoivat viikon ajan vähäliikenteisillä radoilla eri puolilla Suomea. Yöpymis- ja taukopaikoilla järjestettiin erilaista viihdeohjelmaa.[5]ViimeinenResiinarallioli vuonna2007lähde?.
Lähteet
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]- ↑Satakunnan elämysrautatie ry
- ↑Pirkanmaan elämystoiminta(Arkistoitu– Internet Archive)
- ↑Jokioisten museorautatie
- ↑Ohjelmat – PerinteetNuorisokeskus Marttinen.3.11.2020.Arkistoitu5.12.2020. Viitattu 14.12.2020.
- ↑Martikainen, Unto:Resiinaralli koukutti kansaa 1980-luvullaViikko Pohjois-Karjala.15.7.2016.Arkistoitu27.12.2020. Viitattu 14.12.2020.
Aiheesta muualla
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheestaResiinaWikimedia Commonsissa