Tietokilpailu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikkalainen tv-visailuIt's Academicvuonna 1967.

Tietokilpailuelivisailutaivisaonviihdetarkoituksessajärjestettykilpailu,jossa osanottajat vastaavat erilaista tietämystä vaativiin kysymyksiin.[1]

Tietokilpailu on luonteeltaan eräänlainenpeli.Pelaajat voivat pelata yksilöinä tai usean pelaajan joukkueina. Voittaja on yleensä se, joka kerää kilpailun aikana eniten pisteitä oikeista vastauksista.

Tietokilpailussa on järjestettymaailman-jaEuroopan-mestaruuskilpailujavuodesta 2004 (kokeiluluonteisesti jo vuonna 2003) sekäPohjoismaiden-jaSuomen-mestaruuskilpailujavuodesta 2008.

Tietokilpailut ovat yleinenradio- jatelevisioviihdeohjelmamuoto.Suomenensimmäinen radiotietokilpailu oliHerra X,jotaYleisradiotuotti vuosina 1941–1956. Radiosta tietokilpailut siirtyivät myöhemmin myös televisioon. Tunnettuja Suomen televisiossa esitettyjä tietokilpailuja ovat muun muassaTupla tai kuitti,Thilia Thalia,Heikoin lenkki,Kolmosvisa,Haluatko miljonääriksi?jaMegavisa.

Tietovisat ovat myössanoma- jaaikakauslehtienvakioaineistoa, jolloin lukijat voivat kilpailla pienissä ryhmissä tai koetella yksin omaa tietämystään. Näissä kilpailuissa ei yleensä jaeta palkintoja, ja vastaukset on kerrottu samassa lehden numeroissa. Tietokilpailuiksi voi laskea myösTrivial Pursuitinkaltaiset seurapelit jaPakko tietää-kirjasarjan kaltaiset tietokilpailuformaatit. Tietokilpailukirjoja, tietokone-ohjelmia sekä verkossa olevia tietokilpailuja julkaistaan myös.

Tietokilpailuja pidetään säännöllisesti myösravintoloissa(pubivisat). Visailu on usein myös erilaisten työpaikka- tai perhejuhlien vakio-ohjelmaa.

  1. Kielitoimiston sanakirja.(Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0) Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004.ISBN 952-5446-11-5.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]