Temppeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hsi Lain temppelion Yhdysvalloissa sijaitsevabuddhalainentemppeli.

Temppelielipyhäkköon tavallisesti jollekinjumaluudellepyhitettyrakennususkonnollisenpalvonnanharjoittamista varten.[1]Temppeli on paikkariittiensuorittamiseen, kutenrukoiluuntaiuhrauksiin.

Useimmissa uskonnoissa on jonkinlaisia temppeleiksi katsottavia rakennuksia. Eri kulttuuripiireissä ja uskontoperinteissä on pyhille rakennuksille annettu omia nimityksiä, kutenkristinuskonkirkko,juutalaistensynagogajaislaminmoskeija.

Kreikkalais-roomalaiset temppelit

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Hefaistoksen temppeliAteenassa.

Antiikin KreikanjaRoomantemppelit olivat jumalien tyyssijoja, jonne pääsy oli pääsääntöisesti vainpapeilla tai papittarillajaauguureilla.[2]Uhraaminenja muut toimitukset suoritettiin ulkoilmassa ja yhteisön jäsenet seurasivat menoja pihamaalla.[3]

Kreikkalainen temppeli oli yksinkertainen suorakaide, jonka sisällä oli karuydinrakennus.500-luvulta eaa. alkaen suurten temppelien ydinrakennuksen ympärille rakennettiinpylväskäytävä.[2]Temppelin jumalankuva seisoiydinhuoneentakaosassa vastapäätä sisäänkäyntiä. Temppeliä ympäröipyhitetty alue,jonne kulku kävi usein pylväiden koristamanportinkautta.[3]Alttarioli sijoitettu ulos itä-länsisuunnassa temppeliin nähden.[2]

Roomalaiset temppelit muistuttivat monessa suhteessa kreikkalaisia, mutta varsinkin keisariajalla vallitseva tyyli oli mahtipontinenkorinttilainen tyyli,kun taas Kreikassa suosittiin jykeväädoorilaistaja hienostunuttajoonialaista tyyliä.Roomalainen temppeli sijaitsi ympäristöä korkeammallapodiumilla,jonne noustiin jyrkkiä portaita pitkin.[3]Julkisivua koristiportiikkija massiivinenpäätykolmiofriiseineen.[4]Roomalaisten kehittynytholvaustekniikkamahdollisti suurten katettujen tilojen rakentamisen[5],jolloin sisätilan merkitys korostui, mikä näkyy parhaitenPantheonintemppelissä[6].Useimmat roomalaiset temppelit olivat kuitenkin kansalaisilta suljettuja arvoesineiden tai vanhan kreikkalaisen kuvanveistotaiteen säilytyspaikkoja.[4]

Juutalaisuuden temppeli

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli:Jerusalemin temppeli

Juutalaisuudessa oli vain yksi temppelin asemassa ollut rakennus,Jerusalemin temppeli.RaamatunVanhassa testamentissa on kuvattuSalomon temppeli,mutta siitä ei ole löydetty jäänteitä. Niin kutsuttuJerusalemin toinen temppelirakennettiin mahdollisesti 400-luvun loppupuolella eaa.[7]Roomalaisajalla rakennettiin Jerusalemin kolmas temppeli eliHerodeksen temppeli.

Islamin moskeijat

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli:Moskeija
Sulttaani Ahmedin moskeijaeli Sininen moskeija, 1616.

Muslimienpyhäkköä kutsutaanmoskeijaksi.Moskeijalle on tyypillistä korkea ja kapeatorni,minareetti.Minareetistamuessinilmoittaa, kunrukoushetkilähestyy. Moskeijassa ei olekuvia,koska islam kieltääkuvainpalvonnan.Sen sijaan moskeija on koristeltu ei-esittävillä kuvioilla,arabeskeilla.Moskeijaan astuttaessajalkineeton riisuttava. Moniin moskeijoihin ei päästetä muita kuin muslimeja.

Moskeijoiden arkkitehtuurin kehitykseen vaikutti paljonKonstantinopolin valloitus1453.Ottomaanien valtakunnassajatkettiinbysanttilaistaarkkitehtuuriperinnettä valloittajan tunnustaman islamin hengessä. Moskeijaksi muutettuHagia Sofiatoimi esikuvanaSinaninsuunnittelemalleSuleimaninmoskeijalle ja myöhemmälleSiniselle moskeijalle.

Mormonitemppelit

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli:Temppeli mormonismissa

Temppelit ovat olleet osaMyöhempien aikojen pyhien liikkeenuskonnonharjoitusta aina 1830-luvulta asti.lähde?

  • Hammond, N. G. L. & Scullard, H. H. (toim.):The Oxford Classical Dictionary.2. painos. Oxford: Oxford University Press, 1979.ISBN 0-19-869117-3.(englanniksi)
  • Palmes, J. C. (toim.):Sir Banister Fletcher’s” A History of Architecture”.18. painos. Athlone Press, 1975.ISBN 0-485-55001-6.(englanniksi)
  1. temppeli.Kielitoimiston sanakirja.Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.
  2. abcHammond ym. 1979, s. 1042.
  3. abcHammond ym. 1979, s. 1043.
  4. abPalmes 1975, s. 274.
  5. Palmes 1975, s. 270.
  6. Palmes 1975, s. 271.
  7. Hakola, Raimo & Pakkala, Juha:Kristinuskon ja juutalaisuuden juuret. Arkeologian näkökulmia,s. 103–107. Helsinki: Kirjapaja, 2008.ISBN 978-951-607-647-1.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]