Solipsismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Solipsismi(latinansanoistasolus ipse’yksin itse’) onfilosofinennäkemys, jonka mukaan”minä”-näkökulma on ensisijainen. Se onfenomenalismiaradikaalimpisubjektiivisen idealisminmuoto. Sen mukaan vain ajatteleva minä tai minän ajattelu, kokemus ja tietoisuuden sisällöt ovatontologisestiriippumattomia ja kaikki muu on minusta riippuvaista. Solipsismin mukaan kaikki on siis riippuvaista kokemuksestani, ajattelustani tai tietoisuudestani.[1]Solipsismissa varmaksi oletetaan omaolemassaolo.Näin esimerkiksihavainnotja niiden luonne voivat olla vain omanajatteluntuotoksia.

Solipsismissa vain havainnoijan minä määrää sen, mitä on olemassa. Sen mukaan yksilö on ehdottoman riippumaton ulkomaailmasta ja voi vain luottaa omaan näkemykseensä. Ajatuksen perustalla on eräänlainen kaikkivoipaisuus, minkä ansiosta ei ole tarvetta ulkoisen huomioimisella tai siihen mukautaumisella.[2]

Solipsismin kolme osa-aluetta ovat[2]:

  1. Pihlström, Sami:Idealismi ja realismiLogos-ensyklopedia.17.9.2014. Tampere: Filosofia.fi.Arkistoitu6.7.2019. Viitattu 13.7.2019.
  2. abIsomäki, Mira:” Tiedon tulkinnat ja näkymätön dynamiikka”. TeoksessaYksilö, kulttuuri, innovaatioympäristö,s. 271–272. Markku Sotarauta & Kati-Jasmin Kosonen (toim.). Tampere: Tampere University Press, 2004.ISBN 951-44-6124-X.Teoksen verkkoversio(PDF)(viitattu 13.7.2019).

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Tämäfilosofiaanliittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.