TRIPS
TRIPS(engl.Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) onimmateriaalioikeuksiakoskevamaailman kauppajärjestön(WTO) kansainvälinen sopimus.
Historia
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]TRIPSin laati WTOn edeltäjäGATTvuonna1994,ja se on nykyisin yksi WTOn toiminnan keskeisimmistä ja myös eniten kritiikkiä herättävistä sopimuksista. Sopimuksen taustalla olivat teollisuusmaat, erityisestiEuroopan unioni,YhdysvallatjaJapani,jotka myös omistavat suurimman osan maailman immateriaalioikeuksista, kutenpatenteista.Kaikkien WTOn jäseniksi haluavien on ratifioitava TRIPS-sopimus.
Kritiikki
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]TRIPSissä luokitellaanomistusoikeudetkaiken edelle, myösihmisoikeuksien,mitä kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt, kutenAttacjakolmannen maailmankansalaisjärjestötovat arvostelleet laajasti.
TRIPSiin kuuluu myös mahdollisuus paitsi teollisuustuotteiden, myösorganismien,elintärkeiden lääkkeiden ja ihmiskudosten patentointiin ja yksinoikeuteen.
Kehitysmaatovat pitäneet TRIPS:iin liittyviä immateriaalioikeuksien rekisteröinti- ja valvontajärjestelmiä liian kalliina[1].
Kehitysmaiden kannalta sopimus on ongelmallinen, sillä useimmat patentit ovat länsimaiden ja kansainvälisten yritysten hallussa, ja toisaalta sopimus vaikeuttaa kaikenlaisen uuden teknologian omaehtoista käyttöönottoa kehitysmaissa.[1]
TRIPSiä on myös arvosteltu siitä, että se estää tavaroiden ja ideoiden vapaata liikkumista, joka on vastoin WTOn ydinperiaatetta ja toimintaideaa.[1]
Lähteet
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]- ↑abcJuhani Koponen, Jari Lanki ja Anna Kervinen:” WTOn toimivalta ja pyrkimykset”,Kehitysmaatutkimus, johdatus perusteisiin,s. 142. Helsinki: Gummerrus, 2007.ISBN 978-952-495-004-6