Selkärankaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Selkärankaiset
Viisi eri selkärankaista lajia: tulisalamanteri (Amphibia), suistokrokotiili (Reptilia), kypäräkasuaari (Aves), tummajättiläishyppypäästäinen (Mammalia) ja möhkäkala (Actinopterygii).
Viisi eri selkärankaista lajia:tulisalamanteri(Amphibia),suistokrokotiili(Reptilia),kypäräkasuaari(Aves),tummajättiläishyppypäästäinen(Mammalia) jamöhkäkala(Actinopterygii).
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: AitotumaisetEucarya
Kunta: EläinkuntaAnimalia
Pääjakso: SelkäjänteisetChordata
Alajakso: Selkärankaiset
Vertebrata
Cuvier1812
Synonyymit
  • OsseaBatsch, 1788
Ryhmät
  • Katso teksti
Katso myös

Selkärankaiset Wikispeciesissä
Selkärankaiset Commonsissa

Selkärankaiset(Vertebrata) on yksi kolmestaselkäjänteisteneläintenalajaksosta, jolle tyypillisiä piirteitä ovatselkäjänteenympärille kehittynytselkäydintäsuojaavaselkärankaja erittäin kehittyneetaivot.Selkärankaisia on löydetty tähän mennessä yli 69 000lajia.Niihin kuuluvatleuattomatjaleualliset selkärankaiset,joihin puolestaan kuuluvatrustokalat(hait,rauskutjakoppapäiset) sekäluukalat(viuhkaeväisetjavarsieväiset).Kladistisestivarsieväisiin luetaan myöstetrapodit,joka sisältääsammakkoeläimet,matelijat,linnutjanisäkkäät.

Selkärankaisten koko vaihteleePaedophryne amauensis-sammakkolajista(7 millimetriä)sinivalaaseen(33 metriä ja yli 170 tonnia) jasukupuuttoonkuolleeseenArgentinosaurukseen(noin 35–40 metriä ja 80–100 tonnia). Selkärankaiset muodostavat vain 3 prosenttia koko eläinkunnastaselvennä;muut ovatselkärangattomia,joilla ei ole sisäistätukirankaa.

Selkärankaiset sisältävät myösviiksiympyräsuiset,joilla ei kuitenkaan ole selkärankaa, eikä juuri muutakaan luustontapaista, kun taas niiden lähimmillä sukulaisilla,nahkiaisilla,on selkäranka. Viiksiympyräsuisilla on kuitenkin alkeellinenrustostakoostuvakallo.Tästä syystä selkärankaisia kutsutaan joskus nimellä”Craniata”.

Vaikka selkärankaisia on selkärangattomiin verrattuna hyvin vähän, muodostavat selkärankaiset hyvin monimuotoisen ryhmän, jonka erilajitovat sopeutuneet erielinympäristöihin.Yli puolet selkärankaisista onkaloja(yli 32 000 lajia), joista edelleen yli 27 000 on viuhkaeväisiä ja rustokaloja puolestaan yli 500. Varsieväisiin kuuluu nykyään vain kahdeksan lajia, kun taas leuattomiin selkärankaisiin kuuluu nykyään yli 100 lajia. Tetrapodeja on nykyään noin 32 000 lajia, joista sammakkoeläimiä on yli 7 300, matelijoita yli 10 000, lintuja yli 10 000 ja nisäkkäitä yli 5 500.

Ensimmäiset selkärankaiset

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Haikouichthys,varhainen leuaton kala.

Ensimmäiset selkärankaiset kehittyivätsuikulaistamuistuttaneesta kantamuodosta noin 520 miljoonaa vuotta sittenkambrikaudella.Varhaisimpia niistä lienevätMyllokunmingiajaHaikouichthys.Varhaiset selkärankaiset olivat vielä leuattomia, mutta ne olivat jo huomattavasti kehittyneempiä kuin samaan aikaan eläneettrilobiitittainilviäiset.Pienetkonodontitolivat melko yleisiäpaleotsooisella maailmankaudella,mutta katosivattriaskaudenlopulla.

Kalasta sammakkoeläimeksi

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Acanthostega,kehittynytkalasammakko.

Ensimmäiset leualliset selkärankaiset kehittyivätordoviikkikaudellaja yleistyivätdevonikaudella.Viuhkaeväiset ja varsieväiset tulivat yleisiksi ja syrjäyttivät valtaosan leuattomista kaloista. Myöspanssarihait,jotka olivat panssaroituja kaloja, kehittyivät ja alkoivat hallita meriä.Tetrapodomorpha-kladierkaantuikeuhkokaloistanoin 410 miljoonaa vuotta sitten, ja ne olivat niitä selkärankaisia, joiden evät alkoivat vähitellen kehittyä raajoiksi, ja ne siirtyivät vedestä maalle.

Kivihiili- ja permikauden sekä mesotsooisen selkärankaiset

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Moschops,suuriterapsidi,joka elikeskipermikaudellaEtelä-Afrikassa.

Kivihiilikaudellakehittyivät ensimmäiset sammakkoeläimet, matelijat jasynapsidit.Permikaudellanäistä kehittyi hyvin monimuotoisia ryhmiä, kutenterapsiditjapareiasaurit.Kauden lopulla tapahtunutpermikauden joukkotuhohävitti monia selkärankaisryhmiä, kutenpelykosauritja kaikki muutanapsiditpaitsiProcolophonidae-heimo; nykyään hävinnyt sekin. Mutta esimerkiksikynodontit,dikynodontitjadiapsiditselviytyivät joukkotuhosta ja triaskaudella niistä kehittyi hallitsevia maaeläimiä.Dinosaurukset,krokotiilieläimetja ensimmäiset lentokykyiset selkärankaiset,lentoliskot,lajiutuivatarkosaureista,ja nisäkkäät puolestaan kehittyivät kynodonteista.Kilpikonnatkinilmestyivät jo triaskaudella, ja jotkin tetrapodit, kutennotosaurit,palasivat veteen.Triaskauden joukkotuhossakatosi jälleen paljon selkärankaisia, kutenPseudosuchia-ryhmä (paitsiCrocodylomorpha) ja useatpanssarisammakot.Jurakaudelladinosaurukset,kalaliskotjajoutsenliskotsekä nisäkkäät runsastuivat, ja kalat hallitsivat edelleen meriä. Linnut kehittyivät pienistäteropodeihinkuuluneista dinosauruksista. Liitukaudella kehittyivät esimerkiksimosasauritjasynnyttävät nisäkkäät.Liitukauden joukkosukupuutossakatosi jälleen useita lajeja, kuten lentoliskot, monet merimatelijat ja kaikki dinosaurukset lintuja lukuun ottamatta.

Kenotsooisen selkärankaiset

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Liitukauden joukkosukupuutosta selvisivät kuitenkin monet pienet nisäkkäät, linnut,liskot,käärmeet,krokotiilieläimet, kilpikonnat, kalat ja sammakot.Kenotsooisella maailmankaudellanisäkkäiden ja lintujen määrä sekä koko alkoivat moninkertaistua voimakkaasti. Monet nykyiset selkärankaisryhmät kehittyivät.Ihmistensuku, joka kuuluukädellisiin,kehittyi vasta noin 2,5 miljoonaa vuotta sitten. Nykyään monet selkärankaiset lajit, kutentiikerijatonnikala,ovatuhanalaisia,johtuenihmisentoiminnasta.

Luokittelu ja polveutuminen

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Selkärankaiset voidaan jakaa ryhmiin usealla eri tavalla. Ne voidaan esimerkiksi jakaavesikalvottomiin(kalat ja sammakkoeläimet, jotka munivat veteen) javesikalvollisiin(matelijat, linnut ja nisäkkäät, joidenalkiotasuojaavesikalvo). Toinen luokittelutapa on kalat ja tetrapodit.

Taksonominen luokittelu

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Selkärankaiset jaetaantaksonomisestinäihin ryhmiin:

Näiden lisäksi selkärankaisiin luetaan perinteisesti myös kaksi sukupuuttoon kuollutta kalaluokkaa:Placodermi(panssarihait) jaAcanthodii.

Fylogeneettinen luokittelu

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Edellisistä luokittelutapojen ryhmistä monet ovatparafyleettisiä,eli eivät sisällä kaikkia esi-isän jälkeläisiä. Alla oleva kladogrammiThe Tree of Life Web Projectinmukaan[1]kuvaa selkärankaisten fylogeneettistä luokittelua:


Vertebrata

Hyperoartia



?†Euconodonta


unnamed

Pteraspidomorphi



?†Thelodonti


unnamed

?†Anaspida


unnamed

Galeaspida


unnamed

?†Pituriaspida



Osteostraci


Gnathostomata

Placodermi


unnamed

Chondrichthyes


Teleostomi

Acanthodii


Osteichthyes

Actinopterygii


Sarcopterygii

?†Onychodontiformes



Coelacanthimorpha(varsieväkalat)


unnamed

Porolepimorpha



Dipnoi



unnamed

Rhizodontimorpha




Osteolepimorpha



Tetrapoda














  1. Janvier, Philippe:VertebrataThe Tree of Life Web Project.Viitattu 26.5.2017.(englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli:en:Vertebrate