Theopompos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Theopompos(m.kreik.Θεόπομπος,lat.Theopompus;s. n.380 eaa.) oliantiikin kreikkalainenhistorioitsijajareettori.

Theopompos oli kotoisinKhioksesta.Varhaisessa nuoruudessaan Theopompos vaikuttaa viettäneen jonkun aikaaAteenassayhdessä isänsä kanssa, joka oli karkotettunaspartalaismielisyytensävuoksi. Ateenassa hänestä tuliIsokrateenoppilas, ja hän eteni nopeasti retoriikassa. Isokrateen kerrotaan sanoneen, ettäEforosolisi tarvinnut kannuksia mutta Theopompos suitset (Cicero,Brutus,204). Täsmälleen samaa tarinaa kerrotaanPlatonista,jonka kerrotaan sanoneen samaa koskienKsenokratestajaAristotelesta.

Theopompos vaikuttaa kirjoittaneen ensin epideiktisiä puheita, jossa hän oli niin taitava, että sai joskus vuosina 352–351 eaa. puhujapalkinnon, jonkaArtemisia II Karialainenmyönsi miehensä kunniaksi, vaikka itse Isokrates oli kilpailijoiden joukossa. Opettajansa neuvosta hänestä tuli lopulta historioitsija, sillä hän sopi siihen laajan ihmsten ja paikkojen tuntemuksensa vuoksi.Aleksanteri Suurenavulla hän saattoi palata Khiokselle vuonna 333 eaa., ja hän toimi jonkun aikaa synnyinkaupunkinsa aristokraattisen puolueen yhtenä johtajana. Aleksanterin kuoltua hänet karkotettiin uudelleen ja hän pakeniPtolemaioksenluoEgyptiin.Siellä hän sai jossain määrin kylmän vastaanoton. Hänen kuolemansa ajankohtaa ei tiedetä.

Theopompoksen teoksia ei ole säilynyt nykyaikaan[1].Ne olivat enimmäkseen historiallisia. Monet myöhemmät kirjailijat ovat lainanneet niitä. Teoksiin kuuluvat:

  • EpitomeHerodotoksenHistoriasta(autenttisuus kiistetty)
  • Hellenit,Kreikan historia 12 kirjassa (411–394 eaa.)
  • Filippoksen historia
  • Kirje Aleksanterille
  1. Gordon Spencer Shrimpton:Theopompus the historian, Introduction(Google Books)1991.Viitattu 23.7.2010.