Södertälje

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Södertälje
Södertäljen keskustaa Saltsjöbronin sillalta kuvattuna.
Södertäljen keskustaa Saltsjöbronin sillalta kuvattuna.

Södertälje

Koordinaatit:59°11′N,17°38′E

Valtio RuotsiRuotsi
Lääni Tukholman lääni
Maakunta Södermanland
Kunta Södertäljen kunta
Pinta-ala
– Maa 25,84 km²
Väkiluku 64 619
Väestötiheys 2 500,7 as./km²
Tilastotiedot koskevat taajamaa ja niiden lähteenä on Statistiska centralbyrån (SCB). Väkiluku ja maapinta-ala ovat ajankohdan 31.12.2010 mukaiset.[1]


















Södertäljeon entinen kaupunki jaSödertäljen kunnankeskustaajama. 1970-luvun kuntauudistukseen asti kaupunkina ollut Södertälje sijaitseeRuotsissaTukholman läänineteläosassä. Kaupunki kuuluuSödermanlandinhistorialliseen maakuntaan. Södertäljessä on 60 279 asukasta ja se on maakuntansa toiseksi suurin ja koko Ruotsin 15. suurin taajama.[2]Kaupungista luoteeseen päin sijaitseeSträngnäs,koilliseenTukholma,kaakkoonNynäshamnja lounaaseenNyköping.Södertäljen kanavayhdistääMälareninItämereen.

Varhaishistoria

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Södertälje mainitaan historiallissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1070. TuolloinAdam Bremeniläinennimeää paikan kuvauksessaan tiestäSkaranjaBirkanvälillä teoksessaanGesta Hammaburgensis Ecclesiae pontificum.Alue oli kuitenkin asutettu jo paljon aikaisemmin. Ensimmäisten ihmisten arvellaan tulleen seudullekivikaudellanoin 4 000 vuotta eaa. Maanviljelyskulttuuri oli todennäköisesti saavuttanut alueen noin vuonna 3000 eaa., jolloin kiinteä asutus oli syntynyt. Yhdyskunta kasvoi 600-luvulla, jolloinmaankohoaminenoli tehnyt kulkureitinMälareninjaItämerenvälillä käyttökelvottomaksi, mutta alue oli silti nopein reitti Mälarenille.

Ei ole täysin selvää, milloin Södertäljen kaupunki (tuolloin nimelläTelge) saikaupunginoikeutensa.Nykyään useimmat ovat sitä mieltä, että niitä ei ole saatu vuoden 1386 jälkeen. Jotkut historioitsijat taas ovat sitä mieltä, että kaupunginoikeudet on saatettu myöntään niinkin varhain kuin vuonna 1000. Ensimmäinen vuosiluku, jolloin kaupunki mainitaan on vuodelta 829, jolloin lähetyssaarnaajaAnsgarkäviBirkassa.

Mörkönpohjoinen niemi linnoitettiin jo 1200-luvulla, jotta voitaisiin vartioida kulkua Södertäljeen ja Mälareniin mereltä. 1400-luvulla sinne rakennettiin linna, jonka venäläiset hävittivät 1700-luvulla.Hörningsholmin linnarakennettiin samalle paikalle 1700-luvun puolivälissä ja on nykyään yksityisessä omistuksessa.

KeskiajallaTelgen lääniähallittiinTelge Husista,joka sijaitsi Slottsholmenilla aivan nykyisenBrunnsänginkaupunginosan ulkopuolella Södertäljen pohjoisosassa. Lääniin kuuluivatÖknebonjaHölebonkihlakunnat sekä osiaSvartlösan kihlakunnasta.Myöhemmin Telgen lääni jaettiin Södermanlandin ja Tukholman läänien kesken. 1400-luvun lopulla Telge Hus menetti suuren osan merkityksestään ja se hylättiin.

Södertäljen ensimmäinen tunnettu nimi oliTælgiataiTælga(muut kirjoitusmuodot:Tcelghia,Tcelge). Joidenkin mielestä nimi periytyy muinaissaamelaisesta sanasta, joka tarkoittaa kahden vesistön välistä kannasta. Toisten mielestä selitys löytyy sanastatälja(suom.vuolla). Södertäljen tapauksessa tarkoitetaan sitä, että kapeat lahdet Mälarenista ja Itämerestä ikään kuin vuolevat varsinaista kaupunkia. Nimen kirjoitusasu uudistettiin myöhemmin ja kaupunkia alettiin kutsua nimellä Telge. Tätä nimeä käytettiin vuoteen 1622, jolloin siihen laitettiin etuliitesödererotukseksi 110 kilometrin päähän koilliseen perustetustaNorrtäljenkaupungista. 1900-luvun alussa toteutetussaoikeinkirjoitusuudistuksessanimen kirjoitusasu muutettiin Södertelgestä muotoon Södertälje. NimiTelgetaiTäljeelää kaupungissa vielä useiden paikkojen ja yritysten nimenä; esimerkiksi Telgekoncernen,Täljenkaupunginosa ja entinen lukioTälgegymnasiet.

Södertälje käytti aluksiPyhää Olaviasinetissään. 1600-luvun alussa Pyhää Olavia alettiin kuitenkin pitää vanhanaikaisena ja alettiin etsiä muita mahdollisia ehdokkaita kaupunginsuojeluspyhimykseksi.Valituksi tuliPyhä Ragnhildluultavasti kaupungissa Stortorgetin reunalla sijaitsevanPyhän Ragnhildin kirkonvuoksi.

1700- ja 1800-luvut

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Varhaisella 1700-luvulla Södertäljeä ympäröivää aluetta koettelivatruttojaSuuri Pohjan sota.Venäläiset sotilaat perustivat leirinIgelstavikeninäärelle ja polttivat kolmanneksen kaupungista. Näin tapahtui myös muualla Ruotsin itärannikolla ja tilanne kosketti monia pienempiäkin alueita, jotka nykyään on liitetty Södertäljeen.

Kaarle (kuninkaanaKaarle IX) sijoitti aktiivisesti kauppa- ja merenkulkukaupunkiin ollessaan Södermanlandin herttuana. Tällöin rakentaminen kaupungissa lisääntyi ja esimerkiksi Södertäljen raatihuone on vuodelta 1735. Lisäksi kaupungin eteläpuolelle rakennettiinsatama.Teollisuutta kaupunkiin alkoi syntyä 1740-luvulla.

Södertäljen kanavavihittiin käyttöön 1809 ja ensimmäistä kertaa yli tuhanteen vuoteen kyettiin purjehtimaan Itämeren ja Mälarenin välillä. Joviikinkiajaltalähtien oli tehty useita yrityksiä avata tämä vesitie. 1400-luvullaEngelbrekt Engelbrektinpoikaantoi tehdä tiettyjä töitä kanavan kaivamiseksi, mutta työtä ei saatu valmiiksi.Kaarle XIkäynnisti työt uudelleen ja rakennutti kanavan keskisen SödertäljenMaren-järven ja Igelstavikenin välille. Tätä kanavaa ylläpidettiin kuitenkin huonosti ja se rappeutui ajan myötä. Jäänteitä kanavasta on edelleen nähtävissä maastossa etenkinScanianpääkonttorin jaPershageninalueen välillä, jossa vesitie on edelleen enimmäkseen avoinna.

ViimeinErik Nordewallinjohdolla vuosina 1806–1809 kanava saisulunja tuli kuljettavaksi koko matkalta Mälarenista Itämereen. Tämä oli erityisen tärkeää pienemmille alueille Södertäljen ympärillä, koska nykyisellä kunnalla on "rannikkoa"nyt myös Mälarenin puolella. 1900-luvun alussa kanavasta oli tullut liian kapea ja kiemurainen uudenaikaisille aluksille. 1920-luvulla kanava kaivettiin uudelleen ja varustettiin uudella sululla. Tämä edelleen käytössä oleva sulku onPohjoismaidensuurin. 1970-luvulla kanavassa toteutettiin lisää levennys- ja pohjatöitä.

Vuonna 1860 avattiinrautatieSödertäljen ja Tukholman välille ja kaksi vuotta myöhemminVästra stambanan-rautatie, joka yhdistää SödertäljenGöteborgiin.Kaupunki tuli tunnetuksi myöskylpyläalueena.

Vuosisadan vaihteessa Södertäljen väkiluku oli noussut 8 000 asukkaaseen. Vuosisadan vaihteen molemmin puolin kaupunkiin perustettiin suuria tehtaita:Svenska Centrifug AB(1896),AB Södertelge Verkstäder(1897),Baltic(1906), Aktiebolaget Astra Apotekarnes Kemiska Fabriker (Astra) (1913),Tobaksmonopolet(1915) jaWedaverken(1917). Ehkä kaikkein mielenkiintoisin oli VABIS eli Vagnfabriks-Aktiebolaget i Södertelge (1891), joka vuonna 1911 yhdistettiin skoonelaisenScaniankanssa. Nimeksi tuli Scania-Vabis, mutta nykyisin yhtiö käyttää vain nimeä Scania.

1950-luvulla Södertäljen keskustan tilannetta pidettiin huonona. Kaupunki kasvoi ja uudenaikaisiakerrostalojarakennettiin reuna-alueille, mutta kaupungin keskustaa hallitsivat pienetpuutalot.Kaupungin johto päätti toteuttaa kaupunkiuudistuksen, jossa nykyistäkävelykatua(Storgatanin autoton alue) ympäröivätkorttelitpurettiin. Osa rakennuksista siirrettiin Torekällbergetin museoon, joka tuolloin sijaitsi kaupungin ulkopuolella. Purkamiset ja uudisrakentaminen vaikuttivat eniten Nygatanin, Storgatanin ja Köpmangatanin alueeseen. Monet 1700- ja 1800-lukujen aikaisista rakennuksista Olof Palmen aukion, Marenplanin, Saltsjötorgetin ja Stortorgetin tienoilla kuitenkin säilytettiin.

Vuonna 1960 Södertälje oli vielä melko pieni kaupunki, jossa oli enimmäkseen homogeeninen 33 000 asukkaan väestö. 1960-luvulla kaupungin väestö kuitenkin muuttui radikaalisti. Korkeasuhdanne ja rakennemuutos johtivat kasvuvaiheeseen, jolloin suuret yhtiöt Scania-Vabis ja Astra kaipasivat lisää työntekijöitä. Työvoimaa rekrytoitiin aluksi rakennemuutoksen kaltoin kohtelemastaNorlannista.Kun se ei riittänyt, työvoimaa alettiin rekrytoida muuttamaan Södertäljeen myös muista maista. Pääosa muuttaneista työntekijöistä tuliSuomesta,mutta myösKreikasta,ItaliastajaJugoslaviasta.Muutto Suomesta lakkasi 1970-luvulla.

Västertäljen kuntaliitettiin Södertäljeen 1946. Alue pysyi omana kunnanosanaan 1990-luvun loppuun asti. Aikaisemmin Västertäljeen kuulunut alue koostuu nykyään pääasiassaGenetan,Karlhovin,LinanjaRonnankaupunginosista Södertäljen pohjois- ja länsiosissa. Västertäljessä asuu noin 15 000 asukasta.Västertäljen seurakuntamuodostaa edelleen oman seurakuntansa osanaRuotsin kirkkoa.

Vuonna 1963 kaupunkiin liitettiinÖstertäljen kunta.Östertäljen kuntaan kuulunutIgelstaoli omataajaväkinen yhdyskuntavuosina 1924−1952. Östertäljeä ei pidä sekoittaa nykyiseenÖstertäljen seurakuntaan,joka käsittää koko kanavan itäpuolisen osan kaupungista. Vanha Östertäljen kunta on vain osa kyseisestä seurakunnasta. Alueen keskiosassa sijaitsee Alla helgons -niminenkirkko.

Södertäljen kunnan muodostamisen jälkeen useat pienemmät alueet ovat halunneet erota takaisin omiksi kunnikseen. Ainoa kerta, jolloin näin on tapahtunut on vuosi 1999, jolloinTaxingejaTuringeerotettiinNykvarnin kunnaksi.Viime vuosina myösJärnaon osoittanut halua erota Södertäljestä. Tähän asti kaikki laskelmat ovat osoittaneet uuden kunnan muodostamisen aiheuttavan kustannuksien lisääntymistä, koska uuden kunnan pitäisi tarjota tiettyjä palveluja, jotka nyt ovat tarjolla Södertäljessä. Nykvarnin kunta on kuitenkin painottanut, että itsenäisenä kuntana sillä on enemmän vaikutusvaltaa. Siellä tilanne on ratkaistu niin, että palveluita ostetaan läheisiltä kunnilta. Nykvarnista puuttuu esimerkiksi kokonaanlukiokoulu.

Väestönkehitys

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Södertäljen taajaman väestönkehitys 1960–2010
Vuosi Asukkaita
1960
33 721
1965
44 362
1970
57 494
1975
58 408
1980
58 711
1990
58 097
1995
57 327
2000
59 342
2005
60 279
2010
64 619
Lähde: Statistiska centralbyrån (SCB).[3]
  • Hovsjö
  • Saltskog
  • Mariekäll
  • Västergård
  • Blombacka
  • Geneta
  • Ronna
  • Lina Hage
  • Bårsta
  • Brunnsäng
  • Ritorp
  • Viksberg
  • Grusåsen
  • Rosenlund
  • Fornhöjden
  • Pershagen
  • Enhörna

Södertäljessa on Ruotsin keskusrikospoliisin lokakuussa 2014 julkaistun raportin mukaan neljä lähiötä, jonka paikalliset rikolliset ovat ottaneet hallintaansa ja alueilla tapahtuu avoimia välienselvittelyitä, huumekauppaa ja kiristystä. Paikallisia asukkaita ei saada uhkausten vuoksi mukaan oikeuslaitoksen toimintaan eikä poliisi voi toimia hyökkäysten vuoksi. Alueet ovat: Hovsjö, Ronna, Fornhöjden ja Salem.[4]

Södertäljen kaksi suurinta yritystä ovat vuonna 1891 perustettu kuorma-autovalmistajaScaniasekä vuonna 1913 perustettu lääkekonserni Astra, myöhemminAstra Zeneca.

Harrastusmahdollisuudet

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa on useita urheilumahdollisuuksia. Paikallisia seuroja ovat jalkapalloseuratAssyriska FFsekäSyrianska FC,jääkiekkoseuraSödertälje SK,ja Södertälje BBK -koripalloseura, jonka miesjoukkue kantaa nimeäSödertälje Kingsja naisjoukkue nimeä Telge Energi.

Tunnettuja södertäljeläisiä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

SanomalehtiLänstidningen Södertäljeilmestyy kuudesti viikossa.

Ystävyyskaupungit

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Södertäljen suomalainen ystävyyskaupunki onForssa.

  1. Tätorter 2010, korrigerad version 2012-11-14(PDF)MI38 Småorter och tätorter.14.11.2012. Statistiska centralbyrån. Viitattu 23.11.2012.(ruotsiksi)
  2. Tätorternas landareal, folkmängd och invånare 2000 och 2005 (606 kB)Statistiska centralbyrån. Viitattu 9.4.2010.(ruotsiksi)
  3. Befolkning i tätorter 1960-2010(XLS)29.5.2012. Statistiska centralbyrån. Viitattu 12.12.2012.(ruotsiksi)
  4. En nationell översikt av kriminella nätverk med stor påverkan i lokalsamhället, Rikskriminalpolisen, Underrättelsesektionen, Oktober 2014[1]

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli:sv:Södertälje