Tintin seikkailut

Wikipediasta
(Ohjattu sivultaTintin)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvaa. 1990-luvun animaatiosarjasta kerrotaan artikkelissaTintin seikkailut (animaatiosarja).
Tintti-sarjakuvissa useimmin esiintyvät vakiohahmot eturivissä vasemmalta oikealle: professori Tuhatkauno (vihreässä takissa), kapteeni Haddock, Tintti, poliisietsivät Dupont ja Dupond, oopperalaulaja Bianca Castafiore sekä Milou-koira.

Tintin seikkailut(ransk.Tintin[tɛ̃tɛ̃]), lyhyemmin pelkkäTintti,onbelgialaisensarjakuvataiteilijaHergénluomasarjakuva.Tintti on yksi 1900-luvun tunnetuimmista ja luetuimmista eurooppalaisista sarjakuvista: sitä on myyty yli 200 miljoonaa kappaletta ja käännetty yli 50 kielelle.

PäähenkilöTinttion nuorilehtimiesja matkailija, jonka rinnalla kulkevat uskollinen koiraMilou,kapteeni Haddock,professori Tuhatkaunoja monet muut hahmot.

Hergéä on kehuttu selkeästä mutta silti ilmeikkäästä piirrostyylistään, mukaansatempaavista tarinoista ja myöhempien kirjojen tarkasta taustatutkimuksesta. Sarja sisältää monia eri lajityyppejä, kuten meriseikkailua (Yksisarvisen salaisuusjaRakham Punaisen aarre) jatieteisfantasiaa(Päämääränä kuujaTintti kuun kamaralla). Kaikille Tintti-kirjoille, poliittisiin tarkoituksiin tehtyä ensimmäistäTinttiä Neuvostojen maassalukuun ottamatta, on ominaista tilannekomiikan runsaus, jonka rinnalle myöhemmissä kirjoissa tulee myös hienostuneempaasatiiria.

Ensimmäisissä Tinteissä seikkailun juoni on hyvin yksinkertainen, ja Tintti lähinnä törmäilee paikasta toiseen vieraalla maaperällä. Myöhemmissä Tinteissä kertomusten juonet ovat monimutkaisempia ja niissä on tehty seikkailun ympäristöä koskevaa taustatyötä realistisuuden lisäämiseksi. Mielenkiintoinen kokeilu on sarjan osaCastafioren korut,jossa tapahtumapaikkana toimii jatkuvasti kapteeni Haddockin kotikartano ja joka ei ole muiden Tintti-kirjojen tapaan seikkailukertomus.

Pääartikkeli:Tintti

Tintti onTintin seikkailujenpäähenkilö. Hän teki ensiesiintymisensä belgialaisessa sanomalehdessä 10. tammikuuta 1929 ja perustui suurelta osin Hergén aiempaanTotor-partiolaishahmoon. Tintti on nuori belgialainen lehtimies, joka sekaantuu vaarallisiin tapauksiin ja selvittää ne sankarillisesti. Vaikka Tintti esitetään tunnettuna toimittajana, hänet harvemmin nähdään varsinaisessa työssään. Tintti on asenteiltaan suhteellisen neutraali ja muita henkilöhahmoja värittömämpi puhtoinen sankari. Tintin henkilö muuttuu jonkin verran myöhemmissä kirjoissa, alkaenCastafioren koruista.Hän ei enää aktiivisesti hakeudu seikkailuihin, vaan joutuu niihin ympäristön vaikutuksesta. Etenkin tämä näkyy kirjoissaLento 714jaTintti ja Picarot.

Pääartikkeli:Milou

Milou on Tintin valkoinenkarkeakarvainen kettuterrieri,joka seuraa häntä kaikkialle. Tintin ja Miloun suhde on erittäin syvä, ja he toistuvasti pelastavat toinen toisensa hengen. Milou kommentoi seikkailuja omalla maanläheisellä tavallaan, mutta lukuun ottamattaTinttiä Neuvostojen maassa,muut eivät Miloun kommentteja kuule - kyseessähän on koira.Kapteeni HaddockintavoinMilouon perso alkoholijuomille, ja toikkaroi humalassa useissa seikkailussa. Milou pitää myös luista ja ruuasta, jota se häikäilemättä varastelee. Milou on vahvastislapstick-tyyppinen hahmo, jolla on kliseeksi asti taipumusta törmäillä kulkiessaan esteisiin. Myös Miloun kissajahdeista, hämähäkkipelosta ja hassunkurisista ilmeistä ja eleistä revitään jatkuvasti huumoria. Milouta on myös helppo pitää sympaattisena tämän jouduttua pulaan.

Miloun nimi tulee Hergén ensimmäisen tyttöystävän nimestäMarie-Louise.Milou on kuitenkin uroskoira.

Kapteeni Haddock

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli:Kapteeni Haddock

Kapteeni Archibald Haddock on Tintin paras ystävä. Hän on merikapteeni, joka esiintyy ensimmäisen kerran kirjassaKultasaksinen rapu.Ensimmäisessä kirjassaan Haddock on säälittävä alkoholisti, jonka juoppohulluuskohtaukset ovat useamman kerran suistaa Tintin turmioon. Myöhemmissä kirjoissa Haddock on voimakkaampi ja saa jopa sankarillisia piirteitä. Haddockin liiallinen juominen tosin jatkuu satunnaisesti. Haddockin inhimilliset piirteet ja sarkastisuus toimivat vastapainona Tintin sankarillisuudelle.

Haddockilla on taipumusta äkkipikaisuuteen ja hän käyttää värikästä kieltä parjatessaan hänet suututtaneita henkilöitä, eläimiä tai jopa asioita. Haddockin mielijuoma on Loch Lomond -merkkinen viski. Haddock asuu esi-isälleen kuuluneessa Moulinsartin linnassa, jonka professori Tuhatkauno ostaa hänelle kirjanRakham Punaisen aarrelopussa.

Haddockin nimi tulee Hergén vaimonsa kanssa käymästä keskustelussa, jossa vaimo mainitsi että haddock on "surkea englantilainen kala" (englannin sana haddock merkitseekoljaa). Hergé poimi nimen välittömästi.

Professori Teophilus Tuhatkauno

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli:Professori Tuhatkauno

Professori Teophilus Tuhatkauno on huonokuuloinen keksijä, joka esiteltiin alun perinRakham Punaisen aarteessa.Tuhatkauno onydinfysiikassa,kemiassa,mekaniikassajabiologiassaansioitunut tiedemies, joka kehittää monet tarinoiden keskeisistä laitteista, kuten hainmuotoisen pienoissukellusveneenRakham Punaisen aarteessa,kuuraketinTintissä kuun kamarallaja yliäänilaitteenTuhatkaunon tapauksessa.Tuhatkaunon keksinnöt heijastelevat oman aikansa teknologista kehitystä, esimerkiksi kuuraketti edusti 1950-luvun tiedemiesten optimistisia näkemyksiäavaruustoiminnanläpimurrosta ja sekäSyldavianettäBorduriantiedustelupalvelujen havittelema yliäänilaite oli Hergén satiirinen viittausYhdysvaltainjaNeuvostoliitonväliselle asevarustelulle.

Tuhatkaunon huonokuuloisuus on ollut hahmon ensiesiintymisestä lähtien yksi Tintti-sarjakuvien toistuvista vitseistä. Tuhatkaunon kyvyttömyys ymmärtää muiden puhetta saattaa äkkipikaisen kapteeni Haddockin raivon partaalle, jaRakham Punaisen aarteessamyös suvaitsevainen Tintti ärsyyntyi professorin huonokuuloisuudesta. Tuhatkauno kuulee hänelle lausutut sanat väärin ja yleensä täysin päinvastaisessa merkityksessä, mikä saa hänet reagoimaan omalaatuisilla lausahduksilla kuulemiinsa sanoihin. Tuhatkauno ei tiedä, että hänellä onkuulovamma,vaan hän selittää "vasemman korvansa olevan hieman huonokuuloinen". TarinassaPäämääränä KuuTuhatkaunolle annettiinkuulokoje,joka on hänellä käytössä myös sarjakuvan jatko-osassaTintti kuun kamaralla,mutta kahden tarinan jälkeen hän luopuu kuulokojeesta. Kuulokojeella varustettu Tuhatkauno on vakavamielisempi hahmo verrattuna muihin tarinoihin, jossa hän on vahvasti humoristinen henkilö. Tuhatkaunon huonokuuloisuuteen pohjautuvia kielellisiä vitsejä ei ole täysin voitu kääntää suomennoksiin, joten suomenkielisessä käännöksissä hän toisinaan vaikuttaa kuulevan dialogin kannalta epäolennaisia sanoja.

Tuhatkaunon hahmon esikuva oli Hergén mukaan sveitsiläinen fyysikkoAuguste Piccard,johonBianca Castafioresotkee TuhatkaunonCastafioren koruissa.Tuhatkaunon esikuvia olivat myös edellisten Tintti-seikkailujen omalaatuiset tiedemiehet, kutenKuningas Ottokarin valtikanNestor Halambique jaSalaperäisen tähdenKustaa Kalisteinen.

Dupont ja Dupond

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli:Dupont ja Dupond

Dupont ja Dupond ovat identtisiltä kaksosilta näyttävä poliisietsiväpari, jotka eivät kuitenkaan ole sukua toisilleen.[1]Dupont ja Dupond ovat vahvasti humoristisia hahmoja. He ovat työssään täysin epäpäteviä ja tyypillisesti päätyvät pidättämään vääriä henkilöitä, mutta saavat siitä huolimatta jatkuvasti merkittäviä ja kansainvälisiä tehtäviä. Dupontin ja Dupondin erottaa vain viiksien muodosta: Dupontilla viiksien päät kaartuvat hieman ulospäin.

Dupondtit ovat saaneet sekä olomuotonsa, vaatetuksensa että kävelytyylinsä ilmeisesti esikuvansaCharlie Chaplininkulkuri-hahmolta. Dupontilla ja Dupondilla on yleensä mustat puvut,knallitja kävelykepit, paitsi milloin he kansainvälisissä tehtävissä pukeutuvat valepukuihin "sulautuakseen joukkoon". Tällöin valeasut ovat täysin kliseenomaisia ja herättävät paikallisissa vain huomiota ja huvittuneisuutta. Epäpätevyyden ja hölmöyden lisäksi Dupontin ja Dupondin huumori perustuu erilaisiin törmäilyihin. Tyypillinen kuvio on, että kaksikosta toinen loukkaa itsensä, jonka jälkeen toinen moittii tätä tai nauraa tälle, mutta vain pienen hetken päästä toiselle osapuolelle käy aivan vastaavasti.

Tavanomainen sattumus on Dupontin ja Dupondin knallien uppoaminen iskun seurauksena niin syvälle päähän, että Tintti tai muu ulkopuolinen joutuu kiskomaan ne irti. He myös sotkeutuvat jatkuvasti sanoissaan, varsinkin silloin kun he yrittävät puhua turhan hienosti. Dupond ja Dupont saavat usein kuulla kunniansa kapteeni Haddockilta, joka ei voi sietää heidän hölmöilyjään.

Näiden ohella Tintissä on useita sivuhahmoja, jotka esiintyvät useammassa kuin yhdessä seikkailussa. Näistä merkittävimpiä ovat Khemedin emiiri Ben Kalish Ezab ja hänen ilkikurinen poikansaAbdullah,santheodoroslainen kenraaliAlcazar,konnamainen merimiesAllan,diivamainen italialainen oopperalaulajatarBianca Castafiore,portugalilainen kauppiasOliveira da Figueira,roistomainen saksalaistohtoriJ. W. Müller,Moulinsartin linnan hovimestariNestor,rikollispäällikköRoberto Rastapopoulosja vakuutusyhtiö Turman johtajaSeraphin Lampion.

Kuvitteellisia maita

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Myöhempiin seikkailuihin Hergé loi useita kuvitteellisia maita. Tintti-tarinoiden valtioista yksityiskohtaisimmin kuvattu lieneeBalkanin niemimaallasijaitseva rauhanomainenSyldavian kuningaskunta,jonka esikuvana on Hergén itsensä mukaan toiminutAlbania.Syldavian vihamielinen ja valloitushaluinen rajanaapuri on erilaisten sotilashallitusten hallinnoimaBorduria(pääkaupunkinaan Szohôd), joka tarinassaKuningas Ottokarin valtikkaedustaa silloistanatsi-Saksaa;Tuhatkaunon tapauksessaBorduria on kuitenkin muuttunut stereotyyppiseksiitäblokinkommunistidiktatuuriksi.Kuningas Ottokarin valtikassaTintti puolustaa Syldaviaa Borduriaa vastaan, mutta Tuhatkaunon tapauksessa Syldavia onkin siirtynyt "pahojen puolelle" tavoittelemaan Tuhatkaunon kehittämää asetta.

Etelä-Amerikassa sijaitsevaSan Theodoroson satiirinen parodia tyypillisestäbanaanitasavallasta,jossa vallankaappaukset ovat jokapäiväisiä ja sotilaat vaihtavat jatkuvasti puoliaan. SeikkailussaTintti ja Picarotulkovallat sekaantuvat San Theodorosin sisäisiin asioihin: Neuvostoliiton kaltainen Borduria kannattaa kenraali Tapiocan hallintoa, ja kapitalistinen International Banana Company taasen tukee kenraali Alcazarin johtamaa Picarot-sissiliikettä. Maan rajanaapuriNuevo Ricoon hyvin samankaltainen maa.Särkyneessä korvassamolemmat maat käyvät kilpailevien brittiläisen ja yhdysvaltalaisen öljy-yhtiön yllytyksen seurauksena keskenään sodan öljyrikkaan Gran Chapon maa-alueen hallinnasta. San Theodorosin ja Nuevo Ricon välinen sota on parodiaBolivianjaParaguaynvuosina 1932–35 käydystäChacon öljysodasta,jossa sotivia maita tukivatStandard OiljaShell.

Tintti-seikkailuissaMustan kullan maajaSeikkailu Punaisella merellänähdään myösArabian niemimaallasijaitsevaKhemed,jonka hallitsijan emiiri Ben Kalish Ezabin valtaa uhkaa jatkuvasti vallanhimoinen šeikki Bab El Ehr.Salaperäisen tähdenuusitussa versiossa Yhdysvallat on vaihdettu São Ricoksi, joka nimestään päätellen sijaitsee San Theodorosin ja Nuevo Ricon tavoin Etelä-Amerikassa.Faaraon sikareissajaSinisessä lootuksessaesiintyy Rawhajpoutahlahin maakuntaIntiassa.Sinisessa lootuksessamyös pikaisesti mainitaan Poldomoldaquen ja Poldavian kuvitteelliset valtiot.Lennossa 714Rastapopoulosin kätyreinä toimii joukkovapaustaisteilijoita,jotka ovat kotoisinsisällissodankouriin joutuneesta Sondonesiasta.

Tintin ideologia

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Tintti-kirja,Tintti Neuvostojen maassa,oli poliittinen satiiriNeuvostoliitonoloista. Tarinan sisällön on sanottu olleen pitkältiNorbert Wallezin,Tintin julkaisseen lehden syvästikatolisenpäätoimittajan tilaama, mutta Hergé ei pannut asiassa vastaan, vaan sanoi myöhemmin katsoneensa olevansa oikealla puolella.Tintti Neuvostojen maassajulkaistiin suomeksi vasta 1986. Lähteenä albumissa oli käytetty vain Belgian entisen Neuvostoliiton konsulin Joseph Douillet'n kirjaa.

Seuraavaksi Hergé olisi halunnut sijoittaa tarinanYhdysvaltoihin,maahan joka kiehtoi häntä, mutta Wallez oli eri mieltä: hän ei pitänytprotestantisminjaliberalisminhallitsemasta Amerikasta. Sen sijaan hän tilasi HergéltäBelgian Kongoonsijoittuvan seikkailun, koska siirtomaa tarvitsi siihen aikaan valkoisia työläisiä. LopputulosTintti Afrikassaheijasti aikansakolonialistisiaasenteita. Vuoden 1946 väriversioon Hergé muutti pahiten ajastaan jälkeenjääneitä kohtia: esimerkiksi kongolaisten lasten Belgian historian oppitunti vaihdettiin matematiikantunniksi. Kirjan isällinen suhtautuminen kongolaisiin lienee ollut kuitenkin enemmän naiivi kuinrasistinen,ja joka tapauksessa albumi toi sarjakuvaan tärkeän elementin: kansainvälisen kaupan.

Tintti Amerikassamerkitsi käännekohtaa. Amerikka-kuvaus oli kylläkin edellisten tapaan vielä hyvin karrikoitu, johtuen pitkälti Hergén vähäisestä Amerikka-tietämyksestä: Amerikka oliAl Caponen,cowboyiden ja "suurten asioiden" maa. Hergé kuitenkin otti puolustavan kannan työläisten,intiaanienja mustien oikeuksia kohtaan. Hän arvosteli lynkkayksia, intiaanien maiden viemistä ja Yhdysvaltain liike-elämän raakuutta.

Vielä käänteentekevämpi oliKiinaansijoittunut viides albumi,Sininen lootus.Zhang Chongren,Brysselissäopiskellut kiinalainen, oli kuullut Hergén suunnittelevan Kiinaan sijoittuvaa seikkailua, ja vetosi Hergéen, jotta tämä ei kuvaisi kiinalaisia perinteisten eurooppalaiskliseiden mukaisiksi. Zhangin opastuksella Hergé teki ensimmäistä kertaa myöhemmin leimalliseksi tullutta tarkkaa tutkimustyötä, jonka johdosta kuvaus vieraasta maasta on huomattavasti aiempia tarkempi. Kirja kritisoi voimakkaastijapanilaistenja länsimaalaisten sekaantumista Kiinan asioihin ja kiinalaisiin kohdistettua rasismia.

Toinen maailmansota

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Toinen maailmansotavaikutti useisiin Tintti-albumeihin, sekä itsessään että Belgiannatsimiehityksenkautta. Vaikka Hergé itse oli lähellä Belgian äärioikeistolaistarexististäliikettä, oliKuningas Ottokarin valtikkaselvästi natsivastainen: Bordurian tukema Musstler (Mussolini-Hitler) pyrkii kaappaamaan vallan Syldavian kuninkaalta Muskar XII:lta. Tarina perustuu hyvin suoraanItävallanAnschlussiineliSaksaanliittämiseen vuonna 1938.

Kiistellympi tapaus on miehityksen aikana kirjoitettuSalaperäinen tähti,joka kertoo kahdesta kilpailevasta tutkimusryhmästä tavoittelemassaJäämerellepudonnutta meteoriittia. Hergé pyrki valitsemaan niin sadunomaisen aiheen kuin suinkin välttääkseen sensuurin. Kuitenkin Tintin ryhmä on valittu yksinomaanakselivaltojentai neutraalien maiden tiedemiehistä, kun taas kilpaileva ryhmä koostuu amerikkalaisista. Kilpailevan ryhmän taustalla olevalla häikäilemättömälläBlumenstein-pankkiirilla on lisäksijuutalainennimi ja stereotyyppisen juutalaisen elkeet. Myöhemmässä versiossa pankkiirin nimi muutettiin Bohlwinkeliksi ja Amerikka-viittaukset vaihdettiin kuvitteelliseen Sao Ricon eteläamerikkalaiseen valtioon. Vaikka nimi "Bohlwinkel" pohjautuikin belgialaiseen makeiskauppaa merkitseväänbolwinkel-sanaan, myöhemmin Hergélle ilmeni, että "Bohlwinkel" oli myös suosittu sukunimiIsraelissa.

Loput natsimiehityksen aikana kirjoitetut tarinat välttivät kannanottoja:Yksisarvisen salaisuus,Rakham Punaisen aarrejaSeitsemän kristallipalloaovat epäpoliittista aarteenetsintää kaukaisissa maailmankolkissa.

Sodanjälkeiset kirjat ovat poliittisesti vähemmän kiisteltyjä. Ensimmäinen sodan jälkeen ilmestynyt kirja,Auringon temppeli,on jatkoaSeitsemälle kristallipallolle.Myöhemmissä kirjoissa tyypillisiä teemoja ovat ihmisoikeudet,antirasismija antitotalitarismi.Seikkailu punaisella merellätosin toi rasismisyytöksiä, jonka johdosta Hergé uusi kirjan dialogia myöhempiin versioihin. Muita teemoja ovat muun muassa öljypolitiikka, huumeet, kansainvälinen kauppa ja aseiden salakuljetus.

Hergé sivusi natsiteemoja tarinassaTuhatkaunon tapaus,jossa esitellyn Bordurian valtion poliisit käyttävät olkavarressaan punaisia nauhoja, joiden valkoisen kehän sisälle on sijoitettu musta, viiksiä muistuttava symboli. Myös Szohodin militaristinen asennoituminen maailmanpolitiikkaan on viittaus natseihin.

Uransa alkuaikoina Hergé teki Tintistä silloiseen poliittiseen tilanteeseen sopivan, ja toimi samoin uransa lopulla. Näin Hergé dokumentoi 1900-luvun aikana tapahtuneita muutoksia.[2]

Tintti-tarinoiden jatkumo alkoiFaaraon sikareista,jolle Hergé teki suoran jatko-osanSininen lootus.Faaraon sikareissaHergé teki juonesta ensimmäisen kerran yhtenäisen tarinan edellisten seikkailujenepisodimaisenrakenteen sijasta, jaSinisestä lootuksestalähtien hän pyrki kuvaamaan hahmot ja ympäristön todenmukaisesti. Kolmeen ensimmäiseen tarinaanTintti Neuvostojen maassa,Tintti AfrikassajaTintti Amerikassaei ole tehty viittauksia myöhemmissä tarinoissa, joten niiden tapahtumia ei ole tunnustettuFaaraon sikareidenjälkeisissä kertomuksissa.Kultasaksisessa ravussaHergé esitteli kapteeni Haddockin,Yksisarvisen salaisuudessahän toi tarinoihin Moulinsartin kartanon ja sen jatko-osassaRakham Punaisen aarteessaesiteltiin professori Tuhatkauno. Moulinsartin linnasta Hergé teki tarinoiden keskeisimmän tapahtumaympäristön, ja esimerkiksiCastafioren koruissakaikki juonen tapahtumat sijoittuvat Moulinsartin tontin sisäpuolelle. Hän myös muokkasi hahmoja myöhemmissä tarinoissa; esimerkiksiKuningas Ottokarin valtikassahän antoi etsiväkaksikolle nimet "Dupont" ja "Dupond", vaikka edellisten tarinoiden alkuperäisissä painoksissa heiltä olivat puuttuneet nimet. Hergé myös esitteli tarinoissa kuvitteellisia maita, joissa päähahmot seikkailevat myös myöhemmissä tarinoissa.

Tyypillinen kerrontatapa sarjakuvien jatkumossa on esitellä hahmoja, jotka ovat tehneet ensiesiintymisensä edellisissä seikkailuissa. Osasta hahmoista Hergé teki sarjan vakiohahmoja, kutenKuningas Ottokarin valtikanBianca Castafioresta jaYksisarvisen salaisuudenNestorista.Faaraon sikareidenetsiväkaksikosta Dupontista ja Dupondista,Kultasaksisen ravunkapteeni HaddockistaRakham Punaisen aarteenprofessori Tuhatkaunosta Hergé päätti tehdä sarjan keskeiset hahmot Tintin ja Miloun rinnalle. Ensimmäisen kerran Hergé esitteli useita edellisissä tarinoissa esiteltyjä hahmojaSeitsemässä kristallipallossa,jossa nähdään Castafioren ja Nestorin ohella myösSärkyneen korvankenraali Alcazar. Eniten vanhoja hahmoja Hergé esitteliSeikkailussa Punaisella merellä,jossa ovat mukana Nestorin, Castafioren ja Alcazarin ohella myös Ben Kalish Ezab, Abdullah ja Bab El EhrMustan kullan maasta,DawsonSinisestä lootuksesta,Oliveira da FigueiraFaaraon sikareistajaMustan kullan maasta,J. W. MüllerMustan saaren salaisuudestajaMustan kullan maasta,AllanKultasaksisesta ravusta,Roberto RastapopoulosFaaraon sikareistajaSinisestä lootuksestaja Seraphin LampionTuhatkaunon tapauksesta.

Tunnelman ja juonijatkumon pysyvyyden takia Hergé kuvasi hahmojen reaktioita edellisten seikkailujen jäljiltä; esimerkkinäLennossa 714Tintti hämmentyy nähdessään pääkonnan Rastapopoulosin, joka oli viime kerralla tarinanSeikkailu Punaisella merelläloppuratkaisussa lavastanut oman kuolemansa. Vastaavasti tarinanTintti kuun kamarallajälkeisissä seikkailussa tehdään viittauksia Tintin ja hänen kumppaneidensa kuumatkaan:Tuhatkaunon tapauksessaBordurian pääkaupungin Szohôdin lentoaseman poliisi onnittelee Tinttiä ja Haddockia onnistuneesta kuumatkasta, jaLennossa 714Haddock kertoo olevansa kumppaneidensa kanssa matkalla kansainväliseen avaruuskonferenssiin Sydneyssä, koska he ovat kunniavieraita ensimmäisinä kuumatkailijoina.

Viimeinen valmiina julkaistu Tintti-tarinaTintti ja Picarotvoidaan nähdä eräänlaisena jatkumon huipentumana. Tarina viedäänSärkyneessä korvassaesiteltyyn San Theodorosin banaanitasavaltaan, jossa esitellään tarinan hahmoista Alcazar, Pablo, tohtori Ridgewell ja edellisissä tarinoissa vain mainittu kenraali Tapioca. Pääkonnan rooliin nouseeTuhatkaunon tapauksestatuttu Szohôdin poliisipäällikkö Sponsz, joka tahtoo kostaa nöyryytyksensä Tintille. Bordurian diktaattorin Plekszy-Gladzin viiksistihallinto on liitossa Tapiocan hallituksen kanssa, jotenTuhatkaunon tapauksessanähdyt Plekszy-Gladzin viiksisymbolit tekevät myös paluun. Haddockin lempijuoman, Loch Lomond -viskin valmistajalla on myös oma sivuroolinsa Tapiocan hallitusta kannattavien yritysten joukossa.

Hergéä on toisinaan syytettysovinismista,koska naishahmot puuttuvat lähes tyystin tai ovat hyvin kliseisiä. Hergé kiisti syytökset ja sanoi, "minusta naiset eivät kuulu Tintin maailmaan, joka on miehisen ystävyyden valtakuntaa...".

Uudelleenpiirtämisistä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Tintti-sarjakuvia piirrettiin Hergén studioilla uusiksi kansainvälistä levitystä varten. EsimerkiksiSalaperäisen tähdenvihamielisen retkikunnan Yhdysvaltain lippu vaihtuu Sao Ricon lipuksi jaMustan kullan maanbrittisotilaat arabeiksi. Samalla Hergé "ajankohtaisti" yksityiskohtia. Faaraon sikareissa Tintti hämmästyy suuresti, kun šeikki esittelee hänellePäämääränä Kuu-albumin, seikkailun, jonka Tintti kokee vasta paljon myöhemmin.

Koska Hergé piirsi Tinttiä jo 1920-luvulta saakka, sarjakuva on kokenut julkaisu- ja piirrosasussa useita muutoksia. Ensin Hergé piirsi tarinansa jatkokertomuksiksi lehtiin ja myöhemmin ne julkaistiin kirjoina. Ensimmäinen Tintti-kirjaTintti neuvostojen maassailmestyi vuonna 1930. Hergén tyylin kehitystä voi seurata tämän albumin suomennoksesta, sillä poliittisen asenteellisuuden vuoksi tätä seikkailua ei ole muutettu lainkaan vuoden 1930 asusta.

Toisen maailmansodan aikaan paperin hinta Keski-Euroopassa nousi huomattavasti ja Tintinranskalainenkustantaja Casterman hankki uudenoffsetpainokoneen.Kustantaja pyysi Hergéä tekemään uudet albuminsa 62-sivuisiksi paperin kulutuksen vähentämiseksi. Aikaisemmat kirjathan olivat olleet 120–140-sivuisia. Uusi painokone mahdollisti nelivärisyyden, joten uudeksi Tintti- ja sarjakuvaformaatiksi yleensäkin tuli 62-sivuinen nelivärinen albumi.

1930-luvulla julkaistuilla Tintin seikkailuilla oli menekkiä 1940-luvullakin. Hergé palkkasi jo sodan aikana piirtäjiä vanhojen albumien muutostöitä tekemään. Tästä piirtäjäryhmästä kehittyi vuonna 1950 perustettu Studios Hergé -osakeyhtiö. Piirtäjäryhmään kuuluivat muun muassaBob De Moor,Roger LeloupjaEdgar P. Jacobs,jotka itsekin ovat luoneet menestyksekkäitä sarjakuvahahmoja. Viimeksi mainittu on kuvattu Faaraon sikareiden kannessa muumioituna egyptologina.

Mustan saaren salaisuus

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Mustan saaren salaisuuson kohdannut vuosien varrella eniten muutoksia: se on piirretty uudelleen kolmeen kertaan. Ensimmäinen mustavalkoinen 124-sivuinen albumi ilmestyi vuonna 1938, ja 62-sivuiseksi ja neliväriseksi seikkailu muuttui vuonna 1943. 1960-luvulla seikkailu piirrettiin jälleen kokonaan uudelleen Tintin brittiläisen kustantajan pyynnöstä. 1950-luvun viimeisinä vuosina Tintti löi itsensä läpi saarivaltiossa ja koskaMustan saaren salaisuustapahtuu Britteinsaarilla olisi albumi ollut omiaan siellä julkaistavaksi. Vuoden 1943 versiossa oli kuitenkin runsaasti Isoa-Britanniaa koskevia asiavirheitä, joten Hergé suostui kustantajan pyyntöön ja uusi versio ilmestyi ranskaksi vuonna 1965 ja englanniksi vuonna 1966.

Jotta yksityiskohdat uuteenMustan saaren salaisuuteentulisivat varmasti oikein, Hergé lähetti kollegansa Bob de Moorin Britteinsaarille kokoamaan aineistoa. Erityisesti de Moorin tuli tutustua Sussexin kallioiden erityismuotoihin, rekisterikilpiin ja rautatiesiltoihin. Hän vieraili muun muassaScotland Yardissa,paloasemalla jaEdinburghinpoliisin räätäliosastolla, josta hän sai mukaansa täydellisen skottipoliisin univormun. Englantilaisen ja skotlantilaisen poliisin virka-asut kun poikkesivat hieman toisistaan.

Uudelleenpiirtämisen yhteydessä Hergé ajanmukaisti monta yksityiskohtaa, mutta tarinan juoni jäi entiselleen. Belgialaisen tutkijan Benoît Peetersin silmään on erityisesti jäänyt palolaitos. Hergé vaihtoi palokärryjen tilalle nykyaikaiseen paloauton. Paloaseman lukkoa ei kuitenkaan ole uusittu ja se on edelleen avattava 1930-luvun suurella avaimella. Ajanmukaistaminen toi mukanaan pieniä anakronismeja.

Vuonna 1996 Ranskassa julkaistiin uudelleen myös vuoden 1943Mustan saaren salaisuus.Tintin seikkailujen digitalisointi aloitettiin tästä albumista. Alkuperäistenpainofilmienkäsittelyn yhteydessä on korostettu ajan haalistamia mustia viivoja. Hergéhän on niin sanotun selkeän viivan koulukunnan perustaja, joten viivojen korostus on ollut taiteelliselta kannalta erittäin olennainen.

Vielä 1980-luvulla sarjoja korjailtiin uusissa painoksissa.Tintti Amerikassa-albumin ensimmäisessä suomenkielisessäkin painoksessa oli vielätummaihoisiasivuhahmoja, jotka myöhemmissä painoksissa on muutettu valkoihoisiksi.

Tintti Suomessa

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Nykyään Tintti kumppaneineen on yleismaailmallisesti tunnettu, mutta maailmanmaine ei kuitenkaan syntynyt hetkessä. Tintti löi itsensä läpi Suomessa ja suuressa osassa muutakin maailmaa vasta 1970-luvulla, vaikka Tinttiä oli yritetty tuoda esiin jo aiemmin. 1950-luvulla sarjakuvaa julkaistiin nimelläTimUudessa kuvalehdessä. Vuosina 1961–62WSOYjulkaisi suomeksi neljä Tintti-albumia. Nämä kovakantiset sarjakuvakirjat eivät löytäneet suomalaista ostavaa yleisöä ja kustantaja jätti julkaisemisen sikseen. 1960-luvun taitteessa Tinttiä yritettiin markkinoida kansainvälisesti myös ranskaa puhumattomiin maihin - Suomen lisäksi markkinointi epäonnistui muun muassaRuotsissajaYhdysvalloissa.Eräänä syynä saattoi olla väärin arvioitu kohderyhmä: Tinttiä markkinoitiin Suomessa ja Ruotsissa nimenomaan lapsille, mistä syystä esimerkiksi sopimattomaksi katsotunviskinnimi vaihdettiin "malspiikiksi".Kun kovakantisia albumeita kuitenkin myytiin vain kirjakaupoissa, eivät kohderyhmä ja tarjonta kohdanneet.

Sen sijaan esimerkiksiIsossa-BritanniassajaTanskassaTintti otettiin mielihyvällä vastaan. Varsinaisen läpilyönnin Tintti teki Suomessa 1970-luvun alussa, jolloinOtavaalkoi julkaista Tintin seikkailuja. Otava sai vinkin julkaisemiseen Ruotsista, jossa Tintin menestys oli alkanut paria vuotta aiemmin.[3]Otava julkaisi 2000-luvulla Tintit värillisinä kovakantisina versioina sekä myöhemmin mustavalkoiset versiot alkupään albumeista.

Tintti-albumien suomentajina toimivatHeikkijaSoile KaukorantasekäJukka Kemppinen.Vuonna 2015 Otava alkoi julkaista Heikki Kaukorannan suomennoksia varhaisten Tintti-seikkailujen alkuperäisistä mustavalkoisista versioista uutena sarjana nimelläLehtimies Tintti seikkailee.

Vuoden 2011 elokuva

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Steven SpielberginohjaamaTintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus-animaatioelokuva tuli esitykseen 2011. Elokuvan tarina perustuu albumeihinKultasaksinen rapu,Rakham Punaisen aarrejaYksisarvisen salaisuus.[4]Elokuvassa käytetään liikkeentunnistustekniikkaa, jolla näyttelijöiden liikkeet siirretään tietokoneelle kolmiulotteisen animaation liikkeiden pohjaksi. Tinttiä esittääJamie Bell[5]ja Kapteeni HaddockiaAndy Serkis.MyösTintin Seikkailut-niminen dubattu sarja löytyyNetflix-suoratoistopalvelusta.

Tintti-albumit alkuperäisessä ilmestymisjärjestyksessä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
  1. Tintti Neuvostojen maassa,1930
  2. Tintti Afrikassa,1931
  3. Tintti Amerikassa,1932
  4. Faaraon sikarit,1934
  5. Sininen lootus,1936
  6. Särkynyt korva,1937
  7. Mustan saaren salaisuus,1938
  8. Kuningas Ottokarin valtikka,1939
  9. Kultasaksinen rapu,1941
  10. Salaperäinen tähti,1942
  11. Yksisarvisen salaisuus,1943
  12. Rakham Punaisen aarre,1944
  13. Seitsemän kristallipalloa,1948
  14. Auringon temppeli,1949
  15. Mustan kullan maa,1950
  16. Päämääränä kuu,1953
  17. Tintti kuun kamaralla,1954
  18. Tuhatkaunon tapaus,1956
  19. Seikkailu Punaisella merellä,1958
  20. Tintti Tiibetissä,1960
  21. Castafioren korut,1963
  22. Lento 714,1969
  23. Tintti ja Picarot,1976
  24. Tintti ja aakkostaide,1986

Tintti-animaatiot

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Lisäksi Tintistä on tehty kaksi tavallista elokuvaa,Tintti ja merirosvon aarre(1961) sekäTintti ja siniset appelsiinit(1964).

  • Reijo Valta. Brestin jyräys! WSOY:n Tintit. Ok Jyväs-Ainola 2005.
  • Erkki Vettenniemi, Juha Petäjä, "Maailman tunnetuin lehtimies lähti Neuvostojen maahan 75 vuotta sitten", Helsingin Sanomat, 10. tammikuuta 2004.
  • Jukka Rislakki: "Tintti poliittisena eläimenä", Näköpiiri 8/1979.
  1. Benôit Peeters:Tintin juhlakirja,s. 59. Otava, 2004.ISBN 951-1-10957-X
  2. Tom McCarthy. Tintin and The Secret of Literature. Granta 2006, 50.
  3. Agricolan kirja-arvostelut: Brestin jyräys! Tintti ensimmäistä kertaa Suomessa
  4. Empire: pp. 20-25. June 2009
  5. Paramount Pictures and Sony Pictures Entertainment Announce the January 26 Start of Principal Photography on the 3D Motion Capture Feature 'The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn' Directed by Steven Spielberg and Starring Jamie Bell and Daniel Craig.Määritä julkaisu!Määritä ajankohta!PR Newswire.Artikkelin verkkoversio.Viitattu 26.1.2009.Arkistoitu1.2.2009.(Arkistoitu– Internet Archive)
  6. Tintin juhlakirja

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]